Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Mi történt az elmúlt időszakban az amerikai gázárakkal?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. november 28.   16:05

Az amerikai gázárak alulmúlták a várakozásokat az elmúlt hónapokban és messze nem követték az olajárak robbanását. Történt ez annak ellenére, hogy a fundamentumok alapvetően kedvezőek, az LNG piac is kezd feszesebbé válni, miközben a drágább szén miatt ismét a gázalapú áramtermelés kezd előtérbe helyezkedni. Lehet, hogy ez a szunnyadó piac is egyszer majd szárnyalni kezd? A mi véleményünk szerint erre megvan minden esély, egy átlagos tél már komoly emelkedést okozhat.

1 éves USA gázár (közeli határidő, USD/MMBTu)

5 éves USA gázár (közeli határidő, USD/MMBTu)

A november elejei gáz áremelkedés ismét hamar kifulladt az USA-ban, annak ellenére, hogy a fundamentális helyzet némileg javult az elmúlt hetekben. A januári leszállítású Henry Hub jegyzés 3,3 USD/MMBTu szintig nőtt a korábbi 3 dollár körüli szintről, majd november végére ismét 3 dollár alá zuhant a kurzus. Ha megnézzük a fenti grafikont, a gázár lényegében a 3 dollár/MMBTu szinten oszcillál már idén március óta, vagyis egy féléves stagnáláson vagyunk túl. Nézzek meg a fő fundamentális tényezőket, melyek befolyásolhatják az árat a jövőben.

Keresleti oldal három fontos kérdésre keresi a választ:

1) Miként alakul a gázfelhasználás a téli időszakban, van-e elég betárolt gáz?
2) Miként alakul a felhasználás a jövőben, váltanak-e gázerőműre a szénerőművek az áramtermelésben?
3) Miként alakul az LNG kihozatal és a vezetékes export (Mexikó és Kanada felé)?

Kínálati oldalon pedig a fő kérdés:

1) Miként alakul az a palagáz termelés, a kapcsolt gáztermelés (a palaolaj termelés melléktermékeként) és az import/export aránya az Egyesült Államokban?

A keresleti oldalon az látjuk, hogy a készletek nincsenek nagyon magas szinten, egy hajszállal az 5-éves átlag alatt van a betárolt gáz mennyisége. Az előrejelzések viszont enyhe telet jeleznek előre. Érdekesség, hogy az USA-ban az elmúlt két évben az átlaghoz képest melegebb tél volt. A hangulat egyébként nagyon függ az épp aktuális időjárástól: október végén és november elején az átlaghoz képest hidegebb idő volt az USA-ban, azóta viszont az átlaghoz képest magasabb hőmérsékletet tapasztaltunk. A hidegebb idő a fedezeti alapokat a gáz határidők vételére sarkallta.

USA gázkészletek nagysága az 5-éves maximum és minimumhoz képest
Forrás: EIA

A jövőbeli felhasználás esetében növekedés várható, különösen a vegyipar részéről, bár itt inkább a gázból kivont magasabb széntartalmú komponensek (etán, propán, bután, kondenzátumok) iránt nő az igény, nem a földgáz 80-99%-át tartalmazó metán iránt. Fontos fejlemény a gáz/szén felhasználás alakulása. A magasabb szénárak ugyanis inkább a gázalapú áramtermelést favorizálják. Ebből a szempontból kedvezőbb a helyzet, mivel a szénárak a 2016-os mélyponthoz képest jelentősen emelkedni tudtak az USA-ban, úgy hogy ismét a gázalapú áramtermelés a rentábilis.

USA szénárak

Az USA gázfogyasztásából egyébként 36%-ot tett ki az elektromos áram termelés 2016-ban, a második legfontosabb kategória az ipari fogyasztás volt 28%-kal, míg a háztartások 16%-ot tettek ki. A teljes fogyasztás 27,49 trillió köbláb (napi 75,31 milliárd köbláb/nap) volt 2016-ban.

A harmadik legfontosabb tényező az LNG lehet. A USA jelentősen növeli LNG termelő és export kapacitásait. A következő ábrán jól látszik, hogy 2016-tól 2020-ig 69,5 millió tonna LNG gyártó kapacitás épül ki az USA-ban, ami mintegy 3,36 trillió köbláb kereslete jelent, ami mintegy 12%-a 2016-os amerikai gázfogyasztásnak. Ebből már 18 millió tonna kapacitás megépült és üzemel főleg a Cheniere cégnek köszönhetően. Az LNG mellett még mindig a vezetékes gáz adja az export többségét. 2016-ban az USA gázexportjának 36%-a Kanadába, 64%-a Mexikóba ment, mindössze 8% volt az LNG és a CNG aránya. A teljes export megközelíti a 2,3 trillió köblábat, míg az import (Kanada felől) mintegy 3 trillió köbláb volt 2016-ban, tehát az USA mindössze 0,7 trillió nettó földgázt importált tavaly. A növekvő kitermelés és az LNG export felfutása miatt 2017-ben már nullszaldós lehet ez az egyenleg.

USA új LNG kapacitások
Forrás: http://www.ceep.be/lng-export-projects/

Az LNG export árak az idei nyári mélypontot követően, amikor is 6 dollár alatt volt az ár, most ismét 8 dollár feletti árak vannak Ázsiában. Ez már némileg egészségesebb, bár a piac még messze van a kétszámjegyű áraktól, amit utoljára 2015 év elején láttunk.

Japán szerződéses azonnali LNG ár (USD/MMBTu)
Forrás: Bloomberg

A kínálati oldal alakulása is fontos szerepet játszik. Az USA földgáz termelése 2017 harmadik negyedévétől ismét emelkedik, miközben az elmúlt másfél évben csökkenés volt. Ez részben köszönhető a tiszta gázkutaknak, másrészt egyre több a kapcsolt gáz mértéke, főleg a Permian palamezőn, ahol a gáz-olaj arány már 2:1-hez. Ez a gáz a kőolajtermeléssel együtt kerül a felszínre és komoly fejtörést okoz az olajcégeknek, mivel a szállítókapacitások szűkösek. Az olajáremelkedés ezért furcsa módon a gázkínálatot növeli leginkább.

Az USA földgáz termelése (százalékos változás év/év alapon)
Forrás: John Kemp, EIA

USA gáz fúróberendezések számának alakulása
Forrás: John Kemp, EIA

A konklúzió, hogy egy erős és gyorsan bővülő keresleti oldal találkozik egy javuló, de még mindig nem szárnyaló gáz kínálattal. Ez a véleményem szerint előbb-utóbb kimozdíthatja az USA Henry Hub árait a mostani 3 dollár/MMBTu árcentrumból. Egy hideg tél valószínűleg már idén jelentős áremelkedést okozhat, de nagyobb esélyt adok arra, hogy 2018 második felétől lesz egy jelentősebb piaci mozgás. A gázárak esetében valahol 4 dolláros piac lehet egyensúlyi hosszú távon.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

 

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben