Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Európa törékeny gázrendszere - balesetek repítették magasra a gázárakat

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. december 14.   16:59

Baleset és vezetéklezárás rázta meg az elmúlt napokban az európai gázszállítási hálózatot, aminek hatására megugrottak az európai gázárak és az Egyesült Királyság és Olaszország is kritikus ellátási helyzetbe került. A helyzetből a Gazprom és az USA LNG export cégei nyerhetnek leginkább.

Két eset közül a Bécs melletti baumgartneri gázelosztóban történt robbanás kapott nálunk nagyobb publicitást. A sajnálatos, halálos áldozattal járó baleset miatt nehéz helyzetbe került Olaszország ellátása, mivel az orosz gáz fő szállítási útja a baumgartneri elosztó központon keresztül történik. A hírek szerint egy nappal a baleset után viszont helyreállt a szállítás. Baumgartner felől Magyarországra is érkezhet földgáz a HAG vezetéken, de amíg Olaszország északi részének ellátásában kritikus a Baumgartnerből induló TAG vezeték, Magyarország ellátásbiztonsága szempontjából a HAG kevésbé lényeges.

Az északi-tengeri, napi 450 ezer hordót szállító Forties kőolaj vezeték lekapcsolása a Brent típusú kőolaj közeli határidős árát 2-3 dollárral megemelte. A vezetéken repedéseket találtak, ami miatt hetekig vizsgálatok és javítások fognak történi. A terület földgáz termelését is le kellett állítani, mivel a földgáz jelentős része kapcsolt gáz, tehát az olajtermeléssel együtt kerül a földgáz a felszínre. A két nagy egyesült királyságbeli mező, az Elgin-Franklin és a Britannia felfüggesztette a kihozatalát, mely együtt napi 20 millió köbméter gázt termel. Emellett a napi 7 millió köbmétert termelő North Morecambe mezőt karbantartás munkák miatt már korábban leállították. A Statoil a norvég Troll mezőt - ez Európa legnagyobb gázmezője – rövid ideig szintén lekapcsolta. Ezek a problémák a viszonylag alacsony tározói kapacitásokkal bíró Egyesült Királyság gázpiacát komolyan felbolygatták. Az egynapos gázár 23%-kal, közel 10 dollár/MMBtu szintre ugrott. Ez ráadásul a téli időszak közepén történt, éppen akkor, amikor az országot egyébként is egy jelentős hidegfront érte el.

A két eset mutatja, hogy mennyire függ Európa gázellátása az infrastruktúrától. Másrészt az elmúlt évek európai gázfogyasztás növekedése miatt viszonylag kevés tartalék maradt a rendszerben. Több vállalat is van, mely nyerhet az ügyön, de hármat szeretnék kiemelni: egyrészt az orosz Gazprom (Bloomberg: GAZ LI), mely Európa fő gázellátója. Másrészt az amerikai Cheniere Energy (LNG US) és Dominion Energy (D US), melyek az USA legnagyobb LNG termelő vállalatai. Az LNG szállítók ugyanis azonnal jelentkeztek, hogy bekapcsolódjanak az európai ellátásba. A Cheniere-nek már működő termináljai vannak Houston környékén (Sabine Pass), míg a Dominion most építi a Cove Point LGN terminált Washington közelében, ami földrajzi közelsége miatt a leginkább alkalmas lesz az európai cseppfolyós földgáz szállításokra.

Egyesült Királyság azonnali gázárak (USD/MMBtu)
Forrás: Bloomberg

CEGH 1-napos földgázárak (EUR/MWh)
Forrás: Bloomberg

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben