Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Mik a legfontosabb tényezők, melyek meghatározzák az olajárat 2018-ban?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. december 18.   17:10

2017-es év sikeres volt az olajtermelők számára, az olajpiac stabilabbá vált, mint korábban és az árak is 15%-kal nőttek. A kérdés, hogy mit hoz 2018 magával, milyen tényezők lesznek meghatározóak a jövő évben.

Az oilprice.com cikke elég jól tükrözi azokat a területek, ahol eldől, hogy merre alakul az olajár a jövő évben és mekkora stabilitás lesz a piac. Nézzük a fő kérdéseket:

Az USA palaolaj termelése. Jelentős szórás van a becslésekben, hogy mekkora mértékben emelkedhet az USA palaolaj termelése jövőre. Az IEA és az OPEC 870 ezer hordó/nap és 1 millió hordó/nap mértékű előrejelzést adtak a jövő évi termelésre, míg a legutóbbi IEA jelentés jövőre 1,6 millió hordó napi termelésnövekedést vár a teljes nem-OPEC oldal részről. Ez bőven kielégítheti a várt 1,3 millió hordós napi globális olajkereslet növekedést. A kérdés persze, hogy valóban képes lesz-e a szektor erre a növekedésre és a mélybe lévő kihívások (szolgáltatási árak inflációja, környezetvédelmi aggályok, szűk kapacitások az infrastruktúrában) nem fogják-e vissza a palaolaj termelőket. A kérdésről olvasottak alapján én inkább a szkeptikusok táborát erősítem: lesz 2018-ban is növekedés a palaolaj kihozatalban, de alulmúlhatja a szektor a várakozásokat.

OPEC megfelelés. Az OPEC az elmúlt egy évben példásan betartotta a csökkentett kvótákat, novemberben ráadásul 130 ezer hordóval esett a kartell napi termelése. Az államok között ott van Venezuela, aki a pénzügyi csőd miatt tartja be a kvótákat, sőt a termelése tovább esik. A másik oldalról viszont Iraknak és az Egyesült Arab Emirátusoknak jelentősen vissza kellett fognia magát, mert egyre nagyobb a rés a kapacitásai és a kitermelt volumen között. A nyomás erős, hogy lépjenek túl a kvótákon a tagállamok, főleg akkor, ha az olajár emelkedés nem kompenzálja őket, illetve ha túl gyors lesz a piac kiegyensúlyozása és ezért az OPEC termelők többletigényekkel szembesülnek. A nem-OPEC részről is hasonló megfontolásokat tapasztalunk, az orosz olajipari vállalatok többször kifejtették elégedetlenségüket a termelés visszafogással kapcsolatban. Az érzésem, hogy Szaúd-Arábia be fogja tartatni a kvótát legalább az Aramco 2018. II. félévére tervezett kibocsátásáig, de ezt követően nő az esélye annak, hogy a meghosszabbított megállapodás darabjaira hulljon.

Az OPEC kilépési stratégiája. A szaúdiak és az oroszok sikeresen menedzselték a piacot 2017-ben, de pont ez a siker jelenti a legnagyobb kockázatot: hogyan lehet kilépni a kvótarendszerből úgy, hogy az árat ne küldjük jelentősen lejjebb? Sikerül-e olyan módon finomhangolni a piacot, hogy ez nem okoz riadalmat. Ez különösen fontos kérdés a mostani állapotban: az olajpiac a fedezeti alapok kedvenc spekulációs terepévé vált. A kérdés legkorábban jövő év közepén fel fog merülni.

Készletek alakulása. A legfrissebb OECD jelentés szerint októberben 40 millió hordóval csökkent a fejlett országok birtokában lévő kőolaj tartalék, ami így 2,940 millió hordó, az elmúlt két év legalacsonyabb értéke. Ez mintegy 100 millió hordóval az 5 éves átlag felett van. Ha 2018-ban valóban sikerül ezt a felesleget is eltűntetni, akkor az OPEC készen áll a kvóták visszaemelésére. Az IEA azonban mást becsül: szerintük a készletek nőni fognak 2018-ban főleg az USA nem konvencionális termelőinek köszönhetően. Az OPEC-ra nőni fog a nyomás, ha megáll a készletek esése.

Összességében elmondható, hogy 2018-ban folytatódhat az előző év trendje. Én inkább felfelé mutató kockázatokat látok, elsősorban az USA palaolaj termelői részéről, illetve a geopolitikai változások miatt. A piac azonban jórészt ezeket a kockázatokat árazza: a hedge fundok rekord nettó vételi pozíciója okozhatja a legnagyobb negatív meglepetést és az árak zuhanását.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben