Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erős számok a jelentési szezon közepén

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. április 28.   08:32

Erste kommentár Az EKB kamatdöntő ülése és a vállalati jelentések mozgatták tegnap a piacokat. Az Európai Központi Bank sem a kamatdöntéssel, sem a közleménnyel nem okozott meglepetést. Bár Mario Draghi...

Erste kommentár

Az EKB kamatdöntő ülése és a vállalati jelentések mozgatták tegnap a piacokat. Az Európai Központi Bank sem a kamatdöntéssel, sem a közleménnyel nem okozott meglepetést. Bár Mario Draghi hangsúlyozta, hogy egyre kevesebb a negatív kockázat, de a monetáris szigorítás egyelőre nincs terítéken. Főként az EUR/USD devizapárt mozgatták meg Draghi szavai.


Továbbra is záporoznak a negyedéves gyorsjelentések, tegnap az Intel, a Microsoft, az Amazon és az Alphabet számai sem okoztak csalódást a befektetőknek, ma is számos társaság fog jelenteni. A pozitív számok történelmi csúcsra húzták a piacokat. Makroadatok tekintetében sem lesz unalmas a nap, első negyedéves GDP adat érkezik az USA-ból, illetve EU-s inflációs adatot publikálnak.


Félidőben jár az amerikai gyorsjelentési szezon, s olyat látunk, amit rég nem tapasztalhattunk. Az eredmények kétszámjegyű növekedést mutatnak (12,5 százalék), miközben ez több mint 5 százalékpontos pozitív meglepetés a várakozásokhoz képest. A költséghatékonyságnak és a jobb olajáraknak köszönhetően az olaj szektor mutatja a legnagyobb, több mint 60 százalékos eredménynövekedést. Ezt látjuk a régiós szektortársaknál is. (A MOL jövő hét pénteken jelent.)


A német jelentési szezon viszont még csak a harmadnál jár, de már eddig is kirobbanó eredményekkel. Ez 25 százalékos profitbővülést jelent, ami mintegy 9 százalékpontos meglepetés. Ilyen mértékű eredménybővülést már rég nem láttunk ebben az esetben sem.


Ma összességében folytatódhat a német DAX oldalazása, idehaza pedig további enyhe csökkenésre számítunk.

Továbbra is lendületben a Google és az Amazon

A sávtetőhöz érve megtorpant az S&P500 (+0,06%) és a Dow (+0,03%), míg a Nasdaq (+0,39%) a jó gyorsjelentések által is vezérelve újabb történelmi csúcsot döntött a tegnapi nap folyamán.


Pozitívan lepte meg az elemzőket az Amazon az első negyedévben. Az éves alapon 23%-ot növekedő, 35,7 milliárdos árbevétel megfelelt a várakozásoknak, azonban az 1,48 dolláros tisztított EPS messze felülmúlta az 1,08 dolláros elemzői várakozásokat. A második negyedéves árbevétel-várakozását a 35,3-37,8 milliárd dolláros sávban határozta meg a vállalat, ami felülmúlja a 36,9 milliárd dolláros konszenzust. Jó hír a jelentésben, hogy a web alapú szolgáltatások továbbra is rohamos ütemben, 43%-kal növekedtek az előző évhez képest. A részvények 4%-ot emelkedtek a hírekre piaczárást követően.


Felülteljesített a Google anyavállalata, az Alphabet az első negyedévben. A 20 milliárd dolláros árbevétel megfelelt a várakozásoknak, viszont a 7,73 dolláros tisztított EPS felülmúlta a 7,42 dolláros konszenzust. Nagy pozitívum volt a jelentésben, hogy a Google hosszú idő után a mobil hirdetéseit is fel tudta futtatni, valamint az, hogy a Youtube hirdetések is jól alakultak. A részvények 4%-ot emelkedtek piaczárást követően.


Megfelelt a várakozásoknak az Intel első negyedéves gyorsjelentésében, ám ezt csalódásként élték meg a befektetők. A vállalat 14,8 milliárdos árbevételen 0,66 dolláros részvényenkénti tisztított profitot ért el a várakozásoknak megfelelően. Az adatközpont üzletág 6%-ot növekedett éves alapon 4,2 milliárd dolláros árbevételt generálva, ez azonban elmarad a vállalat által várt kétszámjegyű növekedési ütemtől. A hírekre 3,5%-ot esett az árfolyam piaczárást követően.


Megfelelt a várakozásoknak a Microsoft harmadik negyedéves gyorsjelentése. A vállalat a vártnak megfelelő 23,6 milliárdos árbevételen 0,73 dolláros tisztított EPS-t ért el, ami kisebb mértékben felülmúlta a 0,7 dolláros konszenzust. A felhőalapú szolgáltatások felülmúlták a várakozásokat, míg a PC üzletág bevétele elmaradt a várttól. A részvények 0,5%-ot estek piaczárás után.


Jelentett a Starbucks is. A második negyedéves árbevétel 5,3 milliárd dollár lett, alulmúlva az 5,42 milliárd dolláros várakozásokat, míg az egy részvényre jutó tisztított profit a vártnak megfelelően 0,45 dollár lett. A legalább egy éve nyitva tartó üzletekben az értékesítések 3%-kal növekedtek a várt 6%-kal szemben az előző évhez képest, amihez gyakorlatilag mindegyik földrajzi szegmens hozzájárult. A vállalat 2017-re 2,08 és 2,12 dollár közötti EPS-t vár, ami elmarad a 2,13 dolláros várakozásoktól. A hírekre közel 5%-ot esett az árfolyam piaczárás után.


Piacnyitás előtt publikálják az amerikai első negyedéves GDP első becslését, ahol az elemzők az előző negyedévek jó teljesítménye után ezúttal csupán 1,1%-os éves növekedést várnak.

Adatdömping Japánból

Kisebb mínuszban zártak a vezető ázsiai indexek a pénteki kereskedés során. A Shanghai Composite 0,1%-kal, a Nikkei és a Hang Seng index 0,3%-kal került lejjebb.


Egy nappal azután, hogy a japán jegybank nem változtatott az aktuális monetáris politika irányvonalán, a ma megjelent makroadatok a gazdaság további lassabb növekedésére engednek következtetni, noha ezt az inflációs és ipari termelési adatok egyelőre nem támasztják alá. A munkanélküliségi ráta 2,8% lett a várt 2,9%-kal szemben, míg a kiskereskedelmi forgalom 2,1%-os éves növekedést tudott felmutatni a várt 1,5%-hoz képest. Az ipari termelés 2,1%-ot esett vissza márciusban az előző hónaphoz képest, ami nagyobb visszaesést jelentett a várt 0,8%-os csökkenéshez képest. Az árszínvonal továbbra is makacsul alacsony szinteken tartózkodik, márciusban a maginflációs mutató csupán 0,2%-os növekedést tudott felmutatni az előző év ugyanezen időszakához képest. A várakozás 0,3%-os árszínvonal-emelkedés volt.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX is mínuszban volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben