Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Továbbra is csökkentésre ajánljuk az MTel-t

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. február 2.   09:34

Erste kommentár A ma reggel közzétett elemzésünkben továbbra is csökkentési ajánlással és 450 forintos célárral láttuk el a Magyar Telekom részvényeket. A Digi, amely nem oly rég...

Erste kommentár

A ma reggel közzétett elemzésünkben továbbra is csökkentési ajánlással és 450 forintos célárral láttuk el a Magyar Telekom részvényeket. A Digi, amely nem oly rég vette meg az Invitelt (második legnagyobb vezetékes szolgáltató Magyarországon) az év közepéig elindíthatja mobil szolgáltatását is. Ráadásul néhány év múlva lejárnak a 900 és az 1 800 MHz-es frekvenciákra szóló koncessziók, amelyeket meg kell újítani. Így az osztalék várhatóan nem emelkedik a jelenlegi 25 forintról, sőt ha a koncesszió megújítás túl drágára sikeredik, akkor akár még csökkenhet is. Ez pedig nem szerencsés egy várhatóan emelkedésnek induló hozamkörnyezetben. A társaság a negyedik negyedévben az energetikát kivéve az összes üzleti szegmensben növelni tudta árbevételét, és várhatóan az üzemi eredménye is emelkedik. Ugyanakkor a nettó profit hatalmasat, mintegy 75 százalékot zuhan, annak köszönhetően, hogy tavaly a társasági adócsökkentés miatt egyszeri, majd 17 milliárd forintra rúgó egyszeri pozitív halasztott adó keletkezett.


A DAX index tegnap megérkezett a 20 napos mozgóátlagra, ha dollárban vizsgáljuk az árfolyamát. Ha tényleg az amerikaiak fújják a passzátszelet, akkor ennek van jelentősége. Azaz, ha innen fordulni tud a nap folyamán (amire eddig nem sok jelet adott), akkor igaz lehet a tétel, hogy az amerikai pénz mozgatja most az európai piacot is. A BUX indexben valamiféle csökkenés, oldalazás lehet a mai napon.

Megnyugtatta a befektetőket az Apple

Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,1%-kal emelkedett, az S&P500 hasonló mértékben csökkent, míg a Nasdaq 0,4%-ot esett, amit a hosszú hozamok további emelkedése is indukálhatott.


Noha a vártnál kevesebb okostelefont értékesített az Apple a gazdasági első negyedévben (77,3 vs. 80,2 millió dollár), az átlagos értékesítési ár jóval meghaladta az elemzői konszenzust (796 vs. 756 dollár). Így az egy részvényre jutó tisztított profit 3,89 dollár lett a várt 3,84 dollárral szemben. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy az elmúlt hetekben látott negatív hírekkel ellentétben jól sikerülhetett az új, 1.000 dolláros iPhone X debütálása. Igaz a most folyó negyedévre 60 és 62 milliárd dollár közti árbevételt vár a cég, míg a konszenzus 66 milliárd dollárt, tehát valóban a korábban vártnál gyengébb lehet a kereslet az okostelefonok iránt, azonban a vészharangot még korai kongatni. A bruttó marzs 38-38,5% lehet, ami csak kisebb mértékben múlná alul a 39%-os konszenzust. Tehát összességében úgy tűnik, hogy nincs nagy gond az IPhone-ok értékesítése körül, amit a vállalat pénzügyi igazgatója is megerősített. Nyilatkozata szerint az iPhone értékesítések legalább 10%-kal emelkedhetnek a most folyó negyedévben év/év alapon. A szolgáltatásokból származó árbevétel éves 18%-ot emelkedett, ha ezt fenn tudja tartani a cég, akkor a szegmens elérheti 2020-as árbevétel célját, 50 milliárd dollárt. Az egyéb termékek értékesítése is kifejezetten jól sikerült, az Apple Watch eladások már negyedik negyedéve növekszenek több mint 50%-ot év/év alapon. Az Apple effektív adókulcsa az első negyedéves 25,5%-ról a mostani negyedévre 15%-ra eshet vissza. Az utóbbi hetek rossz híreit követően a jelentés megnyugtatta az Apple befektetőit, piaczárás után 3,5%-kal emelkedett az árfolyam.


Noha a várthoz közeli, 60 milliárd dolláros árbevételt ért el a negyedik negyedévben az Amazon, az egy részvényre jutó tisztított profit 3,75 dollár lett, kétszer annyi, mint amennyit az elemzők vártak. Ehhez az is hozzátartozik, hogy az adóreform miatt egyszeri 800 millió dolláros jóváírást hajtott végre a cég, ami részvényenként 1,63 dollár, így ha ezt nem tartalmazták az elemzői várakozások a tisztított profit 2,12 dollár lehet (konszenzus 1,83 dollár). Ezzel negyedéves csúcsot állított fel a cég, ráadásul az év/év alapon 38%-kal növekvő árbevétel a negyedik negyedévben 2009 óta nem látott rekord. Az Amazon pénztermelő csodagépe, a felhőalapú szolgáltatások a növekvő verseny ellenére továbbra is dinamikusan növekszik, 5,1 milliárd dolláros árbevételt elérve a negyedévben (+45% év/év). A vállalat digitális asszisztense (Alexa) egyre népszerűbb a magánszemélyek és vállalatok körében, Jeff Bezos vezérigazgató különösen nagy potenciált lát ezen a területen. A kedvező hírekre 6%-os emelkedést mutatott az árfolyam piaczárást követően.


Nem hozta a Google anyavállalata, az Alphabet a tőle megszokott számokat a negyedik negyedévben. A 25,9 milliárd dolláros árbevétel megfelelt a várakozásoknak, azonban a 9,7 dolláros tisztított EPS elmaradt a 10 dolláros konszenzustól. A vállalat első ízben közölt konkrét értékesítési számokat a felhőalapú szolgáltatásokat is nyújtó szegmenséről. Ezek évesített alapon jelenleg 4 milliárd dollárt tesznek ki, ami nem áll messze az Amazonnál látott 5,1 milliárd dollártól. A partnereknek fizetett díjak, azért cserébe, hogy ők a Google keresőmotorjára irányítják ügyfeleiket 6,45 milliárd dollárra emelkedtek, ami a teljes hirdetési bevételek 24%-a. A vállalat szerint ezek a költségek a következő negyedévekben stabilizálódhatnak. Emellett a marketingköltségek is emelkedtek, ami szintén hozzájárulhatott a vártnál alacsonyabb profithoz. A hírekre 2%-kal esett az árfolyam piaczárást követően, azonban összességében nem látható számottevő negatív változás a fundamentumokban.


Kedvező adatot mutatott az ISM feldolgozóipari indexe és 59,1 pont lett a várt 58,6 ponttal szemben, így továbbra is jóval a bővülést jelentő 50-es érték felett tartózkodik.


Autóértékesítési adatok érkeztek tegnap az USA-ból. A Ford esetében éves 6,3%-os visszaesést láthattunk, a General Motors esetében 1,3%-os növekedést, míg a Fiat Chryslernél 13%-os visszaesést. Ezzel a tavaly év végi erős momentum alábbhagyni látszik 2018 elején.

Nagyobb aktivitásra kényszerül a japán jegybank

Vegyesen teljesítettek az ázsiai piacok. A Nikkei 0,9%-ot csökkent, a Hang Seng és a Shanghai index 0,3%-ot emelkedett.


A globális hozamemelkedés kezdi utolérni a japán kötvénypiacot is, a 10 éves japán államkötvények hozama 10 bázispontig emelkedett, miközben a japán jegybank 0%-os hozamot céloz meg. A hozamemelkedést látva a BoJ fontosnak tartotta, hogy bizonyítsa elhivatottságát a hozamcél mellett, így bejelentette, hogy korlátlan mennyiségben hajlandó kötvényt vásárolni a másodpiacon, amire július óta nem volt példa. A jegybank az 5-10 év közötti lejáratú kötvényekre 450 milliárd jen (4,1 milliárd dollár) értékben tett vételi ajánlatot, ami 40 milliárd jennel magasabb, mint legutóbb. A hozamok csökkentésére már a jegybanki nyilatkozat is elég volt, hiszen a befektetők nem éltek a jegybank ajánlatával.


A japán állami nyugdíjalap, melyben az elmúlt években nagyon jelentősen növelték a részvények arányát, 3,9%-os hozamot ért el a negyedik negyedévben.


A kínai hatóságok mérlegelik annak lehetőségét, hogy a dél-kínai Hajnan szigetén engedélyezzék a szerencsejátékot. Kína nagy részén a szerencsejáték tiltott, ez alól például Makaó és a hongkongi lóverseny képez kivételt. Így a mostani legalizálás egyrészt jelentős fejlesztéseket hozhatna Hajnanban, másrészt az alig 500 kilométerre lévő makaói kaszinóktól vonhatna el turistákat.

Határidős piacok

Alapvetően negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel, a főbb indexek közül egyedül a Nasdaq volt pluszban.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben