Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az OPEC és Oroszország csökkentheti a növekvő olajárak miatt feszültséget a bécsi találkozón

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2018. május 25.   11:55

A világon egyre több hír jelenik meg, hogy a gyorsan emelkedő üzemanyagárak milyen felháborodást okoznak. A brazil fuvarozók sztrájkja, a szenátusi képviselőknek írt levelek az USA-ban vagy az indiai motorosok dühös tiltakozása mind azt mutatja, hogy a világ nem készült fel az olaj és üzemanyagár ilyen hirtelen emelkedésére, különösen az USA dollár egy időben történő erősödésével. Az OPEC június 22-i bécsi döntése talán emiatt is a termelés visszafogás enyhítését okozhatja, ami átmenetileg is, csökkentheti a nyersolajjegyzéseket.

Az OPEC-nem-Opec döntés 2016. novemberében napi 1,722 millió hordóval szándékozta csökkenteni a szövetségben lévő országok termelését 2017 január 1-től. Az áprilisi adatok szerint az OPEC 166%-os megfelelést ért el, ami azt jelenti, hogy a 32,73 millió hordó/nap 2018-as célkitűzés helyett az OPEC tagállamok csak 32,12 millió hordót olajat termeltek ebben a hónapban. A teljes 1,176 millió hordós termelésvágás helyett így az OPEC 1,952 millió hordóval csökkentette a napi kitermelést.  A vele szövetséges nem-OPEC termelők is 73%-os megfelelést értek el, ami 400 ezer hordó csökkentést jelent a napi 546 ezer hordós termeléscsökkentéssel szemben.

Ez a teljes megállapodásra vetítve 2,352 millió hordós termelésesést jelent szemben az eredeti elképzelésben felvázolt 1,722 millió hordóval. A napi 630 ezer hordós különbség elsősorban Venezuela miatt következett be, mivel a latin-amerikai ország napi 500 ezer hordóval a kvóta alatt termel a PVDSA nehéz helyzete és a belpolitikai bizonytalanság miatt. Venezuela mellett Irán okozhat még meglepetést, mivel Trump elnök felmondta a 2015-ös nukleáris megállapodást, ami újra USA pénzügyi szankciókat jelenthet a perzsa állam ellen.

Az OPEC a kiszivárgott hírek szerint támogatja, hogy a teljes termelést legalább ezzel a napi 6-700 ezer hordós mértékkel emeljék meg a tagállamok és a vele szövetséges nem-OPEC termelők. Oroszország is ezen az állásponton van. Khalid Al-Falih, szaúdi olajminiszter és Alexander Novak, orosz energetikai miniszter kétszer is találkozik a közeljövőben a június 22-i bécsi OPEC ülés előtt, hogy megvitassák a kérdést. Kérdés, hogy ha termelés kiesés következik be az Irán elleni szankciók miatt, akkor lépjenek-e tovább a felek. Az OPEC-nem-OPEC döntés különösen az oroszoknak fáj, mivel az orosz cégek jelentős beruházások révén bővítették az elmúlt években kapacitásaikat. 

Ez jó hír a fogyasztóknak, mivel az olaj ára a döntés miatt csökkenhet. Pedig a Brent 10 éves átlagár, ami 81 dollár, a mostani árszint felett van, ezért nem lehet drága olajárról beszélni. Az elmúlt évek alacsony olajjegyzései után sokkszerű volt azonban mostani áremelkedés. Az olajtermelőknek sem érdeke, hogy a gyors változás miatt drasztikusan gyengüljön a kereslet, ami segíti a döntést.

OPEC - nem OPEC megfelelési ráták alakulása

Forrás: Bloomberg

Ki mennyivel csökkentette a termelését a 2016-os megegyezéshez képest?

Forrás: Bloomberg

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben