Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A bika az úr a piacokon

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. október 21.   09:40

Nincs megállás. Egyesek már azon spekulálnak, hogy a 2 hetes adminisztratív leállás miatt, még akár a QE3 bővítése is elképzelhető. Ez is jól mutatja, hogy nagyon bika a hangulat. Mindent kitalálnak, ami az emelkedés irányába mutat. Elvileg ebbe a levesbe rondíthatna bele a JP Morgan büntetése, de valójában a végső megoldás „csak” 2 milliárd dollárral nagyobb, mint...

Nincs megállás. Egyesek már azon spekulálnak, hogy a 2 hetes adminisztratív leállás miatt, még akár a QE3 bővítése is elképzelhető. Ez is jól mutatja, hogy nagyon bika a hangulat. Mindent kitalálnak, ami az emelkedés irányába mutat. Elvileg ebbe a levesbe rondíthatna bele a JP Morgan büntetése, de valójában a végső megoldás „csak” 2 milliárd dollárral nagyobb, mint amit az egy hónappal ezelőtti javaslat tartalmazott. Így a nettó hatás „csak” 53 cent részvényenként. A büntetés összességében cirka 3,5 dollár részvényenként, amelynek egy jelentős része már beárazódott., vagyis még ez a belerondítás is csak visszafogott hatású lesz. (A JP Morgan súlya a Dow Jones indexben 2,26 százalék.) A Dow Jones ipari átlagindex egyébként lemaradó, s még messze jár a korábbi csúcstól. Ugyanakkor az S&P500 pénteken 2,29 dolláros réssel nyitott, amit meg is tartott, sőt napi csúcs közelében zárt. Így újabb történelmi rekordot láthattunk, vagyis az index vezeti az amerikai piacot. Habár a Nasdaq nincs új történelmi csúcson, de hasonlóan jól viselkedik, mint az S&P500. A DAX is új csúcson van, de valahogy kevésbé bika most már. Úgy tűnik, hogy az emelkedés ereje visszament az USA-ba. Németországról csak annyit, hogy ma kezdődött a gyorsjelentési szezon az SAP harmadik negyedéves eredményével. Az egy részvényre jutó tisztított profit 78 cent lett, amely cirka 1 centtel elmaradt a várakozástól, de mg így is 12 százalékos a nettó profit bővülés. A BUX a mai napon újra a 200 napos mozgóátlagot veheti célba, ami 18.671 pontnál tartózkodik jelenleg.
Piaci áttekintés
- Tovább menetelt felfelé Amerika
- Minimális elmozdulás a nyersanyagpiacokon
- 294 alatt is járt a forint árfolyama
- Masszív emelkedés Ázsiában
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- A Nasdaq 1,3%-ot, az S&P 500 0,7%-ot, a Dow 0,2%-ot emelkedett a pozitív hangulatban.
- A kedvező negyedéves gyorsjelentést követően új csúcsra emelkedett a Google árfolyama, és a lélektanilag meghatározó 1000 dolláros érték fölé szárnyalt.
- Ma 16.00-kor publikálják Amerikában a használt lakásértékesítések alakulását. Az előrejelzések szerint 5,3 millió használt lakást értékesíthettek szeptemberben.
- 13 milliárd dollárra emelték a JP Morgan büntetését a korábbi 11 milliárd dollárról, melyből 4 milliárd dollárt a kártérítések összege tesz ki.
- Ma publikálja harmadik negyedéves eredményét a Hasbro, a Haliburton, a Texas Instruments és a McDonald’s is.
- A Bloomberg által megkérdezett elemzők többsége szerint csak márciusban várható a Fed eszközvásárlási programjának a visszafogása.
- A 16 napos kormányzati leállás miatt elmaradt munkaerő piaci statisztikát holnap fogják publikálni.
- A várt 35 centnél magasabb, 36 centes részvényenkénti eredményt publikált a GE, ami megegyezik az egy évvel ezelőtti eredménnyel. A társaság változatlanul hagyta az éves célokat. A vártnál kedvezőbb eredményre emelkedéssel reagált az árfolyam.
- Vártnál nagyobb árbevételt és vártnál jobb eredményt ért el a Morgan Stanley. A harmadik negyedéves eredmény a várt 40 cent helyett 50 cent lett, ami lényegesen magasabb, mint az egy évvel korábbi 35 cent.
Európa
- A FTSE 100 0,7%-ot, a DAX 0,6%-ot, a CAC 40 pedig 1,1%-ot emelkedett.
- A ma reggeli pozitív hangulatot némileg beárnyékolja az SAP vártnál gyengébb negyedéves gyorsjelentése.
Olaj, arany
- Az arany árfolyama lényegében beszorult a 20 és a 30 napos mozgóátlag közé, az árfolyam 1.320 dollárról 1.316 dollárra csökkent.
- Az olaj árfolyamában minimális elmozdulás volt csak tapasztalható, a WTI típusú olaj ára 100,7 dollárról 100,8 dollárra emelkedett.
Devizák
- Napon belül jelentősebb mozgást produkált az EURHUF árfolyama, és átmenetileg 294 alá is csökkent. A pénteki mélypont 293,24 volt, azonban a nap végére egészen 294,06-ig visszaemelkedett az árfolyam.
- Nyugodt napot tudhatott maga mögött az EURUSD, az árfolyam mindössze 1,3675-ről 1,3687-re emelkedett.
Távol-Kelet
- A Hang Seng 1,7%-ot, a Shanghai index 1,2%-ot, a Nikkei 0,5%-ot emelkedett a hét első kereskedési napján. Az ausztrál részvényindex 0,6%-ot emelkedett és ezzel 5 éves csúcsot ért el.
- A Hang Seng és a Shanghai index emelkedése is elsősorban a pénzügyi szektorba tartozó részvények áremelkedésének köszönhető, ami azután következett be, hogy a kínai jegybank tanácsadója bejelentette, hogy a jegybank nem tervez változtatni a monetáris kondíciókon.
- A jen némileg gyengült a dollárral szemben, miután a vártnál nagyobb lett a külkereskedelmi mérleg hiánya szeptemberben. Az export a várt 15,6%-os bővülés helyett csak 11,5%-kal növekedett. Az import növekedése is elmaradt a várt 19,9%-tól, mindössze 16,5% lett.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős indexek pluszban vannak, míg az európaiak vegyes képet mutatnak.
Vállalati hírek
- A Magyar Telekom 250 főt tervez elbocsátani, a többség 2013. végéig távozik a vállalattól. A végkielégítés 2,3 milliárd forintra rúg, melynek döntő hányadát az idei év negyedik negyedévében számolja el a cég. A végkielégítés összege egybevág az általunk becsülttel, árfolyamhatásra nem számítunk.
- A CSAM Asset Management 5,2%-ra növelte befolyását az Egis-ben. A korábban birtokolt 389.000 darabról 404.223 darabra növelte részvénytulajdonát. Médiaértesülések szerint Csányi Sándor OTP vezér állhat a vétel mögött. Szerintünk arra játszik, hogy 28.000-en eladja majd a Servier-nek.
- A HVG online értesülései szerint a NAV befejezte a nyomozást az OTP Trade Kft. ügyében. A gyanú szerint az OTP leányvállalata 10,3 milliárd forintos áfacsalást követett el azzal, hogy több olyan cégnek is nyújtott áfa-előfinanszírozási konstrukciót, melyek az APEH-től csak papíron létező szállítmányok után igényelték vissza az áfát. Hivatalos bejelentés ma várható az ügyben, de úgy véljük, hogy a bank már az összeg nagy résztét céltartalékolta.
- OTP, FHB: Rogán Antal Fidesz frakcióvezető a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy (i) a bankoknak november 1-ig kell javaslatot tenniük a devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatban, ha addig nem tesznek javaslatot, akkor a kormány fogja megoldani a problémát. Két megoldás lehetséges, egyrészt Horvátországéhoz hasonló törvényi megoldás, másrészt a közgazdasági megoldás. Utóbbi esetben a megoldás hasonló lehet a már létező árfolyamgát rendszeréhez, nagyjából hasonló rögzített árfolyamokkal (CHFHUF = 180, EURHUF = 250). Hozzátette, hogy a kormánynak csak regulátori szerepe van. Ebből úgy tűnik, hogy az MNB nem fog részt venni a devizahiteles mentésben, csak az átváltáshoz szükséges devizát fogja biztosítani a tartalékokból. (ii) A frakcióvezető arról is beszélt, hogy a közműcégeknek non-profit alapon kell működniük. A harmadik rezsicsökkentéssel kapcsolatban elmondta, hogy el tudná fogadni, ha csak arról születne döntés, hogy jövőre nem emelkednek az árak. Az interjú alapvető újdonságot nem tartalmazott.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben