Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az OPEC készül az újabb hosszabbításra, de a feszültség tapintható

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. november 20.   11:55

Az OPEC a szokásos féléves összejövetelére készül ismét Bécsben. A kérdés, hogy sikerül-e a tavaly novemberben megkötött termelésbefagyasztási egyezményt ismét, második alkalommal is meghosszabbítani. A jelenlegi megállapodás, melyet Oroszország is támogat, ugyanis 2018. március végével lejár. A piac biztos abban, hogy az OPEC ismét sikerrel jár, de a feszültség tapintható a felek között, a hosszabbítás elmaradása pedig hatalmasat üthet az olajáron.

Az OPEC tavaly november végi bécsi ülésén fontos bejelentést tett, mely szerint az OPEC tagállamok mintegy napi 1,2 millió hordóval csökkentik termelésüket, amihez hozzájárult még Oroszország vezette nem-OPEC termelői kör napi 600 ezer hordós termelésvágása, amin belül a vezető Oroszország 300 ezer hordó termeléscsökkentést vállalt. Két OPEC termelő, Nigéria és Líbia politikai okokból felmentést kapott, azóta mindkét ország a rendeződés felé mozdult el, ami mintegy 1 millió hordó/nap többlettermelést jelente a 2016-os helyzethez képest.

A megállapodást kilenc hónappal meghosszabbították a felek idén májusban. A mostani találkozó tétje, hogy sikerül-e újabb hosszabbítást elérni a felek körében 2018 márciusa után is. A fő OPEC célkitűzés, hogy a globális készletek csökkenjenek, ugyanis nem teljesült teljes mértékben: a globális olajtöbblet 180 millió hordóval csökkent idén január és szeptember között, de a betárolt készlet továbbra is 160 millió hordóval az 5 éves globális átlag felett van.

Az előjelek azt mutatják, hogy lesz új megállapodás, legalább is ez derül ki a két vezető hatalom, Szaúd-Arábia és Oroszország kommentjeiből.

A szaúdi olajminiszter, Khalid Al-Falih teljes mértékben támogatja a lépést. A szaúdiak mindenképpen el akarják kerülni az olajár jelentős változását: nekik egy stabilan növekvő olajár lenne a fontos, ha másért nem, akkor az Aramco 2018-ra tervezett IPO-ja miatt is. Ezért ők érdekeltek egy minél hosszabb időtartamú befagyasztásban. Szaúd-Arábia volt ráadásul az az ország, aki a kívánt mérték felett is betartotta ezt a kvótát annak ellenére, hogy az ország jelentős költségvetési hiánnyal küzdött. Sőt még az is bevállalták, hogy az Egyesült Államokban jelentős piacveszteséget érjenek el, aminek a visszaszerzése nem lesz egyszerű, ha a szaúdiaknak újra többlettermelése lesz.

Az orosz energiaminiszter, Alexander Novak is vállszélességgel támogatja a megállapodást. Az oroszok számára az egyedüli kérdés, hogy milyen időszakra szóljon az új alku. A félév vagy a kilenc hónapos befagyasztás ugyanis éppen akkor járna le, amikor a kereslet szezonálisan gyenge, így fennáll a veszélye, hogy pont a megállapodás végén zuhan össze az olajár. Ennél hosszabb időszakra való megegyezés viszont nagyon fájna az orosz olajipari cégeknek. A háromhavi befagyasztás másrészről jelentős csalódást okozna a piacon és nem érné el a kívánt készletcsökkentést.

A valóság azonban ennél is árnyaltabb. A felszín alatt rengeteg feszültség van. Elégedetlenek a termelő országok, az orosz olajipari cégek, sőt a vevők is panaszkodnak, hogy nem jutnak elég OPEC kőolajhoz. A befagyasztás komolyan veszélyezteti a korábbi beruházások megtérülését, mivel a cégek nem termelhetnek annyit, amennyi kapacitásuk van. Az OPEC piacot veszített Európában és Észak-Amerikában, míg a növekvő, de elég volatilis Ázsiában tartották csak meg pozícióikat. Ez későbbiekben komoly fejtörést okozhat, ha a piaci fejlemények változnak és mondjuk Ázsia recesszióba kerül, míg a fejlett nyugat nem vagy kevésbé.

Alapvetően azt hiszem, hogy sikerült ismét egy legalább féléves hosszabbítás mellett dönteni, de az OPEC államok egy része az első adandó alkalommal dönthet úgy, hogy kilép a kötöttségek alól. A kockázat aszimmetrikus: a megállapodás elmaradása jelentős zuhanást okozhat az olajárban, akár 10-15 dolláros összeomlás is elképzelhető. Ha sikerül megállapodni, akkor várhatóan nem lesz mérhető változás az árakban, sőt a spekuláció miatt akár kismértékű áresés is elképzelhető, különösen ha félévnél rövidebb időről szól az alku.

Az OPEC termelése és a kvóta nagysága (ezer hordó/nap)
Forrás: Zerohedge.com

 

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben