Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az angol fonttal szemben is gyengülhet a forint

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINI2017. szeptember 13.   15:58

Nehéz helyzetben van az angol jegybank, ugyanis a Brexitet követően relatíve visszafogott gazdasági növekedéshez egyre gyorsuló ütemű infláció párosul. A maginflációs mutató már 2,7%-on van, miközben a jegybanki cél 2%. A gyenge font által fűtött inflációs...

Nehéz helyzetben van az angol jegybank, ugyanis a Brexitet követően relatíve visszafogott gazdasági növekedéshez egyre gyorsuló ütemű infláció párosul. A maginflációs mutató már 2,7%-on van, miközben a jegybanki cél 2%. A gyenge font által fűtött inflációs nyomást az alapkamat emelésével lehetne csillapítani, azonban ez árthat a Brexit óta 2%, illetve kicsivel az alatt stagnáló növekedési ütemnek. Egyelőre a monetáris politikai döntéshozók többsége emiatt nem akart emelni az alapkamaton, ráadásul a Brexit tárgyalások körüli bizonytalanság is egy ok az alapkamat szintentartása mellett. Legközelebb e hét csütörtökön tart kamatdöntő ülést a Bank of England, amiből kiderülhet, hogy a vártnál is gyorsabban megugró infláció hatására megváltozhat-e az álláspontjuk. A piac mindenesetre elkezdett erre spekulálni, ami a font utóbbi napokban látott erősödésében mutatkozott meg. Ha valóban elkezd a kamatemelés szükségességéről beszélni a jegybank az hozhat további felértékelődést a devizában, azonban ha továbbra sem tesz így, úgy a növekvő infláció/stagnáló kamatszint páros csökkenő reálkamatot eredményez, ami további fontgyengülést hozhat. Röviden: Ha a csütörtöki kamatdöntő ülésen a jegybank utalást tesz arra, hogy a közeljövőben kamatot kezdene emelni akkor font emelkedhet a forinttal szemben, különben csökkenés alakulhat ki.

A forint esetében bejött az MNB augusztus végi célzása, hogy tovább lazítanának a monetáris kondíciókon, azóta egyre inkább eladói nyomás nehezedik a forintra. Ez a régiós devizákkal való összehasonlításban is szépen látható, szintre napra pontosan az MNB augusztus 24-ei kamatdöntő ülése óta alulteljesítő a forint. Ez a forintgyengülés tovább folytatódhat, amit az MNB szeptember 19-ei kamatdöntő ülésén tovább fűthet, azzal, hogy bővíti a nem-konvencionális eszközök körét.

A két hatás eredője azt mutatja, hogy inkább a GBP/HUF emelkedésére érdemes fogadni, azonban sok múlhat azon, hogy a Bank of England miként kezeli a megugró inflációt. Ha elkezdenek a kamatemelés fele hajlani akkor egyértelműen GBP/HUF emelkedés várható, ha ez elmarad, akkor inkább oldalazgatás.

Technikai kép

Négyhónapos csökkenő trendből tört ki a GBP/HUF az elmúlt napokban. Az árfolyam elkezdett visszakapaszkodni a 346 és 377 forint közötti kereskedési sáv alsó éle felé, ami kritikus szint lehet a további kereskedést illetően. Ha sikerül visszakapaszkodni a sávba, ami inkább a valószínűbb, akkor a 377-es sávtetőig emelkedhet a kurzus.

 Forrás: Bloomberg, Erste

 

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben