Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Befektetési tipp: amerikai finomítói szektor

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2018. január 19.   15:38

Az USA finomítói szektor két oldalról is jelentős lökést kaphat 2018-ban. Egyrészt a cégek kedvező finomítói árrésekkel szembesülnek. Az USA nyersolaj kereslete erős, az exportpiacok is egyre versenyképesebbek, miközben a növekvő nyersolaj kínálat miatt olcsóbb lehet az alapanyag. Eközben a Trump kormányzat jelentős adókedvezményt adott az amerikai vállalatoknak, ami a finomítóknál jelentős nettó eredménynövekedést okoz. Tippjeink: Phillips 66 (PSX US), Valero Energy (VLO US), PBF Energy (PBF US), illetve egy ETF, mely 30%-ban USA, 70-%-ban globális finomítói cégeket tartalmaz: CRAK US.

Az amerikai finomítói szektor jelentős lökést kaphat 2018-ban több oldalról is.

  • Az USA termékkereslete továbbra is erős. Bár 2017-ben már nem nőtt összességében a finomítói termék fogyasztás, visszaesésre utaló jelek sincsenek a magasabb árak ellenére.
  • Az USA finomító szektora nem bővül már két évtizede. A kapacitások mértéke nem változik, legfeljebb néhány finomító ruház be, hogy javítsa kihozatalát.
  • Az exportkereslet is erős. Az USA finomítói egyre több terméket adnak el Dél-Amerikában, főleg Mexikóba és Brazíliába, ahol hiányzik az infrastruktúra és Afrika felé, ahol szintén hasonló a helyzet.
  • Az olcsó WTI és WCS (kanadai kőolaj), illetve az alacsony gázárak olcsóvá teszik a finomítást szemben a versenytárs európai és ázsiai cégekkel. Ráadásul a növekvő WTI kitermelés miatt várhatóan nőni fog a Brent és a WTI közti árrés, ami további költségelőnyt jelenthet.
  • Trump adókedvezménye szinte egy az egyben átmegy az USA finomítói szektorába: a társasági adó 35%-ról 21%-ra esik.

A szektort a következő részvényekkel lehet legjobban megjátszani:

  • CRAK US – A legnagyobb finomítói ETF, mely 30%-ban USA, 70%-ban más, globális finomítói társaságokat tartalmaz. A legnagyobb USA kitettség a Phillips 66-ban, a Valero-ban és a Marathon Oil-ban van.
  • Közvetlen USA vállalatok: Phillips 66 (PSX US), Valero Energy (VLO US), Marathon Corporation (MRO US), Hollyfrontier Corp (HFC US), PBF Energy (PBF US), Andeavor (ANDV US). Ezek közül nekem különösen a Valero (piacvezető, legjobb menedzsment) és a PBF (a cég finomítóinak többsége nem a Mexikói Öbölben található, jobban diverzifikált) a két kedvencem.

CRAK US - USD/részvény
Forrás: Bloomberg

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben