Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Három éves csúcsok az olajpiacon – mehet ez a ralli tovább?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2018. január 12.   12:09

A Brent 70 dolláros szintet ostromolja, miközben a WTI 64 dollár felett volt tegnap. Mehet vajon ez a ralli tovább? A fő kérdés a kínálati oldalon van: mennyivel nőhet az USA termelése és a geopolitikai kockázat mekkora mértékben realizálódhat. A következő hetekben jó eséllyel megyünk tovább felfelé.

Ha megnézzük a chartokat, az olajpiac ralli tavaly júniusban indult, amikor még mindkét olajfajta 45 dollár alatt volt. Azóta az emelkedés többé-kevésbé töretlen. Az OPEC novemberi döntés pedig decemberben olaj volt a tűzre: azóta 10%-os ugrást láttunk az árakban.

Brent-WTI 1 éves ármozgás
Forrás: Bloomberg

Rövidtávon nehezen képzelhető el, hogy mi állítsa meg ezt az emelkedést. Az USA nyersolaj készletei a kisebb szaúdi exportnak és az erős finomítói aktivitásnak köszönhetően jó eséllyel csökkenni fognak a következő hetekben. Az amerikai fúróberendezés szám várhatóan stagnál, s talán 1-2 hónapon belül ismét emelkedni fog ez az irányadó mutató a magasabb olajárak hatására. A globális kereslet továbbra is masszív, míg az OPEC kommentárokból sem látszik a repedés a korábbi megállapodás falán. Várhatóan ez az orosz elnökválasztásokig (idén március), még a vonakodó oroszok sem borítják az asztalt.

A leginkább felfelé ható tényező azonban a geopolitika. Trump elnök eltökéltnek látszik, hogy Irán ellen újra elindítsa a szankciókat. Venezuela gyorsuló ütemben csökkenti olajtermelését. A helyzet továbbra is feszült Nigériában és Líbiában. És persze ne feledkezzünk meg Szaúd-Arábiáról – a környék egyik legstabilabb királyságában olyan mérvű reformok vannak, amelyek fenekestül forgathatják fel a birodalmat. Azt hiszem, egy három számjegyű olajár szinte biztos, ha Szaúd-Arábiában zavargásokról vagy a törvényes rend felbomlásáról szóló hírek érkeznek vagy éppen nyílt katonai konfliktus alakul ki Iránnal. Ez utóbbi ország is forrong, hiszen az elmúlt tíz évben a GDP nem változott, a lakosság viszont szépen nőtt.

Szóval látszik még a ralli folytatódása, amit várhatóan a felpörgő USA palaolaj termelésről vagy az OPEC megállapodás megszegéséről szóló hírek állíthatnak meg. De egyelőre ezek közvetlenül nem fenyegetnek. Ami azt jelenti, hogy egy 5-10 dolláros további olajár emelkedéshez minden adott.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

 

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben