Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Legalább 28 ezermilliárd jenes gazdaságélénkítő csomag jön Japánban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. július 27.   09:14

Abe Shinzo megmondta. Minimum 28 ezermilliárd jen, azaz cirka 250 milliárd dollár lesz a gazdaságélénkítő csomag. Ennek tudott örülni a japán piac, pláne azok után, hogy a Nikkei nevű gazdasági lap már 5 és 30 ezermilliárd jen között mindenféle számot meglebegtetett. Utoljára éppen az alsó élen. Így a 28 ezermilliárdos érték pozitív meglepetésnek tekinthető, ezért...

Abe Shinzo megmondta. Minimum 28 ezermilliárd jen, azaz cirka 250 milliárd dollár lesz a gazdaságélénkítő csomag. Ennek tudott örülni a japán piac, pláne azok után, hogy a Nikkei nevű gazdasági lap már 5 és 30 ezermilliárd jen között mindenféle számot meglebegtetett. Utoljára éppen az alsó élen. Így a 28 ezermilliárdos érték pozitív meglepetésnek tekinthető, ezért láthattunk pozitív piaci reakciót.

Mindeközben az Egyesült Államokban is láthattunk eredményeket. Miközben a kereskedés során vegyes számokat láthattunk mind a vállalati eredmények, mind a makrogazdasági mutatószámok tekintetében, addig a piac zárását követően megbocsátottak a befektetők az Apple-nek. Ugyanis a szolgáltatások robosztus növekedést tudtak felmutatni, így a vártnak megfelelő gyenge iPhone értékesítési számokat ignorálták a befektetők, és a piaczárás utáni kereskedésben 7 százalékkal emelkedett.

A német piacon egyértelműen pozitív napra ébredünk, hiszen a Bayer és a Deutsche Bank eredménye is jó lett. Ez pedig fontos, hiszen az előbbi 9,2, míg az utóbbi 2,2 százalékos súllyal szerepel az indexben. Ugyanakkor a BASF eredménye elmaradt a vártól, de az idei eredményterveket megerősítette. Mindenesetre negatív piaci reakció várható, amely ignorálhatja, vagy legalábbis csökkentheti a Bayer pozitív hatását, hiszen a súlya az indexben 7,9 százalék. Egy szó mint száz, a pozitív piaci hangulatban további emelkedést várunk a DAX indextől.

Holnap jön a Richter gyorsjelentés, visszaeső eredménnyel, de az idei céges terveket időarányosan mintegy 70 százalékkal meghaladó eredménnyel. Nyilván ez is közrejátszik az emelkedésében, de ne legyenek kétségeink, a jövőbe mutató tervek, projektek komoly értéknövekedést fognak hozni, és ezt kezdik felismerni a befektetők. A BUX index esetében emelkedésre számítunk a mai napon.
Piaci áttekintés
- Nagy pofonba szaladt bele a Twitter
- Brit GDP adat érkezik
- A WTI továbbra is nyomás alatt, nem változott az arany ára
- Nem tud elszakadni a dollár az 1,10-es szinttől
- Elmúltak a kételyek, hatalmas Japán élénkítés jön
- Holnap reggel jelent a Richter
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Oldalazással telt a kereskedés a tengerentúlon, végül vegyesen zártak az indexek (Dow -0,1%, S&P500 0,03%, Nasdaq 0,24%).
- Pozitív meglepetést okoztak az újlakás értékesítések, havi alapon 3,5% bővülést publikáltak a várt 1,6% helyett.
- A Markit által publikált szolgáltatóipari beszerzési menedzser index enyhe csalódást okozott, a júliusi előzetes érték 50,9 pont lett, miközben a konszenzus 52 pont volt.
- A Conference Board fogyasztói bizalmi indexe pedig a várt 96 pont helyett 97,3 pont lett júliusban.
- Ma a Fed kamatdöntő ülésére koncentrálhatnak a befektetők.
- Az Apple árfolyama a vártnál kicsivel jobb gyorsjelentésre közel 7%-ot emelkedett a zárás utáni kereskedésben. A bevételek 14,6%-kal 42,36 milliárd dollárra estek, miközben az egy részvényre jutó profit 1,85 dollárról 1,42 dollárra csökkent. A piac 42,1 milliárdos bevételt és 1,38 dolláros EPS-t várt. Az alapvető folyamatok nem változtak, hiszen a kínai piacról származó bevételek 33%-kal estek éves alapon, az előző negyedévben látott 26%-os visszaesés után. Az iPhone-ból 40,4 millió darabot adtak el (40 millió darabot vártak) viszont az átlagár az előző negyedéves 642 dollárról 595 dollárra esett. Egyedüli meglepetésként az iPad értékesítései szolgáltak, miután 9,95 millió darabot adtak el a várt 9,14 millió darab helyett, ráadásul az átlagos értékesítési ár 14%-kal nőtt az előző negyedévhez képest. Illetve a termékszerkezet eltolódására érdemes figyelnünk, hiszen a teljes bevételekből 56,8%-ot tesznek ki az iPhone-ok (a II. negyedévben 65%-ot), az egyéb sor (Watch, iTunes, stb.) 19,4%-ot (a II. negyedévben 16,2%-ot). A menedzsment a folyó negyedévre 45,5-47,5 milliárd dolláros bevételt vár az elemzői konszenzussal egybehangzóan.
- A Twitter 11%-ot zuhant a gyorsjelentés számaira tegnap. A bevételek 502 millió dollárról 602 millióra nőttek, az EPS pedig 7 centről 13 centre hízott. A piac ezzel szemben 608 millió dolláros bevételt és 10 centes eredményt vár. Az átlagos havi felhasználói létszám 310 millió főről 313 millióra bővült. A problémát a menedzsment előrejelzése okozta, mivel a folyó negyedévre 590-610 millió dolláros bevételt jelez előre, holott a piac 682 milliót várt.
- A McDonald’s árfolyama 5%-kal került lejjebb tegnap. A bevételek 4%-kal 6,27 milliárd dollárra estek a vártnak megfelelően, miközben a profit 1 centtel esett éves alapon 1,25 dollárra (a piac 1,385 dollárt várt). Az USA-ban 1,8%-kal emelkedtek az értékesítések a várt 3,2% helyett, a nemzetközi eladások viszont a vártnak megfelelően 2,6%-kal bővültek.
- Elon Musk szerint a Tesla Model 3 évi 20 milliárd dollárt hozhat, amin 5 milliárd dollár lehet a bruttó fedezet. A gigafactory pedig akár 1,5 millió autó részére gyárthat akkumulátort, ami a korábbi becslések háromszorosa.
- A mai napon a Facebook, a GoPro, a T-Mobile USA, a Boeing és a Coca-Cola számaira lesz érdemes figyelni.
Európa
- Az európai piacok közül a CAC40 index 0,1%-ot, a FTSE 100 index 0,2%-ot, a DAX index 0,5%-ot emelkedett.
- Észtország veszi át 2017 második felében esedékes soros uniós elnökséget a kilépni készülő Egyesült Királyságtól, miután a londoni kormány lemond az elnökségről.
- A brit második negyedéves GDP adat éves alapon 2,1%-kal növekedhet a végleges olvasatban.
Olaj, arany
- A WTI 42,78 dollár volt ma reggel, ami közel van a háromhavi mélypontjához. A fő hír az API által közzétett készletadatok voltak, amelyek 1,4 millió hordó készletnövekedésről adtak számot. Az olaj jelentősen esett az elmúlt hetekben, aminek az oka, hogy az élénk kereslet ellenére a kínálati oldal továbbra is masszív, és a hatalmas, átlag feletti készletek nem tűntek el a piacról. Az április kanadai és nigériai termeléskiesés okozott egy kis pozitív meglepetést, ami lendített az olaj árán, de ismét jelentős túlkínálat alakult ki, ahogy ezek a szereplők visszatértek a piacra. A fontosabb EIA készletadat ma délután lát napvilágot.
- Az arany ára 1.318 dolláron stagnált ma reggel. A piac a mai Fed ülésre figyel, ami képet adhat arról, hogy milyen mértékben emelkedhetnek az USA irányadó kamatai. A decemberi kamatemelésnek 50%-os esélyt ad a piac, míg a várakozás az, hogy a mostani ülésen nem változtatnak az irányadó kamatokon. A japán jegybank is újabb gazdaságélénkítő csomaggal készül, ami gyengíti a jent és tovább erősítheti a dollárt, ami némileg gyengítheti az aranyat. Az arany idén még mindig az egyik legjobban teljesítő eszközosztály volt, mivel közel 24%-kal nőtt az árfolyama.
Devizák
- Nem volt nagy mozgás tegnap az EUR/USD devizapárban, a nap első felében az 1,10-es szint fölé szúrt az árfolyam, de zárásra visszazuhant 1,098-ig. A mai kereskedésben nem várható nagy volatilitás, mert a befektetők kivárhatnak az esti Fed ülés előtt.
- A tegnap reggeli forinterősödés hamar elolvadt, és a délelőtti órákban intenzíven gyengült a forint. Délután kisebb korrekció érkezett, és zárásra 313-ig esett vissza a kurzus. Továbbra is a 200 napos mozgóátlag környékén sávozik az EUR/HUF devizapár.
Távol-Kelet
- Nem volt egységes irány az ázsiai kereskedésben, a hangulat helyett egyedi történetek mozgatták az indexeket. A Nikkei 2%-ot emelkedett, viszont a Shanghai index 2,7%-ot, a Hang Seng index pedig 0,3%-ot esett.
- Shinzo Abe, japán miniszterelnök tiszta vizet öntött a pohárba az elmúlt napok ellentétes információi után. Bejelentése szerint a gazdaságélénkítő csomag legalább 28 ezermilliárd jen, átszámítva 265 milliárd dollár összegű lehet. Ez a korábbi találgatások felső élét jelenti, így érthető a japán piac öröme. A részvénypiac emelkedésével párhuzamosan az USDJPY árfolyama 105,4-re emelkedett.
- Bár a japán gazdaságélénkítő csomag részletei még nem nyilvánosak, de újsághírek szerint körülbelül a fele fiskális élénkítést takarhat.
- Új befektetési szabályozás miatt ütik a kínai tőzsdét. Az új szabályozás ugyanis limitálná, hogy a vagyonkezelési termékeknél mekkora lehetne a részvények aránya, ez pedig értelemszerűen csökkentené a részvények iránti keresletet. Elsősorban a kisebb kapitalizációjú kínai részvények szenvednék meg az új szabályozást, ezek több mint 5%-os eséssel reagáltak ma.
- Japánban az ipari vállalatok profitja 5,1%-kal emelkedett júniusban, ami gyorsulást jelent a májusi 3,7%-os növekedéshez képest.
Határidős piacok
- Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Vállalati hírek
- Holnap hajnalban teszi közzé II. negyedéves eredményét a Richter.
Gazdasági hírek
- A vártnak megfelelően nem változtatott az alapkamaton az MNB Monetáris Tanácsa tegnap.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben