Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - gyenge eredmény az FHB-tól

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. augusztus 21.   09:24

Úgy tűnik, hogy a mai nap is csendes lehet, ugyanis kevés makro adatot láthatunk ma, gyakorlatilag semmit. Ugyan a politikai nagyüzem is beindul, de az is csak inkább holnap. Ettől függetlenül valamiféle nyilatkozatháborúra már most is számíthatunk. A piacok csúcsok közelében álldogálnak a legtöbb esetben. Innen pedig egyelőre se fel, se lefelé nem akaródzik...

Úgy tűnik, hogy a mai nap is csendes lehet, ugyanis kevés makro adatot láthatunk ma, gyakorlatilag semmit. Ugyan a politikai nagyüzem is beindul, de az is csak inkább holnap. Ettől függetlenül valamiféle nyilatkozatháborúra már most is számíthatunk. A piacok csúcsok közelében álldogálnak a legtöbb esetben. Innen pedig egyelőre se fel, se lefelé nem akaródzik elindulni. Ha az EMU-ban sikerül az EKB beavatkozásáról egyezségre jutni, akkor folytatódhat az emelkedés, hiszen már elég ideje ácsorgunk az előszobában ahhoz, hogy bebocsátást nyerjünk a bika piacra. Ennek ellenére, vagy mindezek mellett ma továbbra is kiváró piacra számítunk.
Piaci áttekintés
- Európa, USA: Találkozók előtt, kijelentések után
- Ellenállásnál, az arany és az olaj is
- Minimális mozgás a forint piacán
- Enyhe pluszok Ázsiában
- A vártnál jóval gyengébb FHB eredmény
- Nem okozott meglepetést a PannErgy
- Oldalazó mozgásra számítunk ma a tőzsdén

Értesüljön időben a piaci mozgásokról!

Díjmentes, egyedi árfolyam értesítések az Erste Marketen

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Tegnap alig mozdultak az európai és az amerikai piacok. (Dow -0,03%; S&P500 -0,00%; Nasdaq -0,01%)
- Mindez annak ellenére történt, hogy korlátlan kötvény becsatornázásáról beszélt a Spiegel, s azt szorgalmazta a spanyol gazdasági miniszter is. Ráadásul a görögök is halasztást kérnek a reformok végrehajtására. Ezekről a héten születhet döntés, hiszen Jean-Claude Juncker, az Ecofin elnöke holnap Görögországba látogat. Angela Merkel és Francois Hollnade pedig holnapután találkozik Berlinben. A hét hátralévő felében külön-külön találkoznak a görög miniszterelnökkel, Antonis Samaras-szal. Vagyis kezd beindulni a politikai nagyüzem. Talán végre az EKB kötvényvásárlásával kapcsolatban is dűlőre jutnak.
- Ma a spanyolok egy és másfél éves kötvényeket adnak el 10 óra 30 perckor. Érdemes lesz figyelni az eredményt, bár az valószínűleg nem lesz nagy hatással a piacokra.
- Ma viszonylag hírcsendes napnak nézünk elébe, hiszen az USA-ban nem lát fontosabb adat napvilágot, de ez igaz Európára is.
Olaj, arany
- A tegnapi kereskedés során az arany árfolyama 3 dollárral, 1.626 dollárra emelkedett. A technikai kép alapján úgy néz, ki hogy az árfolyam tovább folytathatja jelenlegi oldalazását és most, hogy megközelítette az ellenállást egy újabb lefordulás következhet.
- Az olaj árfolyama a tegnapi kereskedés során felszúrt a 200 napos mozgóátlagig, azonban innen lefelé vette az irányt és a nyitó 96,26 dolláros szintről 95,97 dollárig csökkent, azonban továbbra is egy erős emelkedő trendben van az árfolyam.
Devizák
- Tegnap bár munkaszüneti nap volt Magyarországon az élet nem állt meg, és folyt a kereskedés az EUR/HUF devizapárral is. Jelentős árfolyammozgás azonban itt sem borzolta a kedélyeket. A forint 277,69-ról kismértékben, 277,22-ig tudott erősödni, érdemi hazai történés nélkül. A kereskedést a pénteken publikált államadóság nagysága befolyásolhatta még. 2012 második negyedévének végére a GDP arányos államadóság az MNB számításai szerint 77,6%-ra csökkent, elsősorban az erősödő forintnak köszönhetően.
- A dollár enyhén gyengült a tegnapi kereskedés során és 1,2327-ről 1,2346-ra változott az EUR/USD devizapár árfolyama. Tegnap újabb híresztelés jelent meg az EKB kötvényvásárlási programjával kapcsolatban. Ezek szerint az EKB szakértői már készülnek a beavatkozásra, amelyre akkor kerülne sor, ha a perifériális országok és Németország hozamkülönbözete meghaladna egy bizonyos, eddig meg nem nevezett különbséget.
Távol-Kelet
- A reggeli kereskedésben a távol-keleti piacok jellemzően kismértékű emelkedést mutattak. A Nikkei 0,15%-kal, a Shanghai index 0,64%-kal került magasabbra a tegnapi záráshoz képest. Azonban a Hang Seng 0,44%-ot veszített értékéből. A mai kereskedésre már a kivárás volt a jellemző, ugyanis holnap fogják közzétenni a Fed FOMC bizottságának legutóbbi találkozóján készült jegyzőkönyvét.
- Ma reggel publikálták a japán ipari aktivitási indexet, ami a vártnak megfelelően 0,2% lett, szemben az előző időszaki -0,2%-os értékkel. Az előző havi értéket -0,3%-ról -0,2%-ra javították.
Határidős piacok
- A határidős indexek többsége pozitív tartományban tartózkodik ma reggel.
Vállalati hírek
- Az FHB pénteken zárás után a vártnál jóval gyengébb eredményről adott számot. A II. negyedév 54 millió forintos profitja 93%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbi negyedévhez képest, és messze elmarad a piac által várt 272 millió forinttól. A gyenge eredmény a kedvezőtlen piaci környezet következménye, hiszen a vártnál alacsonyabb lett a nettó kamatbevétel, míg a várt felett kellett céltartalékolnia a banknak. Szerencsére az eszközátértékeléseken pozitív egyenleg mutatkozott, ami részben kompenzálta a veszteségeket, és az I. negyedév után ismét nullszaldó körülire hozta ki az eredményt. Összességében az I. negyedév után a másodikban is gyengén muzsikált a bank. Tovább csökken a hitelállomány, és nagy nyomás nehezedik a kamatmarzsokra is, és romlik a hitelportfólió. A gyenge eredmény hatására árfolyamcsökkenésre számítunk.
- A PannErgy 140 millió forintos vesztesége megfelelt az általunk vártnak (-136 millió forint). A vártnál magasabb árbevétel ingatlanhasznosításból származik. A növekedés elsődleges oka technikai, mivel a társaság kezelésében álló ingatlanokon felmerülő bérlői elektromos áram fogyasztások a társaságon „átfolynak”, így árbevételként és közvetlen költségként egyaránt megjelennek. Ez magyarázza az alacsony marzsokat is, hiszen a jelenleg futó két geotermikus projekt még nem járul hozzá érdemben az árbevételhez. Szentlőrinc 7 millió forintos bevételt generált, míg Berekfürdő a korábbinál is kevesebbet, hiszen az állam nem garantálja többé a kötelező átvételi árakat. A bevételek drasztikus visszaesése csak látszólagos, hiszen a PannErgy tavaly eladta műanyagüzletágát, a Pannuniont, így az 2012-től már nem szerepel a könyvekben. Az eredmény összességében megfelelt a várakozásoknak, így árfolyamhatásra nem számítunk.
- A Vodafone hálózatát használva a UPC is belépne a virtulális mobilszolgáltatói piacra. A hír nincs hatással a Magyar Telekomra.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben