Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Rekordméretűre nőtt a WTI-Brent spread – mi áll mögötte?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2018. május 16.   10:54

A Brent-WTI árkülönbség ismét 7 dollár közelében van, amire tavaly december óta nem került sor. Az USA nyersolaj termelése továbbra is emelkedik, miközben az év végéig nem épül annyi infrastruktúra – kőolajvezeték és vasúti pálya -, hogy ezt a növekvő mennyiségű kőolaj elszállítható legyen a világpiacra és az Öböl menti finomítókba. Emiatt a spread további növekedése várható, ami nem túl jó hír a WTI bullok számára.

A Brent-WTI árkülönbség a következő ábrán jól láthatóan ismét 7 dollár közelébe nőtt, amire korábban csak egyszer, tavaly decemberben került sor. Ráadásul az iparági fejlemények miatt jó eséllyel akár kettő számjegyű különbség is lehet a jövőben, ami megrendítheti a WTI emelkedésre játszó spekulánsokat.

WTI-Brent árkülönbség
Forrás: Bloomberg

A különbség még látványosabb a WTI Midland árak esetében. A WTI Midland az ún. wellhead (kútfej) ár a texasi Permian mezőn, amelyet még inkább sújt a vezetékrendszer és a vasúthálózat hiánya, hiszen itt van az amerikai olajtermelés legnagyobb felfutása. A WTI-Midland árkülönbség, mely jelenleg 13 dollár körül van, rekord mértékű. Ez mindössze kétszer fordult elő korábban hasonló okok (termelés felfutása, nem elegendő infrastruktúra). Ez rossz hír a Permian mezőn dolgozó termelőknek, mivel hiába fedezték a WTI piacon az árkockázatot, egészen más (jóval alacsonyabb) árakkal szembesülnek.

WTI, WTI Midland és a Brent áralakulása
Forrás: Financial Times

Az USA nyersolaj termelése - főleg a Permian mező felfutása miatt – már napi 10,7 millió hordót ér el, ebből a texasi mező közel 3,5 millió hordóval részesedik a májusi adatok szerint. Érdemes ebből a szempontból megnézni az EIA legfrissebb jelentését: https://www.eia.gov/petroleum/drilling/pdf/permian.pdf

Új olajvezeték kapacitás 2019-ben kerül csak átadásra a Permian mező és a tengerpart között. Gyakorlatilag 2018 végéig a szállítási infrastruktúra változatlan marad, ami a WTI Midland és a cuishingi WTI árakat alacsonyan tarthatja a világpiaci és tengeri Brenthez képest. A fenti térkép a Financial Times-ban jelent meg pár napja és nagyon jól mutatja, hogy bár rohamléptekben épül ki Cushing és a Mexikói Öböl felé az új vezetékrendszerek a Permian mező felől, ezek nem tudnak lépést tartani a termelés intenzív növekedésével.

Olajvezetékek a tengerpart felé
Forrás: Financial Times, https://www.ft.com/content/c758f11c-530d-11e8-b24e-cad6aa67e23e

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben