Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Még mindig nem publikálnak adatokat az USA-ban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. október 7.   08:53

Új hét, de továbbra is változatlan témák. Nemzetközi szinten továbbra is az amerikai költségvetésről szóló hírek uralják a piacot, főként miután a fontos statisztikai adatok közlése is elmaradt pénteken az állami gépezet leállása miatt. A héten már felpörög a gyorsjelentési szezon, ami új támpontot nyújthat a befektetők számára. A hazai piacon elsősorban a MOL áll a...

Új hét, de továbbra is változatlan témák. Nemzetközi szinten továbbra is az amerikai költségvetésről szóló hírek uralják a piacot, főként miután a fontos statisztikai adatok közlése is elmaradt pénteken az állami gépezet leállása miatt. A héten már felpörög a gyorsjelentési szezon, ami új támpontot nyújthat a befektetők számára. A hazai piacon elsősorban a MOL áll a figyelem középpontjában, ami meg is látszik, mind a forgalmon, mind pedig a volatilitáson. Ennek ékes példáját láthattuk pénteken, amikor 3,4%-os mínuszból pluszba fordult zárásra az árfolyam. Az egyik alapfeltételezés a pénzügyek világában a racionalitás, aminek a valóságalapján az ember időről-időre elgondolkodik, például amikor azt látja, hogy a TWTRQ kódjelű részvény árfolyama napon belül 14-szereződik, majd hírtelen összeomlik annak hatására, hogy a befektetők nem is annyira szűk csoportja rájön, hogy ez mégsem a még tőzsdén sem lévő TWTR kódjelű Twitter részvénye. Annyi gond legyen, legalább egy újabb példával bővült a tőzsdei baklövések gyűjteménye. Ma az amerikai aggodalmak miatt az árfolyamok csökkenésére számítunk a hazai parketten, de a MOL jelentős volatilitása azért még mára is tartogathat izgalmakat. 2013. október 07.
Piaci áttekintés
- Emelkedéssel telt a hét utolsó kereskedési napja
- Az arany lefelé, az olaj felfelé mozgott pénteken
- Lefordult a dollár árfolyama
- Még egy mínuszos nap Ázsiában
- A MOL terméklogisztikai központtá alakítja a mantovai finomítóját
- Kis csökkenésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Jó hangulatban telt a kereskedés pénteken a tengerentúlon, az indexek zárásig emelkedtek. Továbbra is a költségvetéssel kapcsolatos viták állnak a középpontban (Dow 0,51%, Nasdaq 0,89%, S&P500 0,74%).
- 14%-kal emelkedtek a Boeing repülőgép eladásai a harmadik negyedévben, polgári célra 170 darab gépet értékesítettek. A Boeing szerint idén összesen 635-645 darab gépet értékesíthetnek, ami mindenkori rekordnak felel meg.
- A tengerentúli intézmények leállása miatt pénteken nem publikálták a munkaügyi adatokat, és ma sem lesznek fontos adatok.
- Izgalmas hétnek nézünk elébe, a költségvetéssel kapcsolatos események mellett a sűrűsödő gyorsjelentési szezonra figyelhetnek a befektetők. A JPMorgan és a Wells Fargo is a héten publikálja számait.
Európa
- A nyugat-európai börzéken is mérsékelt emelkedéssel telt a péntek (FTSE100 0,08%, DAX 0,29%, CAC40 0,87%).
Olaj, arany
- Pénteken kismértékben csökkent az arany árfolyama, 1.316 dollárról 1.310 dollárig csökkent a nemesfém, amit a reggeli órákban kismértékű emelkedés követett 1.314 dollárig. Az 1.300 dolláros támasz és a 20 napos mozgóátlag között oldalaz jelenleg a kurzus.
- A kőolaj 103 dollárról 103,8 dollárig emelkedett, a reggeli órákban azonban 103,2 dollárig korrigált vissza. A múlt heti pozitív korrekció után a héten újra elindulhat lefelé az árfolyam.
Devizák
- A forint 296,6-os árfolyam mellett alulról a 200 napos mozgóátlaghoz tapadt és már napok óta nem képes onnan elmozdulni, ma reggel sem látni jelentős mértékű elmozdulást.
- Miután csütörtök délután az EUR/USD árfolyama megérintette az 1,364-es szintet, hirtelen irányváltás látható, és a dollár erősödésnek indult a továbbra is fennmaradó költségvetési viták ellenére is. Az árfolyam a pénteki kereskedés során 1,3619-ről 1,3558-ig mérséklődött. Az árfolyam szempontjából meghatározó amerikai munkaerő-piaci adatok az állami leállás miatt nem kerültek publikálásra, így ezek nem is gyakoroltak hatást a devizaárfolyamra.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,9%-ot, Hang Seng 0,5%-ot csökkent, a shanghai tőzsde pedig továbbra is zárva tartott.
- Holnap egyhetes pihenőt követően újra kinyit a kínai tőzsde is.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel. 2013. október 07.
Vállalati hírek
- A MOL az olaszországi Mantovában található finomítóját (IES) terméklogisztikai központtá alakítja, miután lejár az ENI-vel kötött hosszú távú szállítási szerződése. A mantovai finomító alapvetően gyenge teljesítményt nyújtott. A lépés jelentős egyszeri, pénzmozgással nem járó hatást gyakorol majd a csoport harmadik negyedéves eredményére. Az IES Feldolgozás és Kereskedelem üzletág befektetett eszközértéke 423 millió euró volt a II. negyedévben. A lépés teljesen érthető, hiszen a finomítói marzsok 2008 vége óta nem látott alacsony szinteken vannak. A mantovai finomító nehézolajat dolgoz fel, a nehéz és könnyűolajok közötti árrés csökkenése is negatívan hatott a feldolgozás nyereségére. Becslésünk szerint kétszámjegyű millió eurós működési veszteséget okozott a mantovai finomító a MOL csoportnak negyedévente.
- Az OTP orosz leányvállalatának vezérigazgatói posztját George Chesakov tölti be, miután a korábbi vezető, Illés Zoltán családi okokra hivatkozva távozik. 2013. október 07.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben