Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

ANGLIÁBAN ÁLL A BÁL!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. június 27.   09:12

Angliában áll a bál! Mindenki találgatja, hogy mi fog most jönni. Az angol parlament által létrehozott elektronikus aláírási felületen, már 3,5 millióan írták alá, hogy ismételjék meg a Brexit szavazást, mert nem érte el a 75 százalékot és egyik oldalnak sem volt legalább 60 százalékos többsége. Mindeközben a Holyrood (skót parlament) is keresztbe készül tenni...

Angliában áll a bál! Mindenki találgatja, hogy mi fog most jönni. Az angol parlament által létrehozott elektronikus aláírási felületen, már 3,5 millióan írták alá, hogy ismételjék meg a Brexit szavazást, mert nem érte el a 75 százalékot és egyik oldalnak sem volt legalább 60 százalékos többsége. Mindeközben a Holyrood (skót parlament) is keresztbe készül tenni Westminsternek, mégpedig úgy, hogy alkalomadtán nem szavazza meg a kilépéshez szükséges változtatásokat. Persze ez kérdéses, mert az alkotmány és a külügy az angoloknál van, s nem a korlátozott hatáskörrel rendelkező skótoknál. Mindeközben a munkáspártban áll a bál, szinte a teljes árnyékkormány lemondott. Az EU pedig azonnal létrehozta a tárgyaló biztosi funkciót és felszólította az angolokat, hogy mielőbb jelentsék be mit szeretnének. Továbbra is a bizonytalanság az úr.

A FTSE 100 meglepetésre felülteljesítő volt pénteken. Legalábbis a belföldiek számára, hiszen csak 3,1 százalékot esett, aminek köszönhetően nagyjából 4 százalékkal az egy héttel ezelőtti lokális mélypont fölött zárt. Ha dollárban nézzük az árfolyamot, akkor már egy picit más a kép, hiszen nagyjából a lokális minimumra, 10 százalékot csökkenve esett az árfolyam. A DAX visszazárt a 9.500 pontnál található támasz fölé, annak ellenére, hogy jócskán alatta nyitott. Ugyan csökkenéssel tervezi indítani a napot, de mi ennek ellenére inkább abban hiszünk, hogy a pozitív tartományban fog zárni az index. A BUX esetében is emelkedésre számítunk a pénteki jelentősebb csökkenés után.
Piaci áttekintés
- Csökkenhetett az Apple súlya a Russell indexben
- Válság tanácskozások indulnak Európában
- Nem változott az olaj ára, emelkedik az arany a Brexit szavazás után
- 317 fölött ragadt a forint
- Ázsia magához tért a pénteki sokkból
- Mától osztalékszelvény nélkül forog az ANY Biztonsági Nyomda
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- A tengerentúli börzék sem tudták függetleníteni magukat a Brexit hatásaitól. A Dow Jones index 3,4%-ot, az S&P 500 index 3,6%-ot, a Nasdaq index 4,1%-ot esett.
- A pénteki Russell 1000 index átsúlyozása során az Apple súlya 2,77%-ról 2,52%-ra csökkenhetett a Credit Suisse számításai alapján, ami 1,3 milliárd értékű részvényt eladást jelenthetett.
- Pénteken a tartós cikkek megrendelés állománya 2,2%-kal esett májusban a várt 0,5% helyett.
Európa
- Jelentős mínuszokat láthattunk pénteken az európai tőzsdéken a Brexit miatt. A FTSE100 végül 3,2%-ot, a DAX index 6,8%-ot, míg a CAC40 index 8,0%-ot veszített értékéből.
- Megtörtént, amire nem sokan számítottak, azaz a britek kiszavazták magukat az EU-ból. A piacon látott vérengzést kezelendően a Bank of England 250 milliárd fontnyi likviditást pumpált a rendszerbe. David Cameron brit miniszterelnök pedig bejelentette lemondását, amire legkésőbb októberig sor kerül. A sztori azonban még közel sem ért ezzel véget, ugyanis Skócia nem szeretne a partvonalon kívülre kerülni, ezért függetlenségi népszavazást írna ki.
- A mai napon Angela Merkel német kancellár délután három órakor fogadja Donald Tuskot, az EB elnökét, majd Francois Hollande francia elnökkel és Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel találkozik. Ezen túl az EKB háromnapos jegybanki fóruma is kezdetét veszi az EKB, a Fed és a BoE közreműködésével.
- A spanyol parlamenti választást a konzervatív Néppárt (PP) nyerte a szavazatok 32,9%-val, ami 137 mandátumot jelent. A második helyen a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) végzett 22,7%-kal és 85 hellyel. A második helyre várt Unidos Podemos csupán 71 parlamenti mandátumot szerzett. Az új spanyol törvényhozás július 19-én tartja alakuló ülését, ami során önállóan egyik párt sem tud majd a szavazatok alapján kormányra jutni, így koalíciós kormányt kell kialakítani, amit fél évvel ezelőtt sem sikerült összehozni.
Olaj, arany
- A WTI 47,7 dollár volt ma reggel. A piacot jelentős változékonyság jellemezte, a piac hektikus mozgása főleg a Brexit miatti várakozásokkal függ össze. Bár Nagy-Britannia csak a 15. legnagyobb olajfogyasztó a világban, a Brexit alapvetően változtathatja meg az eurózóna gazdasági kilátásait. Némileg kedvező hír volt ugyanakkor, hogy Nigéria termelése 1,8-1,9 millió hordó/napra nőtt .
- Az arany 1.326 dollárra emelkedett. A Brexit hatásait próbálja árazni a piac. Fontos változás, hogy a FED kamatemelését teljesen kizárta idénre a piac, csak a decemberi emelésnek adnak néhány százalék esélyt. Az arany árát az év végével az USA elnökválasztása fogja még alapjaiban meghatározni.
Devizák
- A reggeli illikvid kereskedésben meglehetősen nagy mozgást láthattunk a forinttól. Az EURHUF árfolyam 315-ig csökkent, azonban ez csak nagyon rövid ideig tartott és ismét 317,5 környékén jegyzik az EURUSD devizapárt. Ez a pénteki lokális csúcshoz képest 4,5 forintnyi erősödést jelent az euróval szemben.
- A régiós devizák közül a lengyel zlotyi gyengült pénteken leginkább a Brexit miatt, mivel sérülékenységük nekik a legnagyobb a régióban, azonban péntek délután már a zlotyi is enyhén elkezdett visszább erősödni.
- Az EURUSD pénteki 1,1-es mélypontját követően némileg gyengült a dollár, de még ezzel együtt is a 200 napos mozgóátlag alatt maradt a devizapár árfolyama. Ma reggel 1,104-en jegyzik az EURUSD árfolyamát. A brit népszavazás eredménye teljesen átrendezte az amerikai kamatvárakozásokat. A határidős kamat megállapodások alapján a Fed kamatemelés valószínűsége 10% környékére csökkent, sőt a kamatvágás lehetősége is megjelent 10%-os valószínűséggel.
Távol-Kelet
- A Nikkei 2,3%-ot, a Shanghai index 1,2%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng index 0,4%-ot esett.
- Japánban a jegybank gőzerővel igyekszik stabilizálni a piacot. Ma reggel sok százmilliárd jen értékű likvidítás növelést jelentettek be. A lépésre az után került sor, hogy a kormány és a jegybank válságtanácskozást tartottak a Brexit kapcsán kialakult helyzet miatt, melyen a kormány felszólította a jegybankot, hogy tegyenek meg mindent a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében.
- Egyre több elemzői vélemény jelenik meg a túl erős jen hátrányairól és a piac találgatja, hogy vajon mikor és milyen intéskezdést fog a BoJ bejelenteni a jen árfolyamának gyengítése, de legalább is megállítása érdekében.
- Délután pedig a japán gazdasági miniszter fog az angliai operációval is rendelkező japán cégek vezetőivel tárgyalni, hogy megvitassák a kialakult helyzetet.
Határidős piacok
- Alapvetően negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Vállalati hírek
- Mától osztalékszelvény nélkül forog az ANY Biztonsági Nyomda. A cég 67 forint osztalékot fizet részvényenként július 5-től kezdődően.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben