Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

BP veszélyes vizeken

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. február 10.   10:57

A British Petroleum optimistább a jövővel kapcsolatban, mint az olajpiac többsége.

A héten jelent meg a British Petroleum (Bloomberg: BP/ LN) gyorsjelentése, mely több érdekességet is tartalmazott. A társaság negyedik negyedéve elmaradt a várakozásoktól. Az úgynevezett egyedi tételektől tisztított, újra-beszerzési árakkal számolt kamat és hitelköltségek előtti nyereség 400 millió dollár lett a várt 540 millió dollárral szemben főleg a némileg gyengébb finomítás-marketing és a csökkenő kereskedelmi profit miatt. Az eredmény egyébként még további 1,1 milliárd dollár kártérítést tartalmazott a Mexikói-öbölben lévő környezetvédelmi katasztrófa után – a BP összesen 62,5 milliárd (!) dollár kártérítést fizetett összesen ki a 2010-es esemény következtében. A cég 2,2 millió hordóegyenértékes szénhidrogént termelt ki naponta a negyedik negyedévben, ha a vállalat Rosneft-ben lévő 18,5%-nyi tulajdonrészt nem számítjuk.

BP részvényár alakulása az elmúlt egy évben a Stoxx 600 Olaj&Gáz indexhez képest.
Forrás: Bloomberg. A BP részvényára és a Stoxx 600 Olaj&Gáz index is euróban

Az igazi érdekesség azonban véleményem szerint nem ez volt. Sokkal inkább az, hogy a BP szerint a Brent nyersolajárnak legalább 60 dollárra kell emelkedni ahhoz, hogy a társaság készpénz áramlása egyensúlyba kerüljön. Korábban a cég úgy alakította ki a beruházásait, hogy ez az egyensúly már 50 dolláros Brent árnál fennálljon. Azonban tavaly decemberben több akvizíciót is végrehajtott a vállalat, 2,2 milliárd dollárért vett részesedéseket Abu Dhabi-ban, Mauritániában és Szenegálban, majd 1,785 milliárd ausztrál dollárért megvette a Woolworths kiskereskedelmi hálózatot Ausztráliában. A társaság korábban megvásárolt egy 10%-os részesedést az ENI Egyiptomi Zohr gázmezőjében 375 millió dollárért és egy nagyobb részesedést az indonéziai Tangguh LNG projektben 313 millió dollárért, melyek kifizetésére idén kerül sor. A cég teljes tőkeberuházása így 16 és 17 milliárd dollár között lehet 2017-ben, míg korábban a vállalat mindössze 15 milliárd dollárral számolt.

Ezekkel a beruházásokkal és a további tőkekihelyezésekkel a cég cash flow helyzete romlott, így tulajdonképpen szembe megy a világ többi multinacionális olajcégével, az ExxonMobil-lal vagy a Royal Dutch Shell-lel szemben, aki már 50-55 dolláros Brent árnál készpénz semleges pozícióban vannak, vagyis a megtermelt készpénz fedezi a beruházásokat. A BP tehát jóval optimistább és bizakodóbb a jövővel kapcsolatban. A bátor beruházási politika akkor fizetődik ki igazából, ha további olaj és gázáremelkedés lesz a világban. Azt gondolom, hogy ilyen értelemben a multinacionális cégek részvényei közül a BP lesz az egyik legnagyobb bétájú papír a szénhidrogén árak tekintetében. A társaságra a merész húzások egyébként is jellemzőek voltak a történelem során, most hasonlóan bátran és merészen lépnek. Ezért azoknak a befektetőknek lehet ajánlani a részvényt, akik hisznek abban, hogy az olaj árak ismét visszakapaszkodnak a 60 dollár feletti tartományba.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben