Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Harvey és az olajpiac – rossz hír a WTI bulloknak

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. augusztus 29.   12:50

Az évszázad hurrikánja, a Harvey, drasztikus változásokat generált az olajpiacon, mivel jelentős finomító és kitermelési kapacitásokat kellett leállítani az Egyesült Államokban. A jelenlegi helyzet alapján napi 1,4 millió hordó többlet kőolaj jelenik meg az USA piacán, miközben 600-800 ezer hordó/nap hiány alakul ki benzinből és kb. 700 ezer hordó/nap a közép-desztillátumokból (dízel, kerozin, gázolaj, fűtőolaj). A bizonytalanságot növelik a további esőzések és az, hogy nem tudni, mikor áll helyre a piac. Az utóbbi akár heteket is jelenthet.

A Harvey hurrikán hatására kb. 3 millió hordó napi finomítói kapacitást kellett leállítani Texasban és a Mexikói-Öböl partján, miközben közel 1 millió hordó kőolaj kitermelési kapacitás is leállt, főleg a texasi Ford Eagle palamezőn és a Mexikói-Öböl tengeri lelőhelyein. A vihar a kikötők működését is megbénította, ami napi 600 ezer hordó nyersolaj importot tesz lehetetlenné. A kőolaj piac egyenlege ezért kb. 1.4 millió hordó/nap, ennyivel több olaj marad a belső piacon növelve az Egyesült Államok nyersolaj készletét. Ezért a hurrikán okozta leállások negatívak a WTI olajárra nézve. Nem csoda, hogy a piacon 2-3 dollárt esett az amerikai kőolaj határidős ára. A Brent típusú kőolajra viszont inkább kedvező a mostani hír, mivel növekvő kereslet lehet erre a típusú olajra az európai és az ázsiai vevők felől, hogy kielégítsék a megnövekedett USA keresletet. Nem véletlen, hogy közel 5 dollárra nőtt tegnap a Brent-WTI outright spread, vagyis a két olajár legközelebbi határidős ára közti árkülönbség, ami kétéves csúcs.

A hurrikán a könnyű-nehéz kőolaj árrésekre is hat: mivel az öböl finomítói inkább nehéz venezuelai és mexikói kőolajat dolgoznak fel, miközben könnyű kőolajat exportáltak a helyi palatermelők, ezért a nehéz-könnyű spreadek (például az Ural-Brent vagy a WTI-Maya) várhatóan tágulni fognak.

A termék piacon más hatások érvényesülnek. Egyrészt a 3 millió hordó napi finomítói kapacitás leállítás miatt a benzinkínálat 1,25 millió hordóval, a desztillátum kínálat pedig 950 ezer hordóval csökken naponta. Ezt ellensúlyozza azonban két tényező: egyrészt a kikötők leállítása miatt napi 250 ezer hordó benzin és desztillátum a régióban marad. Másrészt mintegy napi 200-250 ezer hordóval csökken a benzin iránti igény, mivel Houston és környékén gyakorlatilag leállt az autóforgalom. Ez egyébként az elmúlt 10 hurrikán hatásaként becsülték meg az amerikai szakértők átlag 3 hét forgalmát vizsgálva, ráadásul a mostani vihar nagyobb területet érintett, ezért ez még alulbecslés is lehet. A desztillátumok esetében várhatóan nem változik a kereslet, mivel a katasztrófa idején használt generátorok elsősorban ezt az üzemanyagot használják. Összességében elmondható, hogy a benzin kínálat mintegy 600-800 ezer hordó/nap mértékben csökken, míg a desztillátumok esetén 700 ezer hordó/nap kínálatcsökkenés várható. Nem véletlen, hogy mindkét termék ára megugrott a hurrikán hírekre, ami nagyon jó hír a finomítói cégek számára (kivéve azokat, akiknek az egységeit be kellett zárni a hurrikán miatt).

A kérdés persze, hogy ezek a hatások mennyi ideig állnak fenn. A korábbi tapasztalatok alapján a kőolajtermelést néhány nap után újra lehetett indítani, főleg az offshore, tengeri lelőhelyek esetén. A finomítás azonban ennél nehezebb terület: egy finomítói helyreállítása és újraindítása akár hetekig - hónapokig is eltarthat. A Katrina, Rita, IKE és Isaac hurrikánok után két-három hétig látunk nem szokványos piaci reakciókat, például a benzin árrések megugrását 20-80 cent/gallon mértékben. A Harvey pusztítása, mérete és a vele járó csapadék mennyiség azonban minden eddiginél magasabb. Ezért akár elhúzódó hatásokra is számítani kell a kőolajpiacon lejjebb taszítva a WTI árfolyamát.

A Harvey hurrikán hatása  a texasi kőolajipari létesítményekre
Forrás: S&P Global Platts


Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

WTI-re egyszerűen felvehet short pozíciót forint alapon, a BÉT-en az Erste WTI Oil Turbo Short Warrantjaival!

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben