Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Hogyan játszhatod meg a szélenergia robbanást?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. február 17.   14:17

A szélenergia globálisan az egyik leggyorsabban fejlődő megújuló energia. Egy kis ízelítőt szeretnénk adni a szélenergia termelési költségeiről és a legismertebb szélenergia részvényekről és ETF-ről.

A napokban jelent meg egy igen érdekes cikk az egyik legnagyobb magyar befektetési portálon a szélenergia növekedéséről globálisan. A legérdekesebb két ábra a következő:

Globális szélerőmű kapacitás (GW)
Forrás: Portfolio.hu

A 10 legnagyobb szélerőmű kapacitással rendelkező ország
Forrás: Portfolio.hu

A szélenergia a leggyorsabban növekvő megújuló energiaforrás lehet, a növekedésnek több oka is van. Talán az egyik legfontosabb, hogy a költségek itt is, mint a megújuló energia többi területén, általában csökkenőben vannak. A becslések szerint 2014-ra a 2008-as költségek 25%-kal mérséklődtek és további 15%-os mérséklődés várható 2030-ig. Jelenleg az onshore (szárazföldi) installációk költsége közelít az 1 millió USD/MW határhoz iparági források szerint (más források ezt inkább 1,7 millió USD/MW-ra teszik), míg az offshore (tengeri) installációk esetében 4.5-5millió USD/MW költségről beszélünk. Ezek egyébként alsó határok, a helytől függően jelentős eltérések vannak. Az adatok 2016. első negyedévére vonatkoznak (forrás: http://www.windpowermonthly.com/article/1380738/global-costs-analysis-year-offshore-wind-costs-fell).

A szélenergia ára ezenkívül függ a karbantartástól, és a szél erejétől és a kihasználtságtól. A karbantartás esetében jelenleg 50 USD/kW és 130 USD/kW költséget becsülnek a szárazföldi és a tengeri szélparkok esetében. Amiben azonban jelentős előnye van más megújuló forrásokhoz képest, az a rendelkezésre állás: míg a napelemek esetében 11 és 21% között van ez (Németország és az USA a két véglet), addig ez a szárazföldi szélenergiában 20% és 49% között van, a tengerinél pedig még ennél is magasabb 30% és 52% közötti ez az érték. Végül a szélsebesség, ami jelentősen meghatározó – általában 6 méter/másodperc szélsebesség, amitől érdemes szélerőművet telepíteni, de ideális a legalább 8 méter/másodperc vagy nagyobb. Ezek alapján a termelt energia költsége is széles skálán mozog: 50 és 400 dollár/MWh közötti önköltsége van a szélerőműveknek. Érdekesség, hogy a magasabb beruházási költségek miatt a tengeri termelés drágább, viszont az egyszerűbb környezetvédelmi engedélyezés és a nagyobb rendelkezésre állás miatt mégis kedvelt beruházási terület. Mivel a beruházási költségek jelentősen függnek a kamatlábak alakulásától és a megújuló energia viszonylag alacsony kockázatú, ezért kedvező tőkeköltségek érhetőek el, sokkal kedvezőbbek, mint például a nukleáris energia esetén, ami ma szinte lehetetlen piacról finanszírozni.

A szélenergia termelési költsége  (USA dollár/MWh)
Forrás: windpowermonthly.com

A különböző energiatermelési módok beruházási költségei (dollár/kW) és a rendelkezésre állás az egyes energiaforrások esetében (%)
Forrás: IEA, windpowermonthly.com

Ha Magyarországot tekintjük (ami úgy elméleti feltételezés, hiszen a legújabb szabályozás lényegében lehetetlenné teszi a szélerőmű építését), 35%-os rendelkezéssel állással (kapacitás kihasználtsággal) és 1 millió euró/MW költséggel számolva, kb. évi 641 ezer euró nyereség (766 ezer euró bevétel mínusz 125 ezer euró karbantartási költség) érhető el 50 EUR/MWh áramárat feltételezve egy 5MW szélkeréken kb. 20 éven keresztül. A beruházási költség 5 millió euró. Ez 8%-os tőkeköltség mellett pozitív megtérülést jelentene (kb 1.3 millió euró nettó jelenérték).

A szélenergia három fő cégen és egy ETF-en keresztül érhető el a pénzügyi befektetők számára. A három legnagyobb vállalat a dán Vestas Wind (VWS DC), a spanyol Iberdrola (IBE SM) és Gamesa (GAM SM). Az ETF piacon keresztül pedig a First Trust Global Wind Energy ETF-et lehet ajánlani (FAN US), amely egyébként 22%-ban az előbbi három társaság részvényeit tartalmazza. Érdekesség, hogy a Gamesa és a Vestas Wind bőven túlteljesítette az ETF-et, míga Iberdrola az ETF-hez hasonló teljesítményt nyújtott az elmúlt 5 évben.

Vestas Wind és a First Trust Global Wind ETF ár alakulása

Gamesa Corporation és a First Trust Global Wind ETF ár alakulása

Iberdrola és a First Trust Global Wind ETF ár alakulása

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben