Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Szaúdi Aramco és az olajár: mire érdemes figyelni

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2018. március 12.   10:57

A szaúdi olajipari cég, az Aramco eladása az egyik legfontosabb kérdés az olajpiacon. Az alapvető várakozás, hogy a szaúdiak fenntartják az OPEC politikát addig a pontig, amíg sor kerül az Aramco eladására. A jelek viszont sűrűsödnek, hogy az ígéretek ellenére lehet, hogy nem is lesz kibocsátás. 2019 előtt semmiképpen sem számítunk erre.

A szaúdi cég eladása először 2016 januárjában merült fel. Mohamed bin Salman, a kvázi szaúdi uralkodó Vision 2030 tervének egyik szerves részét képezi az eladás. Az elsődleges kibocsátás (IPO) nem is elsősorban a bevétel miatt lényeges, bár az sem elhanyagolható: az 5%-a az Aramco-nak akár 100 milliárd dollárt is érhet, ha igazak a teljes cégértékre vonatkozó 2 ezer milliárd dolláros előrejelzések. Ez pedig az évek óta hiánnyal küzdő szaúdi kormánynak egy fontos elem.

Szaúd-Arábia hivatalos tartalékai (milliárd dollár)
Forrás: John Kemp, IMF

Sokkal lényegesebb, hogy az IPO, különösen a nemzetközi piacokon, csak akkor lehetséges, ha az egész cég struktúráját átalakítják. Ennek a része, hogy nemzetközi audit keretében napvilágra kerül, hogy mekkora szénhidrogén készleteken ül a szaúdi cég. Az Aramco államosítása óta, ami a 80-as évek végén történt, nem tudja a világ, hogy mekkora tartalékon ül az arab ország. A nem hivatalos CIA becslés 260 milliárd hordós olajtartalék, de a nemzetközi sajtóban ennél nagyobb és kisebb becslések is vannak.

Az IPO átláthatóvá teszi tehát a céget, meg tudjuk azt is, hogy mennyi vagyont fizet a vállalat a szaúdi költségvetésbe, mennyi beruházást tesz évente és mennyi szabad termelő kapacitással rendelkezik. Ezért is nagy kérdés, hogy melyik piacra kerülnek a társaság részvényei. A leginkább likvid, de legszigorúbb angolszász piacok (New York, London) biztosítják a legnagyobb bevételt az államnak, viszont itt a legnagyobb transzparencia követelmény. Hong Kong már kisebb transzparencia követelménnyel bír, viszont némileg kisebb vásárlóerőt jelent. A helyi szaúdi tőzsdére vitel ennek a skálának a másik véglete.

Az utóbbi napok hírei azonban arról szólnak, hogy a szaúdi uralkodónak nem sikerül tervét keresztülvinnie és az Aramco IPO-je egyre inkább csúszik, legkorábban 2019-ben kerülhet erre sor. Az ország egyébként már egyszer eljátszotta ezt, mégpedig 1998-ban, amikor a pénzügyi helyzet hasonlóan nehéz volt az alacsony olajárak miatt. Ekkor az ország csak a gázkitermeléssel kapcsolatos cégét, mely most az Aramco része, szerette volna privatizálni. Addig húzódott azonban a lépés, amíg az olajárak ismét emelkedni kezdtek, és a szaúdi költségvetési helyzet nem követelte meg az értékesítést. Le is fújták a szaúdi hivatalnokok a lépést.

Az olajpiac számára az IPO fontos mérföldkő: sokak véleménye szerint ugyanis az arab ország addig lesz hajlandó támogatni a szigorú OPEC politikát, amíg erre az esemény sor nem kerül. Ennek némileg van alapja, de szerintem az OPEC megállapodás ennél többről szól. Ezenkívül az Aramco árazásában a hosszú távú olajár és a transzparencia nagyobb súllyal bír, mint a kőolaj árak rövid távú alakulása. Egyre nagyobb fejfájást okoz ráadásul a szaúdi vezetésnek, hogy a sikeres OPEC-nem-OPEC megállapodásból hogyan tudnak visszalépni. Az amerikai palaolaj ugyanis kielégíti a kereslet jelentős részét, így csak lassan és lépésenként lehet növelni a termelés valamikor a jövőben. A nyomás pedig erős a tagállamok és Oroszország részéről, hogy növeljék a kihozatalt, hiszen új kutak állnak rendelkezésre és a költségvetési hiányok sem tűntek el. Az Aramco IPO-ja ebből a szempontból lényegtelen, de a piac erősen hisz abban, hogy ez meghatározza a szaúdi döntéshozatalt.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben