Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Draghi sem segített, de Trump megoldotta

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. január 26.   09:24

Erste kommentár Az amerikai pénzügyminiszter gyenge dollárt favorizáló kijelentése után sokan várták, hogy Draghi lebeszéli az EURUSD kurzust. Ez nem történt meg. Sőt Draghi retorikája inkább a...

Erste kommentár

Az amerikai pénzügyminiszter gyenge dollárt favorizáló kijelentése után sokan várták, hogy Draghi lebeszéli az EURUSD kurzust. Ez nem történt meg. Sőt Draghi retorikája inkább a kamatemelés és mennyiségi lazítás gyorsabb kivezetése felé hajlott. Olyan kijelentéseket tett, hogy soha nem volt ilyen biztos az infláció gyorsulásában, mint most; vagy az infláció megközelítheti az EKB inflációs célját (2%), miközben a piaci várakozások 0,2-0,4 százalékponttal lejjebb vannak. Azt is mondta, hogy hogy idén kis esélyt lát kamatemelésre, ami puhább megfogalmazás a korábbinál, ami arról szólt, hogy 2019 közepéig mindenki felejtse el a kamatemelést. Egy szó mint száz, ahelyett hogy a vártnak megfelelően lebeszélte volna az EURUSD keresztet, inkább felbeszélte azt. Ezzel különben az árfolyam egy technikai szinthez érkezett, amely fordulós pont is egyben. A fordulatot nagyban segítette, hogy este a Davosba érkező Trump már arról beszélt, hogy mindenki félreértette a pénzügyminiszterét, és az USA valójában az erős dollárban érdekelt. Ma reggel viszont újra ostrom alá vette az árfolyam az 1,25-ös szintet. Mindenesetre az árfolyam egyre inkább túlvettnek tűnik, így hamarosan jöhet egy fordulat, amelynek keretében az 1,2-es szintet kellene legalább visszatesztelnie a nem túl távoli jövőben.


A jelentős euró erősödés nem kímélte az európai piacokat, s azon belül a DAX-ot, ami jelentős csökkenésbe kapcsolt az euró erősödésre reagálva, mivel az euró-dollár keresztben legalább átmeneti fordulatot várunk a közeljövőben, így a DAX esetében is érik az újbóli emelkedés. A mai napon már a pozitív tartományban zárhat az index. A BUX is megközelítette a 20 napos mozgóátlagot, így itt is jöhet egy fordulat, ezért mára kis emelkedést várunk.

Az Intel igyekszik feledtetni a chipbotrányt

Stagnálással zártak tegnap az amerikai indexek, egyedül a Dow lógott ki felfele a sorból 0,5%-os emelkedésével.


Felülmúlta az elemzői várakozásokat az Intel negyedik negyedéves gyorsjelentésében, ráadásul a chipbotrány ellenére 2018-ra is erős profitvárakozásokat fogalmazott meg. A 17 milliárd dolláros, év/év alapon 4%-kal növekvő árbevételen 1,08 dolláros tisztított EPS-t ért el a cég, szemben a 16,4 milliárd dolláros árbevétel- és 0,87 dolláros EPS várakozásokkal. A magasabb marzsú adatközpont üzletág árbevétele 20%-kal növekedett év/év alapon 5,6 milliárd dollárra, míg az alacsonyabb marzsú PC üzletág 2%-kal zsugorodott 9 milliárd dolláros árbevételt generálva. 2018-ra 65 milliárd dolláros árbevételt vár a vállalat, ami 1 milliárd dollárral több az elemzői konszenzusnál. A kedvező kilátások mellett negyedéves osztalékát 10%-kal 30 centre emelte a vállalat. Noha a negyedéves jelentéssel úgy tűnik, hogy az Intel igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy feledtesse a chipjei körül kirobbant botrányt, felhívta a figyelmet arra, hogy az ebből adódó esetleges reputációvesztés kihathat a jövőbeli eredményekre. Az effektív adókulcs az utóbbi években látott 20%-ról 14%-ra eshet vissza az adóreform következtében. A részvények a kedvező számokra közel 4%-kal emelkedtek piaczárást követően.


A J. P. Morgan mellett már a Morgan Stanley elemzője is pesszimistább az Apple új okostelefonja, az iPhone X iránti kereslettel kapcsolatban, aminek következtében célárfolyamát 205-ről 200 dollárra csökkentette, azonban továbbra is felülsúlyozásra ajánlja. Dél-koreai lapértesüléseket követően egy nagy amerikai félvezető gyártó vállalat is arról számolt be gyorsjelentésében, hogy visszaesett az okostelefonokban használt chipjei iránti kereslet. A hírekre több Apple beszállító árfolyama is nyomás alá került a szektorban (Universal Display, Broadcom, Analog Devices, Skyworks).


Noha a várt 0,57 dollárral szemben 0,65 dollár lett a Starbukcs első gazdasági negyedéves egy részvényre jutó tisztított profitja, a legalább egy éve nyitva tartó üzletekben az értékesítések éves 2%-kal növekedtek a várt 3%-kal szemben. Márpedig ez az az adat, amit kiemelten figyelnek a befektetők, így piaczárást követően több mint 4%-kal esett az árfolyam. Az eredmények azt mutatták, hogy az USA-ban tapasztalható növekedés lassulás Kínára és Európára is átterjedt, így kulcsfontosságú, hogy a cég képes lesz-e valahogyan megfordítani ezt a folyamatot idén.

Lassult a kínai profitnövekedés

Hullámzó teljesítményt mutattak ma az ázsiai piacok. A Nikkei 0,2%-ot csökkent, a Shanghai index 0,6%-ot, a Hang Seng index 1,6%-ot emelkedett.


Decemberben a kínai ipari vállalatok profitja mindössze 10,8%-kal bővült év/év alapon, ami lassulást jelent az előző hónapban látott 14,9%-os növekedéshez képest, ráadásul ez volt az elmúlt 1 év legalacsonyabb növekedési üteme.


Minimálisan a várakozások alatt maradt decemberben a japán infláció. A maginfláció 0,3%, az infláció pedig 1,0% lett, mindkettő 0,1 százalékponttal elmaradt a várakozástól.


Kínában mérlegelik annak lehetőségét, hogy a hatékonyabb ellenőrzések érdekében a bankfelügyeletet és a biztosítási felügyeletet összevonják egy közös hatósággá. A lépést az is indokolná, hogy az elmúlt években a biztosítók is jócskán kivették részüket a hitelezés növekedéséből. Az összevonás akár a jelentős hitelállománnyal és az árnyék bankrendszerrel szembeni szigorúbb fellépés egyik első jele is lehet.


Február 25-én mutatja be új zászlóshajóját, a Galaxy széria legújabb modelljét a Samsung. A bemutatóra a barcelonai mobil kiállításon kerül majd sor.

Határidős piacok

 Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Versenyhivatali vizsgálat a Magyar Telekomnál

A Gazdasági Versenyhivatal kartellgyanú miatt vizsgálatot indított a Magyar Telekomnál és a Telenornál. A GVH szerint a két cég 2014-ben egy frekvenciatender során játszott össze. A Magyar Telekom tagadja, hogy egyeztetéseket folytatott volna a versenytársakkal. A vizsgálat negatív a cég és a befektetői hangulat szempontjából, de a részvény fair értékére a jelenlegi információk alapján nincs hatása.

MOL vezető tranzakciója

Áldott Zoltán, a MOL elnöki főtanácsadója 80.000 darab MOL részvényt értékesített 3.176 forintos áron január 23-án.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben