Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Veszélyben az egyensúly a kőolajpiacon

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. június 12.   15:10

Az OPEC kilenchavi termelés befagyasztása ellenére egyre erősebbek az elemzői hangok, hogy nem kell tartani a globális olajfelesleg eltűnésétől, ami tartósan alacsony szinten tarthatja a fekete arany árát. Egyrészt Nigéria és Líbia termelése gyorsabban áll helyre, mint amire számított az OPEC, másrészt az amerikai termelésbővülés megállíthatatlannak tűnik. Az OPEC-nek és Oroszországnak valami új fegyverrel kell előállnia 2018-ra, különben a mostani erőfeszítései értelmetlenné válnak. Továbbra is hiszünk abban, hogy a globális kereslet/kínálat alakulása miatt a harmadik negyedév emelkedő WTI árakat hozhat, de egyre erősebb a veszély, hogy a IV. negyedévtől ismét szakad az olaj jegyzése, és akár a korábbi szintek alá is eshet az ár.

Az OPEC és Oroszország erőfeszítéseit elsöpörheti Nigéria, Líbia és USA termelésfelfutása, illetve a rajtuk kívüli termelők piacra lépése. A tavaly novemberi OPEC megállapodás és a most májusi hosszabbítás megerősítette, hogy Nigéria és Líbia mentesül az OPEC kvóták alól. Mindkét országban pozitív fejlemények történtek: Líbiában tárgyalások zajlanak a kormány és a keleti országrészt uraló Haftar erői között, míg Nigériában sikerült megállapodni a Niger Delta lázadók és a kormány között. Ennek megfelelően a líbiai termelés a korábbi 500-600 ezer hordó/napról 800 ezer hordó/nap mértékre nőtt, Nigéria termelése pedig 1,5 millió hordó/napról akár a korábbi 2 millió hordóig emelkedhet. Ezek a megállapodások nem csökkentik a bizonytalanságot teljesen, így nem vehető készpénznek a termelés felfutása, de potenciálisan az OPEC 1,2 millió hordó/nap termelés vágásából 5-800 ezer hordó/nap visszakerülhet a piacra 2018-ra a két megállapodás alól felmentett tagállamok révén.

Az OPEC legkérdésesebb tagállamainak termelés alakulása (ezer hordó/nap)
Forrás: CNBC, OPEC havi termelési jelentés

Ehhez járul még hozzá az Egyesült Államok olajtermelése. Az EIA a napokban emelte 2017-es termelési előrejelzését 9,3 millió hordó/napra és 2018-as termelési előrejelzését 10,01 millió hordó/napra. Ez utóbbi meghaladhatja az 1970-es mindenkori USA kőolaj kitermelési csúcsot, ami 10,044 millió hordó/nap volt. Az EIA utoljára májusban emelte előrejelzését, akkor 9,96 millió hordó/nap termelést vártak 2018-ra. Az elmúlt évben gyakorlatilag csak emelkedtek az előrejelzések az USA nyersolaj termelésre vonatkozóan.

Az USA termelés (ezer hordó/nap)
Forrás: EIA

Ezek a tényezők feladják a leckét az OPEC-nek és Oroszországnak. Nagyon úgy tűnik, hogy a harmadik negyedévben csökkeni fognak a globális készletek, ami a várakozásom szerint áremelkedést okozhat és újra 50 dollár fölé emelheti a WTI árát. A negyedik negyedévtől kezdve azonban ismét sötét fellegek gyűlnek az olajtermelők számára. Ha nem sikerül valami új eszközt kitalálni az OPEC-nek, 2018-ra ismét túlkínálat alakulhat ki a globális nyersolaj piacon. Ezért nehezen képzelhető el, hogy 2018-ban a nyersolaj átlagára nőjön, sőt egyre erősebbek a lefelé mutató kockázatok a jövő évben. A kiegyensúlyozott piacra továbbra is várni kell.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

A WTI árfolyamára long és short irányba is egyszerűen, forint alapon spekulálhat a BÉT-en az Erste WTI Turbo Warrantokkal és Certifikátokkal.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben