Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - Vártnál gyengébb Magyar Telekom eredmény

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. augusztus 9.   08:58

Habár a kínai adatok rosszabbak lettek a vártnál, ráadásul India is gyengén muzsikál, hiszen az ipari termelés a várt növekedéssel szemben csökkent júniusban, ennek ellenére Ázsiában alapvetően emelkedést láthattunk ma reggel. Ez persze rossz hír a világgazdaság és arany árfolyama szempontjából is, legalábbis első ránézésre. De hogyan lesz a fából vaskarika? Úgy, hogy...

Habár a kínai adatok rosszabbak lettek a vártnál, ráadásul India is gyengén muzsikál, hiszen az ipari termelés a várt növekedéssel szemben csökkent júniusban, ennek ellenére Ázsiában alapvetően emelkedést láthattunk ma reggel. Ez persze rossz hír a világgazdaság és arany árfolyama szempontjából is, legalábbis első ránézésre. De hogyan lesz a fából vaskarika? Úgy, hogy a befektetők azt gondolják, hogy ezek az adatok csak az amerikai és az európai jegybanki stimulus valószínűségét növelik. A friss pénz pedig fellövi a részvényeket és az aranyat is majd. Persze ne várjunk addig, hiszen van pénzünk elég, mert már korábban kitömtek bennünket a jegybankok. Így a részvények és az arany árfolyama is emelkedik a negatív hírekre. Különben a korrekciós fázis a vége felé jár, de igazándiból nem fejeződött be rendesen (a mi értékrendünk szerint). Ezért csak óvatos vételekben gondolkodnánk.
Piaci áttekintés
- Csendes kereskedés volt tegnap a tengerentúli piacon
- Várt alatti olajkészletek Amerikában
- Gyengült az euró
- A vártnál gyengébb makro adatok ellenére is emelkedett Ázsia
- Vártnál gyengébb Magyar Telekom eredmény
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en

Értesüljön időben a piaci mozgásokról!

Díjmentes, egyedi árfolyam értesítések az Erste Marketen

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Nyugodt kereskedés volt tegnap az amerikai piacokon, és leginkább oldalazás volt jellemző a nap során (Dow 0,05%, Nasdaq -0,15%, S&P500 0,06%).
- A befektetők kivártak a mai makroadatok előtt, mert délután a szokásos friss és tartós munkanélküliségi adatokat publikálják a tengerentúlon. Vállalati fronton a Sara Lee és az Nvidia számai lehetnek érdekesek.
- A szektorok teljesítménye meglehetősen vegyes volt, a nyertes oldalon a nem ciklikus fogyasztási javak teljesítettek a legjobban (0,5%), a legnagyobb vesztes pedig a ciklikus fogyasztási javak indexe (-0,5%) volt.
- A CNBC-nek nyilatkozó elemző szerint az Apple a következő hat hónapban bejelentheti részvényeinek feldarabolását, így a kisbefektetők számára is vonzó lehetne a papír.
- A Hewlett Packard azután emelkedett 2%-ot, hogy a menedzsment megemelte a harmadik negyedéves várakozásait. A korábbi 94-97 cent helyett 1 dollárra növelte a részvényenkénti profitvárakozásokat a cég. Azt is mondták, hogy 8 milliárd dollárt ír le a cég, ami egy 2008-as akvizícióhoz köthető.
Olaj, arany
- Az arany árfolyama 3 dollárral, 1919 dollárra emelkedett tegnap, azonban a ma reggel publikált gyenge indiai termelési adat az arany piacán is éreztetheti hatását a mai kereskedés során, ugyanis jelenleg a világ legnagyobb arany felhasználója nem más, mint India.
- Tegnap publikálták az amerikai olaj és üzemanyag készletek állományát. Olaj esetében a vártnál jelentősen nagyobb csökkenés látható, ugyanakkor az üzemanyag készletek a várakozásoknak megfelelő mértékben csökkentek. Azonban ezek nem igazán hatottak a tegnapi kereskedés során az olaj árfolyamára, mely 93,41-ről 93,35 dollárra változott.
Devizák
- A forint kismértékben erősödni tudott a tegnapi kereskedés folyamán az euróval szemben. Az árfolyam jegyzése a reggeli 277,05-ről 276,95-re módosult zárásra, azonban szinte egész nap ennél csak magasabb árfolyammal találkozhattunk. A forint erősödését támogatta a tegnap megjelent, és a vártnál jobb külkereskedelmi egyenleg is.
- Az euró nemcsak a forinthoz képest, hanem a dollárhoz képest is kismértékben gyengült. Az EUR/USD árfolyama 1,2399-ről 1,2365-re változott. A tegnapi nap során Európában nem jelent meg fontosabb makrogazdasági adat, azonban a tengerentúlról a várakozásokat felülmúló termelékenységről számoltak be. Ugyanakkor csökkent az új jelzálogkérelmek száma.
Távol-Kelet
- Kínában ma reggel számos gazdaság statisztikai adatot publikálták, melyek nem lettek ugyan rosszak, azonban kivétel nélkül egy picivel gyengébbek a várakozásoknál. A csökkenő, de még mindig várakozáson felüli infláció és a vártnál gyengébb termelési adatok ismételten felerősítették a jegybanki beavatkozás lehetőségére irányuló spekulációkat, melyre pozitívan reagáltak a tőzsdék. A Nikkei 1,25%-ot, a Hang Seng 0,94%-ot, míg a Shanghai index 0,52%-ot emelkedett. A jegybanki beavatkozás a várakozások szerint a bankok kötelező tartalékrátájának csökkentésén keresztül valósulna meg.
- Jelentősen, 8,77%-ot csökkent a Nikon árfolyama, miután a cég szerda késő éjjel csökkentette eredmény várakozásait.
- A dél-koreai jegybank továbbra is 3%-on hagyta az alapkamat nagyságát.
- Az indiai ipari termelés a várt +0,4% helyett 1,8%-kal csökkent.
Határidős piacok
- A határidős piacok többsége enyhe pluszban tartózkodik.
Vállalati hírek
- A várakozásoktól elmaradó eredményt tett ma közzé a Magyar Telekom. A különbség oka elsősorban a vártnál magasabb üzemi költségek és az amortizáció volt. Egy év alatt 384 millió forintról 3,06 milliárd forintra nőtt az energiaszegmens bevétele. Emellett 33,7%-kal nőtt az IT/rednszeritegráció, ugyanakkor 9,4%-kal visszaesett a vezetékes üzletág, és 1,3%-kal a mobil üzletág bevétele. Az alacsonyabb marzsú üzletágak térnyerésével az üzemi költségek 9,1%-os növekedése a tisztított EBITDA 9,0%-os csökkenését eredményezte. Az előző év azonos időszakában a SEC vizsgálatokkal kapcsolatban még 10,4 milliárd forintot céltartalékot a cég, de az ügy lezárult, így az EBITDA a mostani negyedévben 11,4%-kal tudott nőni. A SEC tételektől tisztított nettó eredmény 32,7%-kal esett vissza. A cég megerősítette bevételi terveit, arra számít, hogy a kedvezőtlen makrogazdasági környezet és a szabályozói változások miatt bevételei idén 0-2%-kal, míg az EBITDA 4-6%-kal csökken majd. Az ősztől megemelendő mobil és vezetékes tarifák segíthetnek tartani a terveket. Negatívum, hogy az idei év félévében a válságadó mellett távközlési adót is fizet a cég.
- Sajtóértesülések szerint szeptember 3-án tárgyalja a bíróság a három mobilszolgáltató által benyújtott keresetet. Egy korábbi döntés értelmében az ügy lezárultáig felfüggesztették a piacra újonnan belépő negyedik mobilszolgáltató frekvenciajogát. Ezt azt is jelentheti, hogy a korábban célként megjelölt jövő év eleje helyett csak jövő tavasszal indíthatja el szolgáltatásait az új cég. Árfolyamhatásra nem számítunk.
- Az OTP 2012. augusztus 8-án 2.181 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.424.047 darabra (1,58%) változott.
- A PannErgy 2012. augusztus 7-én 3.700 darab saját részvényt vásárolt 588 forintos átlagáron. A tranzakciókat követően a társaság 2.768.199 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 13,15%-a.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben