Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

5 ok, hogy miért most vegyük meg a WTI-t

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. június 22.   15:12

Az olajpiac drasztikus szakadáson van túl: úgy tűnik, minden tényező további esés irányába mutat. A sokévi tapasztalat azonban azt mondatja velem, hogy pont az ilyen pillanatok jelenthetik a legjobb vételi alkalmat. Magasabb olajárak mellett is vonzónak találtam a WTI-t, a mostani szintek még jobb belépést jelentenek véleményem szerint, mivel a realitástól kezd elszakadni a pesszimista piaci hangulat.

A Brent áralakulása az elmúlt 12 hónapban (legközelebbi határidő – USD/bbl)
Forrás: Reuters, John Kemp


Miben hisz a piac és mi lehet a realitás?


1. Az OPEC termeléscsökkentését ellensúlyozza Líbia és Nigéria felfutása.

A helyzet az, hogy az OPEC és a non-OPEC májusban túlteljesítette a termeléscsökkentési ígéretét (összesen 1,8 millió hordó/nap), amit valóban részben ellensúlyoz Líbia termelésnövekedése 500-700 ezer hordó/napról kb. 900-1000 ezer hordó/napra, és Nigéria mintegy 250-500 ezer hordó/napos termelésnövekedése. Ennél nagyobb mértékű felfutásra azonban nem kell számítani a két OPEC országtól, mert ahhoz további javulás szükséges a biztonsági helyzetben. Eközben a III. negyedévben a globális kereslet a legerősebb. Az IEA 97,19 millió hordó/nap keresletre számít júliustól októberig tartó időszakban, ami 1,69 millió hordó/nappal több, mint az első negyedév és 1,23 millió hordó/nappal erősebb, mint a második negyedév.

https://www.reuters.com/article/us-oil-opec-compliance-idUSKBN19B28J


2. Az EIA és az IEA is 700-800 ezer hordó/nap USA termelésnövekedést becsül előre 2018-ra.

A kérdés, hogy milyen árak mellett. A legfrissebb elemzés, mely a dallasi FED számára készült eközben 50 dolláros átlag WTI árat becsül, amely mellett elindulnak az USA-ban a termelő palaolaj beruházások. A mostani árak mellett előbb-utóbb elindul az iparági beruházások visszafogása. Érdekesség, hogy jelentősen nőtt a megfúrt, de nem repesztett kutak száma, az ún. fracklog. Ezek a befektetők az alacsony árak hatására vagy kivárnak (ha tudják finanszírozni) vagy sietve termelik ki ezeket a mezőket, ami rövidtávon túlkínálatot okoz. Eközben a szolgáltató cégek árat emelnek, mivel eddig inkább nullszaldó közelében értek csak el eredményt, ami nem tartható fenn örökké.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-06-19/shale-s-record-fracklog-could-force-crude-prices-even-lower

Szintén kiemelendő, hogy a fúróberendezés szám 22. hete nő (USA-ban most 933 berendezés üzemel). Ilyen felfutásra három évtizede nem volt példa. A kérdés, hogy ez a trend mikor fordul meg az alacsony olajárak hatásaként.

 

A WTI árfolyamára long és short irányba is egyszerűen, forint alapon spekulálhat a BÉT-en az Erste WTI Turbo Warrantokkal és Certifikátokkal!


3. A tartalékok továbbra is magas szinten vannak.

Az amerikai tartalékok valóban 100 millió hordó/nappal felette vannak a többéves átlagnak, azonban március vége óta 26 millió hordóval csökkent a készlet. Mindössze egyszer fordult elő azóta, hogy növekedés legyen a heti olajtartalékokban. Február közepe óta a benzinkészlet és a disztillátum készlet is 17-17 millió hordóval esett. Ami részben aggodalomra ad okot, hogy a tengeri készletek az idei csúcson vannak – ennek talán inkább történeti oka van, miközben az utánpótlás a termelők egy része felől csökken.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-06-19/oil-tankers-store-most-oil-this-year-as-glut-proves-hard-to-kill


4. A piac továbbra is kontangóban van, ami azt jelzi, hogy nem számítanak a befektetők a túlkínálat megszűnésére. 

A kontangó állapot továbbra is jellemzi a piacot, a legközelebbi augusztusi lejárat és december között 93 cent árkülönbség van, ennyivel drágább a későbbi határidő. Tehát a piac továbbra is rövidtávú túlkínálatot áraz, miközben ez a valóságban változik.

WTI és Brent határidős árkülönbségek alakulása
Forrás: John Kemp, Reuters


5. A nettó eladási pozíciók száma csúcson van.

A spekulánsok nem voltak túl szerencsések az olajjal. Eddig kétszer vásárolták meg nagyon az elmúlt fél évben a terméket: a novemberi OPEC találkozó után, majd idén május végén, szintén az OPEC bejelentést követően. Azonban mindkét esetben eladási hullám következett be márciusban, illetve most június közepén. A hedge fundok miért nem foghatnak harmadjára is mellé? A túlzott egyirányú pozícionáltság gyakran visszaüt, főleg ha a felek nem tudják sokáig finanszírozni egy veszteséges határidős terméket.

A fedezeti alapok short és long pozíciói a három fő olajtermékre a fő futures és opciós piacokon
Forrás: Reuters, John Kemp


Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben