Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Súlyosbodó helyzet

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. augusztus 18.   08:24

Erste kommentár Merényletek Spanyolországban, fokozódó helyzet az USA-ban. Míg az előbbi esetben az Iszlám Állam követett el merényleteket, addig az USA-ban egyre mélyül a politikai szakadék, amelyre az elnök...

Erste kommentár

Merényletek Spanyolországban, fokozódó helyzet az USA-ban. Míg az előbbi esetben az Iszlám Állam követett el merényleteket, addig az USA-ban egyre mélyül a politikai szakadék, amelyre az elnök még rá is tett egy lapáttal. Ez pedig nem a hagyományos irány, ahol az elnök az ország egységét testesíti meg, pont azért, hogy a gazdasági terveket megfelelően keresztül tudja vinni a sokszínű képviselő testületen. Erre jó példa, hogy az infrastruktúra fejlesztési tanácsadó testületet már létre sem hozza az elnök, nehogy ellenlábasokkal találkozzon. Így viszont nagy kérdés, hogy mi lesz a várva várt fejlesztésekkel. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a választási ígéretekből semmi sem marad. Persze ettől még nem kellene az indexeknek esni, de mivel a tervekből mégis csak beépült valamennyi az árakba és nyilvánvaló a negatív elmozdulás a korábbi elképzelésekhez képest, ezért kellemetlenül érinti a befektetőket. Ugyanakkor továbbra is azt gondoljuk, hogy Trump csak egy katalizátor volt az infláció felpörgésébe vetett hitben, és Münchhausen módjára egy önmegvalósító folyamatot indított el. Most, hogy amúgy is lanyhult az inflációs nyomás (lásd a minapi Fed jegyzőkönyvet), a fiskális stimulus eme újabb csúszására utaló jel nem jó hír. Ugyanakkor a dollár árfolyamában nem látjuk ennek a hatását.


Egyre csúnyábbak az amerikai indexek. Az S&P500 kiesett a tavaly november óta tartó emelkedő trendből és lefordult a 30 napos mozgóátlagról, akárcsak a Nasdaq, amely még benne tudott maradni a trendcsatornában. A három nagy amerikai index közül a Dow Jones néz ki a legjobban, amely a 30 napos mozgóátlagig esett és az emelkedő trendcsatorna alját sem érte el. Persze a Dow a legkevésbé szofisztikált index, ráadásul általában felfelé torzít. Mindeközben a DAX a lefelé ékelődés felső élével küzd, de a mai nap nem kedvez ennek a küzdelemnek. Azaz a mai napon csökkenésre számítunk mind a DAX, mind a BUX index esetében.

Ismét csütörtököt mondtak az amerikai részvényindexek

1% feletti esést mutattak tegnap a vezető amerikai indexek, azt követően, hogy a piacok az amúgy is gyenge lábakon álló amerikai fiskális stimulus miatt kezdtek el aggódni. Az S&P500 1,5%-ot, a Dow 1,2%-ot, a Nasdaq pedig közel 2%-ot veszített értékéből.


Azt követően, hogy a héten két tanácsadó testületet feloszlatott, tegnap Donald Trump úgy határozott, hogy mégsem hozza létre azt a tanácsadó testületet, amelyik az 1.000 milliárd dolláros infrastrukturális fejlesztési program koordinálásában segített volna. Emellett tegnap olyan pletykák is felröppentek, miszerint Gary Cohn, a Nemzeti Gazdasági Tanács igazgatója, Trump legfőbb gazdasági tanácsadója, és egyben a Fed elnöki székének egyik komoly jövőbeni esélyese lemondhat posztjáról. Ez azért aggasztotta különösen a piacokat, mert Cohn az egyik fő kivitelezője a leendő adóreformoknak. Később a Fehér Ház cáfolta, hogy Cohn távozna posztjáról. A hírekre a dollár kisebb gyengüléssel reagált, az amerikai indexek azonban e hét csütörtökön is 1% feletti eséssel zártak.


A dallasi Fed elnöke, Robert Kaplan először bizonyítékot szeretne látni arra, hogy az infláció Amerikában ismét elindul a Fed 2%-os célja felé, mielőtt ismét támogatná a kamatemelést. Véleménye szerint a jelenlegi alapkamat továbbra is stimulálja a gazdaságot, azonban nem akkora mértékben, mint azt sokan gondolnák.


A várt 0,3%-kal szemben csupán 0,2%-kal növekedett az ipari termelés hó/hó alapon az USA-ban júliusban. Az előző havi adat 0,4%-os bővülést mutatott.

Lassú tempóban, de csillapodik a kínai ingatlanpiac

Átragadt az amerikai rossz hangulat az ázsiai piacokra is a mai kereskedésben, a Nikkei 1,2%-os, a Hang Seng 0,5%-os esést mutatott, míg a Shanghai index stagnált. A Nikkei mai esésével, amire a jen újbóli erősödése is rásegített 3 havi mélypontot ütött.


A 70 vizsgált városból 56-ban emelkedtek a lakásárak Kínában júliusban, ami kisebb visszaesést jelent a júniusi 60-as értékhez képest. 9 esetben visszaesés volt tapasztalható, míg 5 esetben stagnálás. Ebből az látszik, hogy kezdenek hatni a kínai kormány azon intézkedései, melyekkel egy esetleges buborékot akar elkerülni az ingatlanpiacon.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben