Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erős OTP eredmény, fokozódó nemzetközi helyzet

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. augusztus 11.   08:38

Erste kommentár Ma reggelre boldogság töltheti el az OTP tulajdonosok szívét. A bank jóval, 17 százalékkal a piaci konszenzust meghaladó eredményt tett közzé. A 80,7 milliárd forint 12...

Erste kommentár

Ma reggelre boldogság töltheti el az OTP tulajdonosok szívét. A bank jóval, 17 százalékkal a piaci konszenzust meghaladó eredményt tett közzé. A 80,7 milliárd forint 12 százalékkal magasabb mint egy évvel ezelőtt, de akkor 15,4 milliárdos egyszeri tétel (Visa részesedés értékesítése) emelte az eredményt, míg most csak 2,4 milliárd forintra rúgtak a hasonló tételek. Ez pedig alapvetően a magyar operáció jó teljesítménynek és a Splitska Banka konszolidációjának köszönhető. Miközben a kamatmarzsok picit tovább csökkentek, a hitelállomány dinamikusan növekedett organikusan is és kockázati költségek hatalmasat csökkentek, amely tovább csökkenő céltartalékot is jelent. Mindeközben a kétes kintlévőségek fedezettsége továbbra is magas szinten, 97,7 százalékon maradt (1 százalékpontos csökkenés negyedév per negyedév alapon). Egy szó mint száz, jó eredményt láthattunk, amelyre a részvény valószínűleg pozitívan fog reagálni, pedig az elmúlt hetekben a jó eredmény várakozásokra már egy cirka 600-700 forintot emelkedett az árfolyam. Így a BUX index esetében a „világégés” közepette is egy enyhe emelkedést várunk.



A nemzetközi piacokon tovább romlott a hangulat annak köszönhetően, hogy az USA elnöke újra fenyegetőzött Észak-Korea felé, és a kínaiak is arról beszéltek, hogy egy estleges amerikai megelőző csapás esetén beavatkoznak, de ha Korea támad először, akkor semlegesek maradnak. Ez az utóbbi amúgy segíthet elkerülni a háborút, hiszen megfékezheti az észak-koreai vezetőket, ha nem látják a „nagy testvért” a hátuk mögött. Az amerikai megelőző csapás valószínűségét is csökkenti ez a nyilatkozat. Mindenesetre a további acsarkodás jelentősen növelte az aggodalmat a piacokon és jelentős árfolyameséseket generált. Az egyik ilyen csúnya mozgás a Nasdaq-ban volt látható, amely már lefelé kikukucskált az emelkedő trendből. A DAX is tovább esett és megérkezett a 11.940 pont környékén levő ellenállás szint közelébe, amelynek erős támaszként kellene funkcionálnia.

Piaczárás után újabb pofont kapott a technológiai szektor

Méretes eséssel zárták a tegnapi kereskedést a vezető amerikai indexek, miután Kína is kifejtette álláspontját az észak-koreai fejleményekkel kapcsolatban. Az S&P500 közel 1,5%-kal, a Dow 0,9%-kal, a Nasdaq 2,1%-kal került lejjebb. Ezzel mind az S&P500, mind a Nasdaq a rövidtávú mozgóátlagok alá esett, ami a júniusi mélypontot tesztelését vetíti előre.


Hiába múlta felül a legoptimistább várakozásokat is az Nvidia a második negyedéves gyorsjelentésében, a részvények mégis 7%-os esést mutattak piaczárást követően. Ennek az volt az oka, hogy az adatközpontoknál és a gépjárműveknél használt chipek iránt csupán 2%-kal növekedett a kereslet az előző negyedévhez képest, ami aggályokat vetett fel a további dinamikus növekedéssel kapcsolatban. Ezekből az üzletágakból származott a vállalat árbevételének negyede az időszak során. A vállalat teljes árbevétele egyébként 2,23 milliárd dollár lett a várt 1,96 milliárddal szemben, míg az egy részvényre jutó tisztított profit 1,1 dollár a várt 0,82 dollárral szemben.


Csalódást okozott a Snap tőzsdei pályafutásának második negyedéves gyorsjelentésében. A vállalat 182 millió dolláros árbevétele kicsivel elmaradt a 187 millió dolláros elemzői konszenzustól, az egy részvényre jutó veszteség pedig 16 cent lett, 2 centtel magasabb a vártnál. A felhasználók száma negyedév/negyedév alapon 4%-kal 173 millióra emelkedett a várt 174,6 millióval szemben. Ezzel a felhasználók körének bővülési üteme továbbra sem mondható robosztusnak. A zárás utáni kereskedésben közel 17%-os esést mutatott a részvény.


Donald Trump tegnap megerősítette Észak-Korea felé a fenyegetését, míg Kína azt nyilatkozta, hogy amennyiben az USA támadná meg először Észak-Koreát, akkor beavatkozna az USA ellen. Ha Észak-Korea támadna először, Kína semlegességet ígér. A hírek újabb lökést adtak a menedékeszközök árfolyamának, míg az amerikai részvényindexekben is rég nem látott eséshez vezettek.

Nem múlik a harcos retorika, tovább ütik Ázsiát

Egyre hosszabbra nyúlik a feszült viszony Amerika és Észak-Korea között. Bár a fenyegetések továbbra sem igazán hihetők, a befektetők mégis egyre jobban aggódnak egy esetleges háború miatt. Ez pedig eladói nyomás alá helyezte az ázsiai piacokat, főleg, hogy Kína is jelezte, hogy hajlandó közbeavatkozni, ha csapás éri Észak-Koreát. A kínai közbeavatkozás lehetősége pedig feszültebb gazdasági viszonyt eredményezhet Kína és Amerika között is. Ennek megfelelően elsősorban a kínai részvények estek ma nagyot. A Hang Seng 2%-ot, a Shanghai index 1,5%-ot csökkent, míg a japán részvénypiac ma zárva tartott.


A befektetők továbbra is keresik a menedék eszközöket, mint amilyen a japán jen is. Az USDJPY árfolyama 109-ig esett. Az erős jen pedig negatívan hat az exportorientált japán cégekre és gazdaságra.

Határidős piacok

A főbb határidős piacok közül egyedül a Dow mutatott minimális pluszt ma reggel.

Nem volt változás az MSCI-ban

Tegnap este tette közzé negyedéves index felülvizsgálatának eredményét az MSCI. A régióból nem került be új részvény az indexbe és ki sem került onnan. Arra számítottunk, hogy a magyar papíroknál nem lesz érdemi változás.

Hétfőn jelent a Waberer's

Hétfőn piacnyitás előtt teszi közzé II. negyedéves eredményét a Waberer's.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben