Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Lefelé tört ki az olaj – ez valóban vételi lehetőség?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. március 13.   12:36

Az 50 dollár alatti vételi árfolyam jó vételi lehetőség, hacsak az OPEC megállapodás össze nem omlik, ami nem alacsony kockázatú esemény. Az OPEC az amerikai palaolaj termelők felé is nyitna, mert látszik, hogy nélkülük nem lesz magas olajár.

Az OPEC kontra amerikai pala olajtermelők párharcban úgy tűnik, hogy az USA palaolaj termelői állnak jobban, legalább is olyan értelemben, hogy a folyamatosan érkező készletnövekedésről, termelésbővülésről és növekvő fúróberendezés számról érkező hírek hatására a stabil olajár egyszer csak lefelé tört ki a korábbi stabil 52-54 dolláros sávból. A 48 dollárig eső WTI-hoz hozzájárult a fedezeti alapok nettó long pozícióinak magas száma: a hirtelen áresésre ez tovább erősített, ugyanis számos hedge fund zárni akarta long olaj határidős szerződéseit. A kőolaj 3 havi látszólagos stabilitása tehát a múlté, a kérdés, hogy ez vételi alkalmat jelent-e vagy eshetünk még ennél tovább.

WTI közeli határidős árfolyama (USD/hordó)
Forrás: Bloomberg

A hírek a következő 1-2 hónapban továbbra is az USA nyersolaj termelésének növekedéséről fognak szólni. A mostani felfutó fúróberendezés szám, ami idén már 92-vel nőtt 617-ra, várhatóan növelni fogja a következő hónapok során az USA nyersolaj termelését, bár az közel sem biztos, hogy a kifúrt kutakat meg is repesztik a szereplők. Az amerikai termelők egyébként kihasználták az elmúlt három hónap magas árszintjét és az idei évre fedezték az árakat. Nekik már szinte mindegy, milyen olajár lesz. Ezért is nagy a rendszer rövidtávú tehetetlensége. Az EIA már 9,5 millió hordó termelést vár naponta az Egyesült Államokból a korábbi 9 millió hordó/nap helyett.

Az OPEC termeléscsökkentése és a szezonálisan növekvő kereslet viszont kisebb importot jelent az USA-ban. Rövidtávon azonban inkább az előbb hírek lesznek többségben, vagyis piaci fundamentumok oldaláról inkább marad a nyomás. Lassan hat a piaci szereplőkre az alacsonyabb árfolyam.

Azonban ha az OPEC szigorú marad önmagához, akkor a piac a harmadik negyedévben tényleg egyensúlyba kerül. Ez pedig a véleményem szerint visszalendíti az olaj árát az 50 dollár feletti szintre, közelebb az általam várt 60 dolláros hosszú távú egyensúlyhoz. Ilyen értelemben ez a mostani helyzet egy remek vételi lehetőség.

A kockázat azonban így is megvan: ha az egy-két hónapig tartó alacsony ár miatt, amit a fedezeti alapok kitárazása még fel is erősít, az OPEC megegyezés széteséséhez vezethet. Az OPEC tagok, látva, hogy a megegyezés nem éri el a célját, ismét a rövidtávú haszon maximalizáció mellett dönthetnek és gyorsan növelheti a termelésüket. Ez pedig akár tartósan is visszahozhatja a 40 dolláros olajat.

Nem véletlen, hogy az OPEC vezetője Mohammed Barkindo a múlt héten az amerikai olajipar vezetőivel találkozott zárt ajtók mögött. Egyre inkább nyilvánvaló, hogy az amerikai palaolaj termelők támogatása nélkül nehéz lesz stabilizálni az olaj árát. Főleg úgy, hogy a kiszivárgott hírek szerint Szaúd-Arábia és a többi OPEC termelő sem támogatja a féléves befagyasztási szerződés meghosszabbítását. Ha fegyelmezetlenek maradnak a felek, akkor mind az amerikaiak, mind az OPEC tagállamai a vesztesek oldalán lesznek, míg a fogyasztók olcsón tankolhatnak.

A vételi ajánlásunkat fenntartjuk ezen a szinten a kőolajra, de félszemmel figyelni kell mindig az OPEC nyilatkozatait.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben