Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az USA gázpiaca a vihar előtti állapotban

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2018. május 7.   11:27

Az USA gázpiaca sokkal kevésbé van most a figyelem középpontjában, mint az olajpiac, pedig a háttérben egyre inkább sűrűsödnek a jelek, hogy itt is egyensúlytalanság alakul ki. Az alacsony gázárak ugyanis nem feltétlenül lesznek elegendőek, hogy a következő téli időszak előtt elegendő mennyiségű gázt tároljanak be a szereplők, miközben a gázkészletek nagysága alatta van az elmúlt öt év átlagának. Az ajánlóban két részvényt is kiemelek – Antero Resources és Cabot Energy- melyek nyertese lehet egy emelkedő árkörnyezetnek.

Az alábbi ábra nagyon jól mutatja, hogy miként áll a betárolt gáz mennyisége az USA-ban. Az idei fűtési szezon végével a készletek 2014 óta a legalacsonyabb szinten vannak. Ha a mostani árszint nem változik, akkor várhatóan a betárolás messze nem lesz olyan erős, mint amire szükség lenne, emiatt pedig könnyen elképzelhető, hogy a télen jelentős áremelkedést látunk.

USA betárolt földgáz mennyisége (milliárd köbláb)
Forrás: EIA

Az USA földgázpiacát leginkább meghatározó rövidtávú tényező a palaolaj termelés felfutása. A palaolajjal együtt ugyanis rengeteg gáz kerül ki a felszínre, a Permian mezőn például 1:2 az arány, vagyis 1 hordó olaj mellett 2 hordó egyenértékes gáz kerül kitermelésre. Emiatt idén nagyon megnőhet a gázkitermelés mértéke: az EIA adatai szerint a 2017-es 73,6 milliárd köbláb/nap termelés idén 81,1 milliárd köblábra(+7,5 milliárd köbláb/nap), jövőre pedig további 1,7 milliárd köbláb/nappal emelkedhet.

A fogyasztói oldal ilyen jelentős kínálatot egyelőre nem tud felszívni: az EIA szerint idén 4,2 milliárd köbláb/nap mértékben nő az USA fogyasztása, míg 2019-ben további 0,7 milliárd köbláb lehet ez. Az igazi kérdés azonban az export emelkedése lehet: 2017-ben 0,4 milliárd köbláb/nappal, 2018-ban 2,2 milliárd köbláb/nappal, míg 2019-ben akár 4,4 milliárd köbláb/nappal emelkedhet az export, főleg az új LNG termináloknak (Sabine Pass, Cove Point) köszönhetően.

USA gázexport növekedése (milliárd köbláb/nap)
Forrás: EIA

Az EIA elemzése azonban egy dolgot nem tud előre jelezni: mekkora helyettesítés lesz az olcsó gáz miatt a piacon. Ez vonatkozik az energiatermelésre (gáz alapú áramtermelés) vagy éppen a közlekedésre - még emlékszem Picken amerikai szenátor tervére, hogy gázalapra kéne átalakítani az USA nehéz teherautó közlekedését, ami 15 milliárd köbláb/nappal növelné a gázfogyasztást, miközben 1 -1,5 millió hordóval csökkenő az USA olajfogyasztása. Miközben a gáz LNG formában történő exportja is felfut. A tárolókban mindenesetre van hely, hogy a többletgázt elhelyezzék az amerikaiak.

A piacon elterjed vélekedések szerint azonban a 3 USD/MMBTu ár alatt az USA gázkitermelése lassabb lehet, és a gáztárolók feltöltése sem lesz elegendő. Ez akár az árak elszállását is okozhatja a téli időszakban.

Két részvényt szeretnék kiemelni, melyek nyertesei lehetnek ennek a folyamatnak. Mindkét cég amerikai gáztermelő, az árfolyamok az alacsony árak miatt meglehetősen nyomottak.

Antero Resources (AR US) Nyugat Virginia legnagyobb gázkitermelő cége 9,5 milliárd köbláb gáztartalékkal. A cég naponta 675 millió köbláb földgázt termel, vagyis 0,8%-át a teljes USA kihozatalnak. A cég vezetékekkel is rendelkezik, de a gázkitermelés és értékesítés adja a bevételek 60%-át. A társaságnak közel 6 milliárd dollár a piaci kapitalizációja, naponta 1,5-3 millió részvény forog ebből. A papírok árazása jelenleg kedvező: a cég 2018-as várható 2,02 milliárd eredmény mellett 5,6x-os EV/EBITDA és 14,1-es PER mutató mellett forog, ami messze alatta van a piaci átlagnak. Az elemzők egyébként növekvő termelés mellett emelkedő EBITDA-ra számítanak: 2020-ra 2,57 milliárd dollár EBITDA-t érhet el a vállalat.

A Cabot Energy (COG US) egy független gázkitermelő cég, 7,4 milliárd köbláb gáztartalékkal. A társaság tartalékainak 96%-a földgáz Pennsylvaniában, Oklahomában, Texasban és a déli partvidéken. A társaság EBITDA-ja 2018-ban az elemzők szerint 1,21 milliárd dollárt érhet el, a részvény árazása kedvező: 2018-as eredménnyel számolva 9,2x-es EV/EBITDA és 21,6-os PER mellett forog. A drágább árazás a termelés gyors felfutása miatt alakult ki: az elemzői várakozások 2020-ra az 1,9 milliárd dollár EBITDA elérését célozta meg. A Cabot Energy 10,6 milliárd dollár kapitalizációval rendelkezik, a cég részvényeivel likvid kereskedés folyik, napi 5-6 millió részvény cserél gazdát. A célszintek az Anteronál 50 dollár, a Cabot-nál 40 dolláros szint mellett vannak. Ezek a részvényárszintek 4 USD/MMBtu USA gázár mellett érhetőek el.

Antero Resources és a Cabot Energy árfolyam alakulása
Forrás: Bloomberg

 

Az Antero Resources és a Cabot Energy részvényei is elérhetőek az Erste Trader kereskedési rendszerben!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben