Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Csökken az USA benzinfogyasztása - itt az ideje shortolni a finomítókat?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. február 27.   16:05

Januárban az előzetes adatok szerint csökkent az USA benzinfogyasztása, amire 2013 óta nem volt példa, sőt az elmúlt két évben inkább rekordgyorsaságú fogyasztásnövekedés volt az olcsó árak miatt. A hír kedvezőtlen lehet az USA finomítói szektorára, melyet adott esetben a Trump adópolitikája is sújthat. Itt az ideje shortolni?

Az Egyesült Államokban a világ legnagyobb benzinfogyasztója. A becslések szerint 2016-ban 9,29 millió hordó/nap fogyasztást ért el az ország, ami 130 ezer hordó/nap (+1,5%) emelkedést jelent, a világ fogyasztásának 40%-a. Az USA a motorizáció bajnokaként meghatározó erőt jelent a globális finomítói marzsokra. Az USA fogyasztása a kőolaj ár esése után 2015-ben és 2016-ban is erőteljesen nőtt. Ez a trend azonban idén megtörni látszik, legalább is az előzetes január adatok 5% körüli esést mutatnak, amit nehéz a hideg időjárással magyarázni, mivel januárban rekord meleg volt az Egyesült Államokban.

A lenti ábra az EIA adatait mutatja 2016. novemberéig a benzinfogyasztás alakulásáról.

Az USA benzinfogyasztásának változása (év/év)
Forrás: EIA, Bloomberg

Látszik, hogy az USA fogyasztása csak recesszió és kőolaj robbanás idején tudott csökkenni. Most viszont egyértelműen nincs recesszió: az olaj tartósan 55 dollár körül van, a munkanélküliség 5% alatti és az IMF is 2,2%-os GDP növekedést vár 2017-re. Akkor vajon miért esik a fogyasztás? A magyarázat talán az, hogy az olcsóbb árak miatti keresletnövekedés kifulladóban van. A legjobban egyébként ez a következő ábrán érthető tetten, ami a megtett mérföldeket mutatja meg. Adatok sajnos itt is csak november végéig vannak, de az már az őszi hónapokban látszik, hogy az erőteljes korábbi növekedés lassult.

USA levezetett mérföldek nagysága (ezer milliárd mérföld)
Forrás: Bloomberg

Az olcsó árak ugyanis eltűnőben vannak. Az USA-ban, ahol az alacsony adók miatt az üzemanyag árakban hamar megjelenik a magasabb nyersanyagár, az elmúlt hónapokban jelentősen ugrás volt. Ez pedig elkedvetleníti az autósokat és a felesleges utak elhagyását okozza. Ez pedig hozzájárul a benzinfogyasztás eséséhez. A magasabb árak ráadásul elgondolkodhatják az új autó vásárlókat, hogy mennyire benzinfaló SUV legyen a kiválasztott jármű. A benzinkészletek szintje ráadásul szintén magas, csak az idén február 10-ig 23,6 millió hordóval nőtt a benzinkészlet nagysága. Ez általában 10 millió hordó alatt marad ebben a periódusban.

A jelenség leginkább az USA finomítói cégeit sújthatja. A legnagyobbak, mint a Valero (VLO US), Marathon Petroleum (MPC US) vagy a Phillips 66 (PSX US) árfolyamai a többéves csúcsai közelében van. Ezt mutatja a szektor legnagyobb ETF-je, CRAK US áralakulása is. Ha Trump terve az új importvámmal (border tax) sikerülnek, azt további veszteséget okozhat a szektornak, mivel a magasabb árak miatt tovább eshet a kereslet.  A cégek a kapacitáskihasználtság csökkentésével reagálhatnak, különben egyre kisebb marzsokkal néznek szembe, ami a nyereségességüket nagyobb mértékben sújthatja.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben