Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Lítium: az új spekulatív buborék?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. január 10.   13:46

A lítium, a Li-ion típusú akkumulátorok alapanyaga, lehet sokak szerint az új eszközbuborék. Az ezüst fehér színű fém iránti kereslet ugyanis drasztikusan emelkedni fog, elsősorban azért, mert sokan az elektromos autók felfutását várják és olyan projektek, mint a Tesla 1,9 millió négyzetláb (211 ezer négyzetméter) alapterületű, nevadai elemgyártó gigagyára a közelmúltban indította a termelését. Ezt erősítik olyan hírek is, mint a közelmúlt eseménye, amikor egy ausztrál termelő 78 millió dollárért adott el egy nyugat-afrikai lítium bányát kínai befektetőknek – csekély 2000-szeres áron, mint amennyiért 11 hónapja megvette.

A Morningstar elemzőház szerint a lítium kereslet évi 16%-kal nő 2015 (175 ezer tonna) és 2025 (775 ezer tonna) között, ami lényegében a lítiumot teszi a leggyorsabban növő keresletű nyersanyaggá. Ez a tény megemelte olyan részvények árfolyamát, mint az Albemarle (Bloomberg: ALB US) vagy a kisebb termelőkét, mint a Galaxy Resources (Bloomberg: GXY AU). Sokak szerint a gyors keresletnövekedés mindenképpen áremelkedést jelent a következő években, míg mások szerint már most eszközbuborék alakult ki a piacon. Az mindenesetre tény, hogy lítium forrás sok helyen van a világban, bár politikai és környezetvédelmi okok gátolják a kihozatal gyors felfutását.

Forrás: Financial Times, USGS, Bernstein elemzés

A globális lítiumkitermelés többsége négy cég kezében van: Sociedad Quimica y Minera de Chile (Bloomberg: SQM US), Albemarle, FMC (Bloomberg: FMC US) és a kínai Tianqi Lithium (Bloomberg: 002466 CH). Emellett 28 cég van tőzsdén Ausztráliában és Kanadában, melyek lítium projekteket fejlesztenek. De például a Rio Tinto (Bloomberg: RIO LN), a világ legnagyobb bányászati cége, Szerbiában talált jelentős lítium lelőhelyet. A világ legolcsóbban termelhető lítium forrása egyébként Chilében, Argentínában és Bolíviában található. Mivel ezekbe az országokba nehéz a külföldieknek a bányászatba befektetni, a kínaiak az utóbbi években sokkal drágábban termelő Ausztráliában kerestek kitermelhető, lítiumot tartalmazó ércet.

A kínálat növekedésének egyik legnagyobb gátja, hogy Chile kvótákat határozott meg a lítium bányászatára. Emiatt az ország a második helyre esett Ausztrália mögött. Változást hoz azonban az idei év: a kormány döntése alapján a következő évben évi 80 ezer tonna többlettermelés engedélyezett. Ennek a legnagyobb haszonélvezője az Albemarle lehet.

A lítiumról talán még annyit, hogy sok kutató szerint zsákutca lehet a Li-ion technológia, mivel már közel járunk az ilyen technológián alapuló elektromos energia tárolásának fizikai korlátjához. Ha ez igaz, jelentős felfutás után csúfos bukás lehet, hasonlóan, mint a ritka földfémek esetében: 2010-ban, amikor Kína korlátozta az exportot, hatalmas emelkedést látunk. Aztán 2012-re megnyíltak az új bányák Ausztráliában és az Egyesült Államokban és a ritka földfémek piaca bukórepülésbe kezdett. Talán ez várhat lítiumra is.

Meg egy apró befektetési megjegyzés: a lítium az ETF piacon keresztül is megjátszható: LIT US - a legnagyobb lítium termelő és felhasználó cégekbe fektetők alap.

Forrás: Financial Times, Roskill, Bernstein elemzés

Pletser Tamás
EMEA Olaj –és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben