Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erős Richter és Mtel eredmény

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. november 9.   09:57

Erste kommentár Pozitív meglepetést hozott ma reggel mind a két jelentő cég. A Magyar Telekom 36 százalékkal verte meg a piaci konszenzust a 18,1 milliárd forintos negyedéves eredményével, ami 56...

Erste kommentár

Pozitív meglepetést hozott ma reggel mind a két jelentő cég. A Magyar Telekom 36 százalékkal verte meg a piaci konszenzust a 18,1 milliárd forintos negyedéves eredményével, ami 56 százalékos éves növekedést jelent. Azon túlmenően, hogy egyszeri tételek is javították az eredményt (hűségprogram megszűnésével kapcsolatos céltartalékok visszaírása és ingatlanokhoz köthető egyszeri pozitív tételek), a vezetékes bevételek a várakozásoknál jobban alakultak, a TV és a szélessávú internet értékesítéseinek köszönhetően, ráadásul a mobil internet bevételek is dinamikusan növekedtek, miközben a hang eladások csökkentek. Egy szó, mint száz, az új attraktív díjcsomagok, illetve a magyarok internet éhsége emelte az eredményeket, amely az idei eredményvárakozás emelésekhez vezethet a közeljövőben, de továbbra is ott lebeg a kard a cég felett, amely a frekvencia koncessziók képében komolyabb beruházási kiadásokat hozhat, és 2018-tól még a DIGI is megjelenhet a mobil piacon új versenyzőként. Ennek köszönhetően továbbra is Csökkentés az ajánlásunk. Az árfolyam az elmúlt időszakban a 490 és 460 forint között mozgott, s ez a sáv továbbra is érvényes lehet technikailag.


 


A Richter is erős eredményt tett közzé, amely 14 százalékkal haladja meg a tavalyi értéket és 13 százalékkal múlja felül a várakozásokat. A jó eredmény többek között az új gyógyszerek (Vrylar, Esmya, Bemfola, stb.) értékesítésének köszönhető, illtetve a dinamikusan emelkedő európai, amerikai és orosz árbevételeknek. Például a Vrylar kapcsán 14,2 millió dollár royalty bevétellel számolnak (becslés), míg tudjuk, hogy ennek pl. inkább 15 millió dollárnak kellene lennie az Allergan gyorsjelentés alapján. Vagyis a becslés konzervatív, de így is cirka 3,7 milliárd forinttal növeli az eredményt, amelynek a marzsa 100 százalék, hiszen nem tartozik hozzá költségelem. Így talán nem is meglepő, hogy a negyedévben az üzemi eredményhányad 19,9 százalékra ugrott, miközben pl. a K+F költségek, amelyek alacsony értéken maradtak tavaly, 21 százalékot ugrottak. Ráadásul a három negyed év során az árbevétel mintegy 17 százalékkal emelkedett, miközben az üzemi eredményhányad 16,1 százalékra ugrott. Így jóval erősebbek, mint a cég által korábban megemelt éves várakozás, amely 13-14 százalékos üzemi marzs és 10 százalék körüli árbevétel növekedést mond. Ez különben 56-60 milliárd forint közötti üzemi eredményt sugall, míg ha az első három negyedév növekedésével és árrésével számolunk (amit persze nem szabad, csak a játék kedvéért), akkor 80 milliárd forintot, azaz 20 milliárddal magasabb eredményt kapunk, mint a cég előrejelzésének teteje, s a piaci konszenzust, amely 62,3 milliárd forint, 28 százalékkal haladná meg ez az érték. Így profit várakozás emelésre számítunk, mind a cég, mind az elemzők részéről. Mindezek fényében a reggeli árfolyam reakció siralmasnak mondható.


 


A mai napon fordulatot várunk a DAX indexben észak felé, míg a BUX indexben kiarató erősödő emelkedést! Ne feledjük, holnap az OTP eredményével lehetünk boldogabbak. 

Jelentős kínai megrendelést hozott nyilvánosságra a Boeing

Kis emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai indexek. Az S&P500 0,1%-kal a Nasdaq 0,3%-kal emelkedett, a Dow pedig enyhe pluszban stagnált.


37 milliárd dolláros üzletet kötött a Boeing a kínai China Aviation Supplies Holding vállalattal, amelynek keretében 300 repülőgépet gyárt le a kínai partner részére annak érdekében, hogy az teljesíteni tudja az egyre növekvő keresletet. A kínai repülési piac akár 5 éven belül meghaladhatja az Egyesült Államokét. A hírekből nem derült ki, hogy a most bejelentett 300 gépből eddig már mennyit tartott nyilván a Boeing megrendelési listáján, ám ennek ellenére is pozitív a hír a vállalat szempontjából.


Az Észak-Koreával kapcsolatos nukleáris fenyegetés mielőbbi rendezését kérte Donald Trump a kínai kormánytól tegnapi látogatása során. Emellett Trump tisztességtelennek nevezte a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatot, azonban ezúttal elődeit okolta ennek létrejöttéért. Kína elnöke, Xi Jinping nem reagált beszédében Trump vádjára, ugyanakkor azt mondta, hogy országa az elkövetkező időben egyre nyitottabb lesz külföldi vállalatok iránt.

Befékezett a japán gépipar

Vegyesen szerepeltek a mai kereskedésben az ázsiai piacok. A Hang Seng 0,9%-kal, a Shanghai index 0,4%-kal emelkedett, míg a Nikkei nagy napon belüli mozgást felmutatva végül 0,2%-os eséssel zárt.


Hó/hó alapon 8,1%-kal esett vissza a japán gépipari rendelésállomány szeptemberben, ami jelentősen nagyobb visszaesés a várt 2%-os csökkenéssel szemben és 2014 májusa óta nem látott visszaesést jelent. Ez év/év alapon 3,5%-os visszaesésnek felel meg, miközben az elemzők 2%-os emelkedést vártak. Az előző két hónap során bővülést láthattunk a mutatóban, így egyelőre messzemenő következtetéseket a szeptemberi adatból még korai lenne levonni.


Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan tovább emelkedett az infláció Kínában. Októberben év/év alapon 1,9%-kal emelkedtek a fogyasztói árak a várt 1,8%-kal és az előző havi 1,6%-kal szemben. A termelői árak is tovább emelkedtek, 6,9%-os év/év alapú növekedést mutatva a várt 6,6%-kal szemben.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak piacok többsége, így a DAX is pluszos volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben