Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

A rekord mennyiségű eladási pozíció jelentős ugrást okozhat az olajban

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. június 28.   10:55

A globális kőolajpiacon megnőtt a spekuláció az elmúlt évek során. A rövidtávú áralakulás és a jelentős változékonyság a hedge fundok és egyéb spekulatív befektetők pozícióváltozásával függ össze. Az elmúlt napokban rekordmennyiségű eladási pozíciót nyitottak az alapok, amelyek növeli egy hirtelen áremelkedés esélyét. Továbbra is töretlenül hiszek abban, hogy az olajnak ennél magasabb árszinten kéne lennie fundamentális alapon.

A globális olajpiac a maga jelentős likviditásával és volatilitásával az egyik fő terepévé vált a spekulánsoknak az elmúlt években. A hedge fundok egyébként látványosan rosszul döntöttek az elmúlt évben: a novemberi OPEC ülést és a májusi OPEC ülést követően is jelentős emelkedésre játszottak, amit aztán az USA nyersolaj tartalékairól szóló adatok, a fúróberendezés szám, az USA kitermelési számai, majd a nigériai és líbiai termelésről szóló hírek a porba döntöttek. A lenti ábra jól mutatja, hogy milyen erős korreláció volt az olaj és a hedge fundok pozíciói között az elmúlt három évben.

A vételi és eladási pozíciók aránya a Brentben és a WTI-ben szemben az olajárral
Forrás: John Kemp, Reuters

A hatalmas optimizmust hirtelen egy jelentős pesszimizmus váltotta fel az elmúlt héten, miután az olaj 20%-kal nagyobb mértékben esett a korábbi csúcsáról. Ez általában nagyon negatív jel, mivel a tartós medvepiac kialakulását jelentheti. Ennek hatására az új eladási pozíciók száma rekord mértékűre nőtt, amire évek óta nem volt példa.

A fedezeti alapok teljes rövid pozícióinak száma a WTI, Brent, USA benzin és fűtőolaj termékekben
Forrás: John Kemp, Reuters

A fedezeti alapok nettó long/short pozícióinak aránya
Forrás: John Kemp, Reuters

Ez a pesszimizmus azonban vissza is üthet rövidtávon. Ezeket a shortokat ugyanis nem lehet örökké tartani: általános tapasztalat, hogy ilyen egyoldalú pozícionálás esetén gyakran láttunk egyoldali drasztikus kilengést, ha mindenki egyszerre akarja veszteségeit minimalizálni és zárni a határidős ügyleteit. A globális olajpiacon jó eséllyel ezt fogjuk látni a következő hetekben.

A WTI árfolyamára long és short irányba is egyszerűen, forint alapon spekulálhat a BÉT-en az Erste WTI Turbo Warrantokkal és Certifikátokkal!


Ez önmagában nem jelenti feltétlenül a lefelé menő trend megfordulását. Az olajban továbbra is jelentős a kockázat mindkét irányban. Ezzel együtt alapvetően továbbra is hiszek abban, hogy fundamentális okok miatt ennél magasabb szinten kéne lennünk, mivel a mostani ár a marginális USA palaolaj termelőknek elégtelen. A 44 dolláros WTI ezért fundamentálisan és technikai okok miatt is jó lehetőség a vételre.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben