Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Túlzott optimizmus a WTI piacán: a hedge fundok csak a keresleti oldalt látják

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. október 2.   15:26

Az elmúlt hetekben láthatóan törés következett be a globális olajpiaci hangulatban. Az IEA és az OPEC szeptemberi jelentése, mely egyértelműen gyorsuló keresletnövekedésről adott számot, optimista hangulatot okozott a befektetők körében és a fedezeti alapok ismét megvették (immár harmadjára az idén) a Brent és a WTI határidős kontraktusokat. Lesz-e ismét fájdalom ennek a spekulációnak a végén?

Az IEA jelentése idén 1,6 millió hordó/nap globális nyersolaj kereslet növekedésre számít, ami felette van az elmúlt 20 év átlagának, ami 1,2 millió hordót jelent. Érdekesség, hogy a keresletnövekedés inkább a fejlett piacokon jelentkezik. Ami különösen érdekes, hogy a világ összkereskedelmi áruforgalma a májustól júliusig terjedő időszakban 5%-kal nőtt év/év alapon, ez a kiemelkedő bővülés különösen a közép-desztillátumok (dízel, kerozin, fűtőolaj) keresletét emelte meg. Ha megnézzük a Harvey utáni időszakot, különösen ezen termékek készletadatai aggasztóak az USA-ban. A dízelt rövidtávon nem az európai autóbotrány mozgatja, hanem a globális kereskedelem bővülése.

Egyesült Államok benzin készletadatok (ezer hordó)
Forrás: John Kemp, Reuters

Egyesült Államok közép-desztillátum készletadatok  (ezer hordó)
Forrás: John Kemp, Reuters

A legutóbbi USA jelentés a tőzsdei pozíciókról jól mutatja, hogy egyre optimistábbak a pénzmenedzserek az olajjal kapcsolatban. A WTI-ben és a Brent-ben is jelentős emelkedés volt a nettó long pozíciók számában. Az utóbbiban egyébként idei csúcson vagyunk.

ICE Brent nettó long pozíciók száma (millió db)
Forrás: John Kemp, Reuters

Olajkereskedés bárhol, bármikor az Erste Trader GO-val!


Igaza lesz a hedge fundoknak? Nehéz megjósolni, de ha tippelnem kéne, szerintem ismét melléfogás lesz. Idén már kétszer, márciusban és a nyár elején megvették a spekulánsok az olajat, mindkét alkalommal összeomlott a spekuláció. Ami mindenképpen bíztató, hogy most az olaj határidős görbe átalakult backwardation-né a korábbi kontangó állapotból, ami mutatja, hogy a fizikai olajpiac valóban hiányos. Másik oldalról viszont a kereslet szezonálisan gyengül a IV. negyedévben. Ami viszont a legerősebb ellenérv ezen spekulációval szemben, hogy jövőre 1,4 millió hordó nem-OPEC kínálat jön a piacra. Vagyis lesz olajtermelő, ami kielégíti a keresletet. Ezért 2018-ban én inkább a mostani árszintet látom irányadónak. Az USA nyersolaj termelői is kezdenek élénkülni: a Baker Hughes pénteki adata emelkedést mutat első alkalommal augusztus eleje óta.

Baker Hughes USA fúróberendezés szám (darab)
Forrás: Bloomberg

2019-2020-ra már sokkal optimistább a kép, különösen, ha marad a globális GDP bővülés. Ekkora elfogynak azok a beruházások, amit a cégek a 2010-2014 közötti magas és stabil olajár idején indítottak. Ha igaza lesz a Nemzetközi Energiaügynökségnek (IEA), akkor még egy kilövellést is láthatunk ekkor az olajárban. De rövidtávon még sok a bizonytalanság, ezért egyelőre szerintem marad a mostani árszint.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

 

 

 

 

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben