Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Olajpiac: a készletcsökkenés elérte az Egyesült Államokat is

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. május 12.   13:50

Az elmúlt két hétben a fedezeti alapok jelentősen kitáraztak olajból, hogy aztán a „bullish” amerikai készletadatokra a piac ismét megvásárolja az fekete aranyat. A várakozásom szerint a kiigazítás folytatódni fog, ami a harmadik negyedévre akár 60 dollárra is repítheti a WTI árát. Az év végére aztán megnyugodhatnak a kedélyek.

A WTI jelentős esést könyvelhetett el az elmúlt két hétbe: a rövid lejáratú árfolyam egészen 45 dollár alá esett, viszont azóta jelentős emelkedés volt megfigyelhető 48 dollárig. Érdekes volt a sajtó reagálása is: május elején egymás után jelentek meg a cikkek az OPEC bukásáról, az amerikai olajtermelők győzelméről (habár az alacsony olajár őket még jobban sújtja, mint az OPEC termelőket), a tartósan alacsony olajárról. Értelmezésem szerint a helyzet egyáltalán nem ez.

Nézzük az első ábrát. Látható, hogy az USA nyersolaj készletei rendkívül magas szinten állnak, de ha lassan is, de elindult a csökkenés. Ez várhatóan be fog gyorsulni, főleg ha az OPEC 6 vagy inkább 9 hónappal meghosszabbítja a korábbi megállapodást. A kilenc hónap azért tűnik logikusnak, mivel a tél közepe egy szezonális okok miatti gyengébb keresletű időszak. Érdemesebb akkor visszaengedni a termelést, ha a kereslet éppen erősödik, vagyis az első negyedév végén.

USA nyersolaj készletek alakulása
Forrás: John Kemp, EIA

Az USA nyersolaj készletei 56 millió hordóval nőttek az év elejétől március végéig, amikor is 35 millió hordóval volt magasabban, mint 2016-ban ugyanekkor és 196 millió hordóval magasabban a 10 éves átlagnál. Azóta viszont folyamatos esés van és a készletek 13 millió hordóval estek. A magyarázat részben a magasabb finomítói tevékenységben van: az áprilisi feldolgozási ütem 17,3 millió hordó/napot tett ki, ami 1,4 millió hordó/nappal magasabb, mint tavaly áprilisban és 2,4 millió hordó/nappal több, mint a tízéves átlag. Az nagyon jó jel viszont, hogy a magasabb finomítási aktivitás ellenére nem indult el a finomított készletek növekedése: az amerikai és a nemzetközi fogyasztók egyszerűen megvásárolták a többlettermékeket.

USA finomítói aktivitás (ezer hordó/nap)
Forrás: John Kemp, EIA

Másrészt van egy másik nagyon fontos tényező. Az év vége előtt az OPEC tagállamok jelentősebb betároltak kőolajból. A hírek szerint az első negyedévben az OPEC export csak 8-900 ezer hordó/nappal csökkent decemberhez képest szemben a termelés körülbelül 1,1 millió hordó/nap vágásával. Az export viszont a nyár közeledtével sokkal nagyobb mértékben fog esni: Szaúd-Arábia például közel 1 millió hordó olajat éget el naponta a nyári időszakban, hogy fedezze a légkondicionálók áramigényét szemben a téli 1-200 ezer hordóval. A januári és a júliusi globális kereslet között egyébként hozzávetőlegesen 2 millió hordó/nap van. Tehát a harmadik negyedévben egy csökkenő olajkínálat fog szembenézni egy felfokozott nyersolaj kereslettel. Ez pedig látszani fog az amerikai készleteken is, ami kellő alap lehet az árak erősödéséhez.

Az USA nyersolaj készlet változása minden év december  31. és május 5. között
Forrás: John Kemp

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

A WTI-re legegyszerűbben a BÉT-re bevezetett turbo warrantok segítségével vehet fel long, de akár short pozíciót is, forint alapon!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben