Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újabb dollár kötvény kibocsátás jöhet

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. augusztus 22.   09:12

A Fed legutóbbi jegyzőkönyvének megjelenésére vártak egész nap a piacon, ami végül csak egy kisebb hullámvasutat eredményezett a részvényindexben. A kevés meglepetést okozó jegyzőkönyvre először emelkedés, majd visszacsúszás volt tapasztalható, de a negatív hangulatot nem tudta érdemben megváltoztatni, és ma reggel is meglehetősen borongósan fest a kép. A...

A Fed legutóbbi jegyzőkönyvének megjelenésére vártak egész nap a piacon, ami végül csak egy kisebb hullámvasutat eredményezett a részvényindexben. A kevés meglepetést okozó jegyzőkönyvre először emelkedés, majd visszacsúszás volt tapasztalható, de a negatív hangulatot nem tudta érdemben megváltoztatni, és ma reggel is meglehetősen borongósan fest a kép. A jegyzőkönyvből ismételten mindössze annyi derült ki, hogy semmi sem tart örökké, még az eszközvásárlási program sem, és hogy várhatóan még idén elkezdik a csökkentést, ráadásul a lehető legkevésbé fájdalmasan próbálják azt kivitelezni. A magyar tőzsde a hosszú hétvége után rendkívül gyengén indította a kereskedést, és csaknem 1,5%-os esést produkált. Ezzel messze alulteljesítőnek számított, miközben a forint továbbra is szorosan a lélektani 300-as szinthez tapadt. A hazai kereskedésre ma is rányomhatja a bélyegét a negatív nemzetközi hangulat, így tovább folytatódó csökkenésre számítunk.
Piaci áttekintés
- Kevés újat tartalmazott a Fed jegyzőkönyv
- Tovább folytatódik az olaj zuhanása, nem változott az arany kurzusa
- 300 fölött a forint
- Mérsékelt csökkenés Ázsiában
- Mától osztalékszelvény nélkül forog a Zwack
- Újabb dollár kötvény kibocsátás jöhet
- Csökkenésre számítunk ma is a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Tovább folytatódó esést láthattunk az amerikai tőzsdén. A Dow 0,7%-ot, a S&P 0,6%-ot, a Nasdaq 0,4%-ot csökkent.
- Vártnál magasabb lett a használt lakás értékesítések száma. A várt 5,15 millió helyett 5,37 millió ingatlan cserélt gazdát.
- Visszaesést mutatott a HP tegnap, piaczárást követően közzétett negyedéves gyorsjelentése, ami a PC-k és a vállalati beruházások csökkenésének volt tulajdonítható. Az egy részvényre jutó eredmény 0,86 dollár lett, az árbevétel 27,3 milliárd dollár, mindkettő a várakozásoknak megfelelően alakult, de a társaság csökkentette jövő évi várakozásait, ezért a részvény árfolyama a zárás utáni kereskedésben 6%-ot esett.
- Kisebb napon belüli hullámvasutat eredményezett a Fed legutóbbi üléséről készült jegyzőkönyv megjelenése, annak ellenére is, hogy viszonylag kevés újdonságot tartalmazott.
- Az eszközvásárlási program volumenének csökkentése valószínűleg ég az év végét megelőzően elkezdődhet, de pontos menetrendet erre most sem adott a jegybank szerepét betöltő intézmény. Új elemként felmerült, hogy a piaci hatásokat egynapos passzív repo bevezetésével kezelné a Fed.
- Néhány jegybankár örömének adott hangot annak kapcsán, hogy az államkötvények hozama emelkedésnek indult.
- 14.30-kor publikálják a tengerentúlon a munkanélkülisegély kérelmek alakulását. A várakozások szerint 330 ezer új és 2963 ezer tartós munkanélkülisegély kérelemről számolhatnak be.
Európa
- A FTSE 100 0,97%-ot, a DAX index 0,18%-ot, a Cac 40 pedig 0,35%-ot csökkent.
- Ma 9.30-kor Németországból, 10.00-kor pedig az eurózónából érkezik beszerzési menedzser index, amelyektől növekedést vár a piac.
Olaj, arany
- Az amerikai WTI kőolaj ma reggel 103,7 dolláron állt, ami több mint egy dolláros csökkenés a tegnapi záróárhoz képest. A piac egyre inkább arra számít, hogy a Fed szűkíti az eszközvásárlási programját, ami negatívan hathat a kőolaj árára. A cushing-i készletek jelentősen csökkentek, de hírek szerint most a Mexikói-öböl felől folyik az olaj a kontinens belsejébe, így ez a kéthónapos csökkenő trend megállhat.
- Az arany érdemben nem változott tegnap, 1.365 dolláron volt ma a nemesfém jegyzése.
Devizák
- A forint árfolyama ismét 300 fölé emelkedett az euróval szemben, azonban a lélektanilag fontos szinttől még nem vált el érdemben. Az elmúlt hetekben 300,8 és 301-es árfolyam közelében többször volt tapasztalható jelentős fordulat az árfolyam trendjében, amire ma is sor kerülhet.
- Az 1,34-es szint megfogni látszik az emelkedő trendet az EUR/USD árfolyamában. Bár az árfolyam némileg fölé szúrt az 1,34-es szintnek, az ellenállás végül megfordította az irányt és már délelőtt egy csökkenő trend volt tapasztalható az árfolyamban, ami kitartott a nap hátralévő részében is. A nyitó 1,3417-es árfolyam zárásra 1,3355-re mérséklődött.
Távol-Kelet
- A kedvező kínai adat ellenére mérsékelt csökkenés volt tapasztalható az ázsiai tőzsdéken. A Hang Seng 0,6%-ot, a Nikkei 0,4%-ot, a Shanghai index 0,1%-ot csökkent.
- A HSBC által publikált előzetes augusztusi PMI 50,1 pontos értékével jelentősen felülmúlta a 48,2 pontos várakozást.
Határidős piacok
- Az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodik, míg Amerikában vegyes a kép.
Vállalati hírek
- Mától osztalékszelvény nélkül forog a Zwack. A társaság 775 forintot fizet részvényenként, az osztalékfizetés szeptember 2-án kezdődik.
- OTP, FHB: Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára egy interjúban elmondta, hogy a jegybank is szerepet vállalhat a devizahiteles mentőcsomagban. Ez szerintünk olcsó forrás biztosításával valósulhat meg. Orbán szerint a kormánynak megvan a mozgástere a program finanszírozására. Az államtitkár azt is elmondta, hogy még idén sor kerülhet egy újabb dollár kötvény kibocsátásra.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben