Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Venezuela az olajbullok nagy reménye

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. július 19.   12:33

Venezuelában már több mint 100 napja tart a kormány elleni tiltakozási hullám, aminek új lendületet adott a július 30-ra kiírt alkotmányozó nemzetgyűlési választás, amit Trump amerikai elnök is élesen kritizált. Eközben az ország olajtermelése meredeken zuhan, mivel egyre kisebb mértékben képes a szétesés és csőd határán álló, állami PVDSA üzemelni és beruházni. Bármilyen irányba is haladnak a dolgok a meggyötört országban, az olajtermelés zuhanása megállíthatatlannak tűnik, ami nagy segítséget jelenhet az olajpiaci bulloknak.

A venezuelai olajtermelés júniusban 221 ezer hordó/nappal volt kisebb, mint decemberben, de még így is elérte a napi 1,938 millió hordót, amivel Venezuela még mindig a világ 10 legnagyobb termelője közé tartozik, a világ kínálatának kb. 2%-át adva. Rövidtávon ez a termelés tovább eshet, mivel az állami olajcég, a PVDSA pénzügyi tartozásai elérik jelenleg a 44 milliárd dollárt (plusz 20 milliárd tartozás a beszállítók felé), hitelt nem kapnak, az állam pedig az utolsó garast is elvonja a cégtől. Így nincs eszköz a beruházásokra, nem is beszélve az új kutatásokról, amihez még több pénzre lenne szükség. Sőt a hírek szerint a cég már a napi üzemelését is alig látja el. Ráadásul az ország megfenyegette a külföldi befektetőket, akik a PVDSA-val közös vállalatokat hoztak létre, hogy államosítja részesedésüket. Ez még kevésbé teszi vonzóvá az országot a befektetők számára. Az év végéig 4,9 milliárd dollár kötvény és hiteltartozás jár le a venezuelai állam és a PVDSA részéről külföldi befektetők felé. Különösen október és a november lesz nehéz, a két hónapban összesen 3,63 milliárd dollár kölcsönt kell visszafizetni. Mindez abban az országban, amely 302 milliárd hordóval, a világ legnagyobb bizonyított olajtartalékával rendelkezik.

Venezuela olajtartalékai és olajtermelésének változása (milliárd hordó, illetve millió hordó/nap)
Forrás: oilprice.com

A politikai oldalról is egyre szorítja az országot a válság. A hónapok óta folyó folyamatos tiltakozások során már 100 feletti a halottak és 3500 a bebörtönzöttek száma. A július végi alkotmányozó nemzetgyűlési választás vélhetően Maduro elnök túléléséről szól. Ha a kormány ezt az alkotmányozó válságot nem éli túl és polgárháború alakul ki, az nyilván tovább sújtja az olajipart. De ha Maduro marad az elnök, akkor is zuhanó termelés várható, mivel az instabilitás miatt minden pénzt kivon a kabinet a PVDSA-tól. Az olajipar sokszor még a legnehezebb körülmények között is képes fennmaradni. Erre a legjobb példa a közelmúltból Líbia, ahol a szembenálló felek egymást támadtak, de az olajinfrastruktúrát a legritkább esetben. A mostani és a jövőbeli bevételre mindenki számít, így nem érdeke senkinek sem leölni az aranytojást tojó tyúkot. Ezért a teljes termelésbedőlés gyakorlatilag kizárt, a kérdés, hogy mekkora lesz az esés mértéke a jövőben. A mindenképpen hanyatló termelése miatt egyébként Venezuela a leghangosabb az Opec-en belül, hogy a kartell tovább vágja a kvótákat.

Az évi 1-200 ezer hordó/nap termelésesés tulajdonképpen a természetes csökkenésnek felel meg, ami beruházások nélkül várható egy konvencionális olajmezőnél. Ennél nagyobb hatása lenne a PDVSA csődjének, mivel az akár összeomlásszerű hatással is lehet a termelésre. Ezek a tényezők komoly segítséget jelenthetnek a rövidtávon túlkínálattal küzdő globális olajpiacnak. Ehhez persze szükséges az alacsony olajár – 70 dollárt meghaladó WTI-nél teljesen más helyzetet találunk -, még úgy is, hogy a venezuelai nehéz kőolaj átlag 9 dolláros hordónkénti diszkonttal forgott a könnyű WTI-hoz képest 2017 év eleje óta. Az innen érkező híreknek ezért mindenképpen fontos szerepe van, ha az olajárak akarjuk megjósolni.

5-éves olajár alakulás (USD/bbl)
Forrás: oilprice.com


Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben