Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Leszerepelt a Deutsche Bank és a Lufthansa is

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2018. április 26.   10:37

Kamatot emelt Törökország, nem várható lépés az EKB-tól Gyengén teljesítettek tegnap az európai piacok. A FTSE100 és a CAC40 0,6%-ot, a DAX index 1%-ot csökkent tegnap. Ma tartja kamatdöntő ülését az EKB. A piaci...

Kamatot emelt Törökország, nem várható lépés az EKB-tól

Gyengén teljesítettek tegnap az európai piacok. A FTSE100 és a CAC40 0,6%-ot, a DAX index 1%-ot csökkent tegnap.


Ma tartja kamatdöntő ülését az EKB. A piaci várakozások szerint nem változtathatnak sem a monetáris kondíciókon, sem pedig az eszközvásárlási programon. Az elmúlt időszak enyhén visszaeső makroadatainak és a protekcionizmus miatti aggodalmak miatt az EKB óvatosabb lehet. A Bloomberg felmérése szerint az elemzők többsége nem számít arra, hogy az eszközvásárlási program szeptemberi csökkentésével kapcsolatos utalást tenne a jegybank.


A török jegybank kamatot emelt tegnap. A török monetáris politika számos eszközt használ, így a tegnapi kamatdöntő ülésen négy kamatról is döntöttek. Ezek közül a legfontosabbnál a várt 50 bázispont helyett 75 bázisponttal, 13,5%-ra emelték fel a kamatot. A legfontosabb, ún. „late liquidity window rate” kamatát változtatták meg, ehhez van kötve a finanszírozások 90%-a. A vártnál nagyobb kamatemelés ellenére a török líra érdemben nem erősödött a főbb devizákkal szemben.

Jelentős létszámcsökkentés a Deutsche Banknál

Az első negyedévben a Deutsche Bank árbevétele 5%-kal 7,0 milliárd euróra csökkent. Ami azért számít meglepőnek, mert az amerikai befektetési bankok komoly növekedést tudtak felmutatni. Az adózás előtti eredmény gyakorlatilag feleződött, 432 millió euróra csökkent. Az adózott eredmény még nagyobb mértékben, 120 millió euróra csökkent a korábbi 575 millióról, ami alulmúlta a várakozásokat. A kedvezőtlen folyamatok megállítása érdekében a Deutsche Bank jelentős létszámcsökkentést tervez a kötvény és részvénykereskedés területén is. A korábban várt 500 millió euró helyett 800 millió eurót fognak idén átszervezésre fordítani, és elképzelhetőnek tartják, hogy ez az összeg még tovább növekedjen. A kedvezőtlen hírekre negatív árfolyam reakció tapasztalható.

Rekordtermelés a Totaltól

A Total az első negyedévben 2,88 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami megfelelt a 2,86 milliárd eurós várakozásnak, ez 13%-os növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A Total a napi kitermelési volument 5%-kal 2,7 millió hordóra növelve új rekordot ért el. A társaság főleg az emelkedő olajárból tudott profitálni.

Számviteli változás rontotta a Volkswagen eredményét

A Volkswagen csoport az első negyedévben 58,2 milliárd eurós eredményt ért el, míg a várakozás 58,36 milliárd euró volt. Az operatív eredmény a várt 4,38 milliárd euró helyett 4,21 milliárd euró volt. A 2018-as kilátásokon nem változtattak, változatlanul 5%-os árbevétel növekedéssel számolnak. Az IFRS 9 számviteli szabványra való áttérés átmenetileg negatívan hatott az eredményre a derivatív ügyletek elszámolásának változása miatt, e nélkül enyhén emelkedett volna a társaság profittermelő képessége.

Negatív meglepetés a Lufthansától

A Lufthansa a ma reggeli negyedéves jelentésében 11,3 centes egy részvényre jutó profitcsökkenésről adott számot, míg az elemzők 6,5 centes eredményre számítottak. Ugyanakkor a tavalyi 18 centes veszteségnél jobb lett az eredmény, de rontotta a számokat az Eurowings beintegrálása. Ezzel az AirBerlin összeomlása után hagyott üzleti rést igyekszik kihasználni a cég, de valószínűleg az elkövetkező negyedévekben is negatív lesz a hatása. A közzétett ávebevétel 0,7 százalékkal 7,64 milliárd euróra csökkent az IFRS 15 számviteli szabályozás alkalmazásának köszönhetően. E nélkül 4,5 százalékos lett volna a bővülés. Az IFRS15 lényege, hogy az árbevételt a lehetséges nem fizetésekkel csökkenteni kell, ez idén január elsejétől hatályos. Ugyanakkor a légitársaság az idei utas volumen bővülési kilátásait a korábbi 9,5 százalékról 8,5 százalékra csökkentette, amelyből az organikus növekedési rész 6 százalék lehet a korábbi 7 százalékkal szemben. A terjeszkedés magasabb költségeit és a piac kicsit gyengébb várható növekedését a befektetők nem fogadták kitörő örömmel. Így nem meglepő, hogy a részvény 5 százalékot meghaladó csökkenést mutat. Ugyanakkor ezzel áttörte a korábbi ellenállást, s akár 21 euró környékéig csökkenhet az árfolyam.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben