Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az Irán elleni szankciók hatásai kisebbek lehetnek, mint amit a piac gondol

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2018. május 10.   14:29

Trump elnök május 9-én döntött az Irán elleni szankciók ismételt bevezetéséről és az USA kiléptetéséről a korábbi megállapodásból. A piac megrettent attól, hogy ismét akár napi 1 millió hordóval is csökkenhet a globális exportmennyiség, mint amit 2012-ben láttunk, amikor a nemzetközi közösség bevezette a szigorú szankciókat Irán ellen. Azt gondolom, hogy jóval kisebb lesz a mostani USA intézkedés hatása, de ez nem fogja megtörni az olaj felfelé mutató árfolyamtrendjét.

Az iráni olajtermelést jól mutatja az alábbi Bloomberg ábra, amin látszik, hogy a 2012-es nemzetközi szankciók közel 1 millió hordóval vetették vissza a perzsa állam nyersolaj termelését, míg az Obama kormány által összehozott megegyezés viszonylag gyorsan, napi 3,4 millió hordóra emelte a termelést. Azóta a további beruházásoknak köszönhetően tovább emelkedett az olajbányászat: jelenleg közel napi 3,8 millió hordó olajat termelnek Iránban.

OPEC napi kőolajtermelés (millió hordó/nap)
Forrás: Bloomberg

A mostani újra életbe léptetett USA szankciók azonban nem azonosak jogilag a 2012-2015-ös időszak intézkedéseivel. Akkor Irán ellen életben voltak az USA, az EU és az ENSZ által támogatott szankciók az ország nukleáris programja miatt. Obama elnök vezetésével 2015-ben azonban a nemzetközi közösség elért egy megállapodást, aminek értelmében Irán limitálta nukleáris programját és beengedte a nemzetközi ellenőröket. Cserébe a nemzetközi szankciók zöme megszűnt Iránnal szemben, különösen a pénzügyi elszámolások tiltása jelentett könnyebbséget. Most viszont egyoldalúan az USA lépett csak ki ebből a megállapodásból, amit nem feltétlenül fognak követni a többiek. Főleg India, Kína és Törökország tiltakozott Trump döntése ellen, míg Dél-Korea és Japán sem feltétlenül örül ennek, bár ők az USA katonai védőhálója miatt inkább fogják az amerikai érdekeket követni.

A világ országainak több lehetősége is van az USA pénzügyi szankcióinak ellenére kereskedni Iránnal. Bár az olaj dollár elszámolású alapvetően, ezért szükség van dollárt kezelő USA pénzintézetekre, van lehetőség ezt elkerülni. Szóba kerülhet a bartell (például gabonával, gépekkel való fizetés), a nem dollárral való fizetés vagy a szankciók alól való felmentés lehetősége, amit például már Japán jelzett is, hogy kérni fogja az USA-t. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy az olajpiac 2015 óta megváltozott: akkor még kínálati piac volt, most pedig keresleti van. India és Kína, a két legnagyobb vevője az iráni olajnak, jó eséllyel talál megoldást a kereskedelem lebonyolítására és a szállítmányok biztosítására. Ráadásul ők ma sokkal több olajat vásárolnak, mint 3-6 évvel ezelőtt, így bőven felvásárolhatják a teljes 2-2,5 millió hordós iráni exportot. Így véleményem szerint jóval kisebb hatással lehet az USA szankció bevezetése Iránnal szemben, mint amit lehet várni. Ezzel együtt az olaj felfelé mutató trendje nem tört meg: a tegnapi USA készletadatok is a nyersolaj és olajtermékek tartalékainak csökkenését mutatták, összesen 8,2 millió hordóval. A piac szűk és ezt a szűkösség fennmarad, amíg ilyen erős kereslet jellemzi a világpiacokat.

Iráni olajexport célországai
Forrás: Bloomberg

 

 

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben