Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Alerian MLP ETF (AMLP US): az egyik legizgalmasabb befektetés az USA kőolaj iparába

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. január 27.   11:36

A WTI erősödése, az USA palaolaj termelés felfutása és a Trump elnöki politikája, elsősorban a két fontos vezeték, a Keystone XL és a Dakota engedélyezése, leginkább az USA midstream energetikai cégeinek kedvez.

A midstream-ban található minden olyan tevékenység, ami az upstream (kutatás-termelés) és a downstream (feldolgozás-kereskedelem) között van az olaj és gáziparban. Ide tartozik tehát a szállítás, a tárolás, az infrastruktúra fenntartása, a kitermelt gáz feldolgozása és finomítása (a földgáz metánra, etánra és propán-butánra való szétválasztása) és a bizonyos értelemben a szénhidrogénekkel való kereskedelem is.

A Keystone XL és a Dakota pipeline
Forrás: TransCanada és Energytransfer.com

Midstream az értékláncban
Forrás: Alpsfunds.com

Erre az egyik legalkalmasabb eszköz az Alerian MLP ETF (AMLP US). Az ETF-ben lévő cégek részvényei kedvező gazdálkodási helyzetbe kerülhetnek a mostani trendek alapján. Az ETF 25 cég részvényeit tartalmazza. Ezekből három társaság van 10% felett kismértékben, kitéve az alap ca. egy-harmadát. Ezek a Magellan Midstream Partners (MMP US, 10.87% súllyal), az Enterprise Products Partners (EPD US, 10.78% súllyal) és az Energy Transfer Partners (ETP US, 10.39% súllyal). A három cég közül a Magellan Midstream és az Energy Transfer Partners az USA legnagyobb olajvezeték működtető cégei, míg az Energy Products Partners a földgáz kondenzátumok egyik legnagyobb szállítója. Érdekesség, hogy a Keystone XL vezetéket építtető Transcanada (TRP CN) nem szerepel az ETF-ben, az 1,172 mérföld hosszú Dakota Access vezetéket viszont az Energy Transfer Partners építené. Az alap maradék két-harmada további USA midstream és finomítói társaságok papírjait tartalmazza.

Alerian ETF áralakulása (dollár/ETF) és napi forgalma (ezer darab)
Forrás: Bloomberg

Az AMLP egyébként a napokban törte át a 13 dolláros szintet, az említett kedvező hírek hatására. A fő kockázat mindenképpen a WTI és a többi amerikai olajtípus áralakulása. Azt gondolom, hogy nem várható az, hogy a WTI tartósan 50 dollár alá essen. Donald Trump elnök politikája pedig további lendületet adhat az olajiparnak a szabályozás enyhítésével, a fent említett vezetékrendszerek építésének engedélyezésével (Obama ellenezte ezeket a terveket) és a szövetségi területeken való kutatás megnyitásával. Az alap egyébként 0,85%-os éves menedzsment díj mellett működik, ami viszonylag magas az ETF-ek között, de jóval alacsonyabb, mint általában az aktívan kezelt alapok értéke. Az Alerian jelenleg 7,5%-os várható osztalékhozammal rendelkezik, az osztalékok kifizetése negyedévente történik, mint általában az USA részvényeknél/ETF-eknél. A napi átlagforgalom 8,7 millió darab (kb. 100 millió dollár) volt az elmúlt évben, szóval a likviditása bőven megfelelő a kereskedett alapnak.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben