Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Történelmi csúcson a ZEW

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. január 24.   09:34

Erste kommentár Tegnap történelmi csúcsra, 95,2 pontra emelkedett a ZEW hangulat index, ami praktikusan 26 éves csúcsot jelent, mivel az index 1991-ben indult. A jövőbeli komponens is emelkedett, mégpedig 20,4-re a várt 17,7-tel szemben, ami annak...

Erste kommentár

Tegnap történelmi csúcsra, 95,2 pontra emelkedett a ZEW hangulat index, ami praktikusan 26 éves csúcsot jelent, mivel az index 1991-ben indult. A jövőbeli komponens is emelkedett, mégpedig 20,4-re a várt 17,7-tel szemben, ami annak tudható be, hogy a piaci szereplők erős gazdasági növekedést várnak az idei első félévében. Különben sok esetben megfigyelhető a részvénypiac korrelációja a ZEW index jövőbeli komponensével. Így talán nem meglepő a DAX új csúcsra törése, pedig az EURUSD mozgása megtesz mindent, hogy fékezze ezt. Különben: (i) annak ellenére, hogy a piaci szereplők félnek, az eredményekre általában csak kicsit van hatással a keresztárfolyam, s így lehetőséget teremt az emiatt lemaradó DAX indexbe történő „olcsósított” befektetésre; (ii) a deviza kereszt megérkezett egy technikai ellenállási tartományba, amely 1.23 és 1.25 között feszül (persze ez még hozhat egy pici további emelkedést).


Ma összességében oldalazásra számítunk a DAX indexben (fékező EURUSD hatás). A BUX index esetében pedig az OTP várható további emelkedése miatt enyhe emelkedést várunk. Az OTP komolyabb ellenállásba valahol 12.000 forint fölött, talán 12.250 forintnál ütközhet.

Hivatalosan is itt az új Fed elnök

A technológiai szektor vezetésével folytatódott az emelkedés tegnap a tengerentúlon, a Nasdaq 0,7%-kal került feljebb. Az S&P500 0,2%-kal emelkedett, a Dow pedig stagnált.


84:13 arányban jóváhagyta az Amerikai Szenátus Jerome Powell Fed elnöki kinevezését. Ezzel február 3-át követően ő veszi át Janet Yellen helyét a világ legbefolyásosabb jegybankjának élén. Az elnökváltástól az elemzők nem várnak érdemi fordulatot a Fed monetáris politikájában.


Csalódtak a befektetők az amerikai félvezető szektor óriásának, a Texas Instruments-nek a negyedik negyedéves gyorsjelentésében. A vállalat árbevétele 10%-kal emelkedett év/év alapon a vártnak megfelelő 3,75 milliárd dollárra, azonban ez a vállalat előrejelzése szerint az első negyedévben 7%-ra lassulhat. Ez pedig elmaradna az elmúlt három negyedévben megszokott 12-13%-os növekedési ütemtől. Mindezt a kommunikációs eszközökben (pl.: okostelefonok) használt chipek iránti gyengébb kereslettel magyarázta a cég, ami a 2016-os árbevétel 13%-át tette ki. Az autóipari és egyéb más ipari területek esetében a kereslet továbbra is igen erős a felívelő gazdasági ciklusnak köszönhetően. Összességében az egyszeri adóhatásoktól tisztítva a vártnak megfelelő 1,09 dolláros egy részvényre jutó eredményt ért el a cég. Az effektív adókulcs az adóreform hatására a mostani 31%-ról 2019-re 18%-ra csökkenhet. A visszafogottabb növekedési kilátásoknak köszönhetően 7%-os esést mutatott az árfolyam piaczárást követően.


A mai napon piacnyitás előtt a General Electric, piacnyitás után pedig a Ford teszi közzé negyedéves számait.


Több hasonló régiós feldolgozóipari beszerzési menedzser indexhez hasonlóan a richmondi Fed indexe is elmaradt a várakozásoktól januárban. Az index értéke 14 pont lett a várt 19 és az előző havi 20 ponttal szemben, ezzel az utóbbi évek átlagának környékére esett vissza.

26 éves csúcsról fordult le a japán piac

Míg a kínai indexek oldalaztak a mai kereskedésben, addig a Nikkei lefordult a több mint 26 éves csúcsról és 0,8%-ot csökkent.


A Nikkei csökkenését támogatta az erősödő jen is, az USDJPY árfolyama egészen 110-ig esett, az erős jen pedig nem kedvez az exportorientált japán vállalatoknak.


A decemberi japán export a várt éves 10,0%-os növekedés helyett, mindössze 9,3%-kal bővült, az import ugyanakkor pozitív meglepetést okozott, a várt 12,4% helyett 14,9%-kal emelkedett.


Az előzetes Nikkei PMI 54,4 pontra emelkedett Japánban a múlt havi 54,0 pontról.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív tartományban voltak, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX pluszos volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben