Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az OPEC döntés: teljes a siker, de valójában ki nevet a végén?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. december 1.   10:58

Az OPEC Bécsben sikeresen megállapodott történelme eddigi legsikeresebb befagyasztásának folytatásáról. A kérdés, hogy nem adnak-e jelentős lökést a nem-OPEC termelőknek, ami adott esetben az olaj globális túlkínálatához és az árak összeomlásához vezet. Minden szem az amerikai palaolaj cégeken van!

A kartell és a vele szövetséges nem-OPEC termelők napi 1,8 millió hordóval csökkentett kvóták mellett fognak termelni jövő év decemberéig a tegnapi megállapodás alapján a korábbi márciusi határidő helyett. Emellett a két, eddig felfüggesztett kvótával működő tag, Nigéria és Líbia is ígéretet tett, hogy a mostani szinten marad a termelésük, vagyis ketten összesen maximum 2,8 millió hordó/nap olajat fognak kitermelni. Ez jelentős pozitív meglepetést okozott. Összességében tehát nem lett igazuk azoknak a pesszimista hangoknak, hogy az OPEC és Oroszország ellentéte vagy a szaúdi-iráni ellentét véget vett a megállapodásnak. Sőt, ha lehet még ilyet állítani, még szigorúbb megállapodás született Bécsben.

Persze, ha megnézzük a kartell történetét, ilyen vég soha sem volt. Inkább az volt a sztori, hogy az OPEC tagok egy adott ponton el kezdék átlépni a kvótáikat és szabadon kezdtek termelni a megállapodás ellenére is. Főleg, ha már megfelelőnek látták az árakat. A tegnapi alku ellenére egyáltalán nem stabil a helyzet. A szőnyeg alatt lévő feszültségek időzített bombaként működnek.

A legfontosabb tényező mindenképpen az USA kőolaj termelésének alakulása lett. A jövő évi USA nyersolaj termelés felfutása a legnehezebben előrejelezhető faktor. Az előrejelzések szerint 500 ezer és 1,7 millió hordó/nap lehet a termelésbővülés átlagban az idei 9,2-9,3 millió hordó/nap szintről. Az optimistábbak, például a Rystad nevő előrejelző cég már december végére 9,9 millió hordó/nap előrejelzéssel számol, ami mintegy 220 ezer hordó/nappal több, mint a múlt heti, 9,68 millió hordó/nap adat. De optimista az EIA is, aki legalább 700 ezer hordó/nap felfutásra számít és egyre inkább hisz a pozitív meglepetésben. A szakma különben nem ennyire optimista. Harold Hamm, a Continental legendás elnöke szerint a pénzügyi piacok alábecsülik a nehézségeket és túlértékelik a szektorban lévő potenciát.

Az OPEC mindenesetre saját sikerének lehet az áldozata, ha az USA nyersolaj termelése 1 millió hordó/nappal vagy ennék gyorsabban nő 2018-ban. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a teljes keresletbővülést lefedi az amerikai palaolaj. Tehát az OPEC piacot veszít, az árak nem emelkednek és a kartellnek újabb befagyasztást kell tennie. Ez pedig könnyen elvezethet ahhoz, hogy az OPEC-ben való hít elvesszen és mindenki visszatérjen a szabad piachoz. Ebből csak a fogyasztók járhatnak jól, mivel ez újra 40 dollár alatti olajárat jelentene.

USA olajtermelés alakulása az elmúlt években (ezer hordó/nap)
Forrás: www.etf.com

Chart: USA olajtermelés alakulása az elmúlt két évtizedben (ezer hordó/nap)
Forrás: http://ravarumarknaden.se

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

 

 

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben