Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Olajpiac kereszttűzben – melyik irányba dől el a játszma?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. január 24.   13:44

A nemzetközi olajpiac ismét nagyon izgalmas időket él. Két erő küzdelmét látjuk folyamatosan – OPEC és nem OPEC tradicionális termelők szemben az észak-amerikai palaolaj termelőkkel. Mindketten érdekeltek a magasabb árakban, viszont mindkét fél maximálni szeretné a bevételeit is, ami konfliktust okoz, hiszen annyi olajnak nincs helye a piacon, amennyit mindkét csoport maximálisan elő tud állítani.

Az utóbbi csoport ráadásul bőven rendelkezik tartalékkal, egy megfelelő ár esetén az USA ismét olyan helyzetbe kerülhet, mint a 30-as években, azaz a világ fő kőolajexportőrévé válhat.

Az elmúlt hét eseményei döntetlent hoztak: a szaúdi olajminiszter, Khalid al-Falih a hétvégén büszkén újságolta, hogy a tavaly év végi OPEC-nem-OPEC találkozót követően januárra 1,5 millió hordó/nappal csökkent a kitermelés szintje, ami a célkitűzés 1,8 millió hordó/naphoz képest 80% feletti megfelelést jelent. Ez felette van a piaci becslés 60%-ának és valószínűleg a szaúdi elvárásnak is, ami az energiaminiszter derűjéből következtethető. Persze messze van még a félév vége (a megállapodás 2017 első félévének átlagtermeléséről szól), az orosz csökkenés inkább volt köszönhető a szibériai rendkívüli hidegnek, de ez mindenképpen pozitív meglepetést hozott.

Ennek ellenére az olajár egy tapodtat sem mozdult. Nem látjuk az IEA által várt jelentős változékonyságot sem. Ennek oka, hogy az ellenlábas észak-amerikai termelők egyre erősebb aktivitást mutattak. A Baker-Hughes által figyelt, USA fúróberendezés szám rekordmértékben, 35-tel 694-re nőtt, ami drasztikus aktivitásnövekedésre utal. Az USA 2011 és 2014 között évi 1 millió hordóval tudta növelni a termelését. 60 dolláros WTI árnál a mostani költségszint mellett nemcsak a Permian, hanem a Bakken és a Ford Eagle palaolaj mezők is nyereségesek. Mi tartaná vissza az amerikaiakat?

Érdekes megfigyelni a spekulánsok szerepét is. Az elmúlt hetekben a fedezeti alapok nettó vételi pozíciószáma rekordot döntött 834 millió hordóval. A piac teljesen longgá vált, ami ritkán jelent jót, főleg ha bármilyen negatív hírre elkezdik zárni a spekulánsok ezeket a nyitott pozícióikat. Szóval a Nemzetközi Energiaügynökség által várt volatilitás visszatérhet, de inkább egy jelentős lejtmenet formájában. Ami persze ismét egy jó beszállási lehetőséget nyújthat az idei évben várható, összességében stagnáló árak miatt.

 

Az alapkezelők nettó long és short pozícióik száma a három legfontosabb nyersolaj futures és opciós piacon (millió hordó, NYMEX WTI, ICE WTI és ICE Brent olajra)

Forrás: Reuters

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

 

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben