Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Növekvő kereslet, növekvő árak

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. július 20.   08:27

Erste kommentár Megjött az Alcoa gyorsjelentés, esik az árfolyam. Annak ellenére, hogy a cég megemelte az alumínium iránti kereslet növekedésére vonatkozó idei évi előrejelzését, az...

Erste kommentár

Megjött az Alcoa gyorsjelentés, esik az árfolyam. Annak ellenére, hogy a cég megemelte az alumínium iránti kereslet növekedésére vonatkozó idei évi előrejelzését, az eredményvárakozást csökkentette. Az új előrejelzés szerint idén 4,75-5,25 százalékkal növekedhet a világban az alumínium felhasználás, amely jó üzenet a világgazdasági növekedésre nézve. A társaság ugyanakkor az árnyomás miatt a korábbi 2,1-2,3 milliárdról 2,1-2,2 milliárd dollárra csökkentette EBITDA előrejelzését. Ez azt sugallja, hogy a gyártási költségek gyorsabban inflálódnak mint ahogy a kereslet növekedésből adódó árak növekednek, amely a termelői és a „headline” infláció közötti záródásra utal. A hírekre a részvényárfolyam negatívan reagált, a zárás utáni kereskedésben 3 százalékot esett az árfolyam.


Miközben az Alcoa esetében inflációs nyomást sugall az előrejelzés, addig Japánban kitolták az inflációs cél teljesítésének idejét egy évvel 2019-re. Mindeközben itt is a gazdaság erőteljesebb fellendülésével számolnak.


Az SAP mai gyorsjelentésével (amely a vártnál gyengébb lett, de a kilátásokat emelte a felhőalapú szolgáltatások felfutása miatt) megkezdődött a német gyorsjelentési szezon. A piac 5,2 százalékos eredménybővülést vár a DAX második negyedéves eredményeiben a tavalyi év hasonló időszakához képest.


A MOL pedig egy évvel a stratégia bejelentése után megtette az első komolyabb lépéseket. Nevezetesen szerződést kötött az Evonik nevű vállalattal (amely a propilén-oxid gyár licenc tulajdonosa) és a thyssenkrupp-pal (amely a gyár kivitelezési és mérnöki tevékenységét látja el). A cég 1 milliárd dollárt költ a poliol beruházásra, a gyár 2021-re készülhet el.


Egy szó mint száz, a hírek a gazdasági fellendülés irányába mutatnak, miközben a „headline” infláció moderált maradhat, de a termelői árindex erőteljesebben emelkedhet, amelyet különben a mai német adatok is alátámasztanak. Ugyanis a német termelői árindex a várt 2,3 százalékkal szemben 2,4 százalékkal emelkedett júniusban. Ez pedig azt sugallja, hogy egyelőre a vállalati profitok is moderáltabban bővülhetnek (lásd 5,2 százalék a DAX második negyedéves eredményeiben).


Ma mind technikai okokból, mind pedig fundamentális oldalról nézve a DAX és a BUX index esetében is emelkedést várunk. A DAX tegnapelőtt lefordult a 20 napos mozgóátlagról, de szerintünk a közeljövőben fölfelé áttörheti azt.

Rosszul haladnak az amerikai reformok

A jövő héten a szenátus annak ellenére szavazni fog az Obamacare eltörléséről, hogy nincs meg a szükséges többség az új törvény elfogadásához.  A költségvetési bizottság szerint egy ilyen döntés 32 millió embert hagyna biztosítás nélkül.


A Politico értesülései szerint a Trump adminisztráció a korábban beharangozott 15%-os társasági adókulcs helyett inkább 20-25%-ot fog javasolni, ami realisztikus és könnyebben végigvihető a szenátuson.


Az Obamacare megváltoztatásának sikertelenségén és az adóreform gyors felpuhulása azt mutatja, hogy a nagy reformokat nem sikerül véghezvinni az elnöknek.


Donald Trump fiát, Donald Trump Juniort és korábbi kampánymenedzserét július 26-án hallgatja meg a szenátus bizottsága az orosz kapcsolatok miatt.


Az Alcoa a második negyedévben a várakozásoknak megfelelően 2,86 milliárd dollár árbevételt ért el. Viszont az egy részvényre jutó eredmény 62 centes értéke meghaladta az 58 centes piaci várakozást. Ennek ellenére az év egészére vonatkozó EBITDA várakozást a 2,1-2,3 milliárd dollár közötti sávról 2,1-2,2 milliárd dollárra csökkentette a menedzsment. Így a piac utáni kereskedésben 3%-ot csökkent a részvény árfolyama.


A Qualcomm felülmúlta a piaci várakozásokat a harmadik gazdasági negyedévben. Az árbevétel 5,3 milliárd dollár lett, szemben az 5,25 milliárd dolláros várakozással, az egy részvényre jutó eredmény 83 centes értéke szintén felülmúlta a 81 centes várakozást. Viszont a kilátásokat illetően kimondottan pesszimista volt a vállalat, mivel a folyamatban lévő jogi viták miatt az Apple nem fizet a használt szabadalmakért. Így az esti, határidős kereskedésben 1,7%-ot csökkent a részvény árfolyama a jelentést követően.

A vártnál később teljesülhet a japán jegybank célja

A Shanghai index 0,2%-ot, a Hang Seng index szintén 0,2%-ot, a Nikkei pedig 0,7%-ot emelkedett ma reggel.


A várakozásokkal összhangban a japán jegybank nem változtatott a monetáris kondíciókon. Az alapkamatot -10 bázisponton tartotta, a 10 éves államkötvényekre vonatkozó hozamcélja pedig továbbra is 0% környéke. Azonban az inflációs kilátásokat rontotta és már csak a 2019 áprilisával kezdődő költségvetési évre várják, hogy teljesüljön a 2%-os inflációscél.


A japán jegybank az inflációs előrejelzéseket lefelé módosította, míg a növekedési előrejelzéseket javította a következő évekre vonatkozóan. Kivételt jelent a 2019-es év, ahol nem változtatták a növekedési előrejelzést. A növekedési előrejelzés és az infláció tekintetében is lefelé mutató kockázatokat lát a jegybank.

Határidős piacok

A Dow és az S&P mínuszban, a Nasdaq pluszban volt ma reggel. Az európai határidős piacok is a pozitív tartományban voltak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben