Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

2018 az arany és az olaj éve lehet

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2018. január 2.   10:45

A nyersanyagok mostanában nem voltak a befektetők kedvencei, mivel a kriptodevizák és a részvények bőven túlszárnyalták az olaj és az arany árváltozását az elmúlt 2-3 évben. 2018 azonban jelentős fordulatot hozhat: a pénzbőség mellett a geopolitikai spekuláció a fő hajtóerő mindkét piacon. Már tavaly is hangulatváltozás volt, az arany 2017-es év végi rallija 7 év óta a legnagyobb emelkedés, az olajpiac pedig stabilan átalakult backwardation állapotba, ami kedvez a vételre játszó befektetőknek.

Az olaj egyensúlyi irányba mozdult: az OPEC erőfeszítéseinek hatására a globális készletek 160 millió hordóval estek és legkésőbb 2018 végére lényegében pariban lehet a kereslet-kínálat. Ezt a fundamentális helyzetet elronthatják a nem-OPEC termelők, legalább is a Nemzetközi Energiaügynökség szerint, mivel a 2018-ban globális termelésbővülés (+1,6 millió hordó/nap) meghaladhat a kereslet emelkedését (+1,3 millió hordó/nap).

Azonban az egyértelműen látszik, hogy ez a piac megváltozott a 2015-2017-es időszakhoz képest. Bármilyen negatív változás, legyen az az északi-tengeri Forties vezeték ideiglenes leállása vagy a mindössze 100 ezer hordós líbiai Es Sider vezeték műszaki hiba miatt kikapcsolása, azonnal az olajárak reakcióját hozza magával. A piac sokkal érzékenyebb a kínálatot érintő hírekre, mint korábban, ami a legbiztosabb jele, hogy más helyzettel állunk szembe. A stabil backwardation, vagyis a távoli határidős árak csökkenése, pedig egyértelműen a vételi spekulációnak kedvez, mivel az olaj határidős görgetésének a költsége negatív.

 Határidős árak a Brent és a WTI piacán (USA dollár/hordó)

Forrás: Bloomberg. A 2018 január 2-i, reggel 9 órai állapot.

 

Az igaz puskaporos hordó azonban a geopolitika. Tavaly volt a legnagyobb a fegyvereladás mértéke a világban évtizedek óta. Látszik, hogy jó pár termelő országban pattanásig feszült a politika helyzet. Venezuela gyakorlatilag csődben van, a legfrissebb hírek szerint már benzin sincs a világ legnagyobb olajkészletén ülő államban. A hírek az iráni tüntetésekről és halálos áldozatokról szólnak az elmúlt napokban. Ráadásul Trump elnök már januárban dönthet a szankciók újraindításáról a perzsa állam ellen. Szaúd-Arábiáról pedig itt a blogon is sokat írtam, ami a legnagyobb puskaporos hordó az olajpiacon. Ahogy én látom, ennek a felrobbanása csak idő kérdése, mert az arab ország későn és nem kellő radikalizmussal fogott neki a reformoknak, miközben a fiatal koronaherceg cselekedetei és retorikája nincs összhangban egymással.

Szóval hiába van papíron egyensúlyhoz közeli állapot, ami stabil árakat kéne, hogy eredményezzen, a kínálat szűkülésére áremelkedéssel fog reagálni az olaj. A fenti három országból elég, ha egy fejre áll, és könnyen ismét három számjegyű olajárat látunk. Az amerikai palaolaj szektor növekedését meg alapból túlértékelik, legalább is ezt szűrtem le az elemzésekből és az iparági hírekből.
Az arannyal is hasonló a helyzet, mint az olajjal. A piac túlreagálta a kamatemelés kockázatát, ami folyamatosan tartotta az árfolyamot. A kriptodevizák is nagy ellenlábasai voltak az aranynak, hiszen a funkcióiban (jegybankoktól független értéktároló és csereeszköz) azonosak. Az arany pedig valamilyen varázslatos ok miatt együtt mozog más nyersanyagokkal is, legalább is az elmúlt évtizedben ez volt a tapasztalat. Az olaj, réz, vasérc vagy kőszén hangulat az aranyra is hat.

A geopolitikai feszültségek és a kriptopiac túlzott optimizmusa azonban jó eséllyel az aranyat is emelkedő pályára küldi 2018-ban. Az általános kedvező nyersanyag vásárlási kedv miatt ez az eszközt is növekvő mértékben a portfolióba tehetik a befektetők. Pénz pedig dugival lesz, mert a jegybankok nem rohannak, hogy lekapcsolják a likviditást, miközben Trump adóreformjai miatt pont a legmódosabb rétegnek lesz egy csomó feles befektetésre váró tőkéje az Egyesült Államokban. A fő megtakarító Ázsiában – ha csak a kínai lufi ki nem durran – szintén ömölhet a pénz erre a piacra. Főleg azért, mert bizalom továbbra sincs a kínai állam iránt a helyi pénzemberek körében.  Szóval minden adott egy jókora árrobbanáshoz.

Az arany áralakulása az elmúlt évben (USA dollár/uncia)
Forrás: Bloomberg

 

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben