Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Nyersolaj árak: nem teljesen megalapozott áresés

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2016. július 29.   09:57

A nyersolaj piacon ismét drasztikus változásokat látunk az elmúlt hetekben. A június elején még 51 dolláron lévő WTI ugyanis rekordgyorsasággal 42 dollár alá esett július végére.

Az elmúlt hetekben a piac nemcsak a nyersolaj készletek növekedése miatt kezdett aggódni (május óta a múlt héten nőtt először a nyersolaj készlet 1,7 millió hordóval 521,1 millió hordóra), hanem a termékek, elsősorban a benzintartalékok növekedése miatt. Ez utóbbi is 452 ezer hordóval nőtt és elérte 241,4 millió hordót. Az USA benzinkészletei mintegy 30 millió hordóval, kb. 12%-kal van felette az ötévi átlagnak. Ez a 30 millió hordó egyébként nem sok: az USA napi fogyasztása mintegy 10,2 millió hordó. A felfutást a finomítói szektor várakozásai és enyhén gyengébb keresletnövekedés okozta. Mégis mitől ez a hatalmas félelem a nyersolaj piacon?

Véleményem szerint túlzott piaci reakciót látunk. A nyersolaj kereslet-kínálat az első negyedéves drasztikus túlkínálat és mélyponton lévő árak után a második negyedévben szinte egyensúlyba került. Persze ehhez hozzájárultak egyszeri események, mint a kanadai erdőtüzek vagy a nigériai lázadok támadásai. A piac előre is szaladt az eseményekkel és május végén már 60-70 dolláros árakról vizionált a piac, miközben a kontango (a távoli határidős árak magasabban vannak, mint a közeli lejárat), jelentősen enyhült. Itt még nem tartunk, de jó eséllyel haladunk egy egyensúly felé, amire talán 2017. II. negyedévében fog sor kerülni. A mostani esés mindenesetre fundamentális oldalról inkább egy korrekció. A piac halad az egyensúly felé, ami véleményem szerint egy 50-65 dollár közötti szinten lehet. Ezért a további áresést, sőt már a mostani 42 dollárt is inkább jó beszállásnak lehet tekinteni. Persze nagy fluktuációkra készülni kell, rövidtávon 40 alá is eshetünk, de a mai ár is már fundamentálisan kedvező. A következő hónapokban a kereslet gyengeségéről fognak adatok érkezni, ami természetes szezonális hatás. De látni fogjuk a kínálati oldal visszafogását is, mivel ezekre az árakra a termelők is reagálnak. A piaci helyzet azonban nem annyira feszült már, mint az első negyedévben volt, ezért nehezen képzelhető el egy 30 dollár alatti árszint ismét.

1 éves határidős árkülönbség a WTI esetében (forrás: Bloomberg)

Pletser Tamás
Budapest, 2016. július 29.

 

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben