Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mától osztalékszelvény nélkül forog a MOL

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. május 31.   09:08

Adatdömping volt Japánban. Miközben a munkanélküliség az utoljára a 90-es évek közepén látott (és Magyarországon szinte elképzelhetetlen) 3,2 százalékon maradt, az ipari termelés a várt 5 százalékkal szemben 3,5 százalékkal csökkent áprilisban a márciusi 0,2 százalékos bővülést követően. Ugyan az adat jobb a várakozásoknál, de egy újabb érv, hogy a tervezett ÁFA...

Adatdömping volt Japánban. Miközben a munkanélküliség az utoljára a 90-es évek közepén látott (és Magyarországon szinte elképzelhetetlen) 3,2 százalékon maradt, az ipari termelés a várt 5 százalékkal szemben 3,5 százalékkal csökkent áprilisban a márciusi 0,2 százalékos bővülést követően. Ugyan az adat jobb a várakozásoknál, de egy újabb érv, hogy a tervezett ÁFA emelést elhalassza a miniszterelnök. Ami pozitív meglepetés volt, az a megkezdett lakásépítések száma, ami a várt 4,1 százalék helyett 9,0 százalékkal emelkedett. Hasonlóan jó számokat láthattunk az USA-ban nem is olyan rég. Úgy tűnik, hogy előkerül a régi-új csodaszer, a lakásépítés, mint gazdasági aktivitást felpörgető erő. Emlékezzünk! Itthon is ez a csodafegyver, legalábbis a CSOK bevezetése ezt a tervet támasztja alá. Budapesten mintegy 10.000 új lakás építését készítik elő, miközben az elmúlt években ez alatt volt az országos szintű új lakásépítések száma.

Egy szó, mint száz, megvették Ázsiát, amiben a japán adatok mellett az is szerepet játszott, hogy a Goldman szerint már 70 százalék az esélye, hogy az MSCI indexbe bekerülnek a kínai A részvények (cirka 1 év leforgása alatt). Így továbbra is jó a hangulat. Annak ellenére, hogy a DAX-ban és a BUX indexben is technikai korrekció zajlik, oldalazást (kis emelkedéssel) várunk mindkét indexben.

A ma esedékes MSCI átsúlyozásnak (negyedéves felülvizsgálat) számításaink szerint nem kellene, hogy jelentős hatása legyen a mai záróárakra.
Piaci áttekintés
- Zárva tartottak tegnap a tengerentúli börzék
- A görög reformok mégsem készek?
- Emelkedik az olaj ára, az arany is korrigált felfelé
- A forint és a dollár is korrigált tegnap
- Szárnyalt a kínai tőzsde az MSCI indexel kapcsolatos spekulációkra
- Mától osztalékszelvény nélkül forog a MOL
- Horvátország vissza szeretne térni a 2003-as megállapodáshoz az INA-nál
- Oldalazásra számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Memorial Day miatt zárva tartottak tegnap a tengerentúli börzék.
- Ma számos makrogazdasági adat érkezik: S&P/Case-Shiller házárindex, Chicagói beszerzési menedzser index és Conference Board fogyasztói bizalmi index.
Európa
- Az európai indexek közül a brit index nem mozdult el bankszünnap miatt, míg a CAC 40 index 0,3%- ot, a DAX index pedig 0,5%-ot emelkedett.
- A csütörtöki EKB ülés előtt az UBS elemzői már azt találgatják, hogy az emelkedő olajár okán vajon felfelé módosítja-e az EKB inflációs várakozásait vagy sem. A kommunikációban a javuló makrogazdasági adatokat biztosan megemlítik, de ennek nem szabad túl héjának lennie, mert az megijesztheti a piacokat.
- A görög kormány szerint néhány reform (bankok rossz hitelei és nyugdíjreform) megvalósítása nehézségekbe ütközhet. A Reuters forrásai megerősítették a híreszteléseket, és kiemelték, hogy az idő sürget, mert júniusban az IMF, júliusban pedig az EKB felé kell törlesztenie Görögországnak.
- Jean-Claude Juncker kijelentette, hogy Oroszország elleni EU-s szankciók meghosszabbításra kerülnek júliusban az Ukrajnával szembeni magatartás miatt. Az orosz elnök szóvivője ennek ellenére nagy reményeket fűz Juncker szentpétervári látogatásához.
- Az áprilisi német kiskereskedelemi adat 1,9%-os növekedés helyett 2,3%-os bővülést tartalmazott év/év alapon. A nap folyamán még érkezik eurózónás munkanélküliségi ráta és májusi inflációs adat is, utóbbi esetén 0,1%-os visszaesést várnak az elemzők.
Olaj, arany
- A WTI 49,7 dollár volt ma reggel, miután a piac árazza a nigériai és a kanadai termeléskiesést és a soron következő heti OPEC ülés esetleges forgatókönyveit. A piac nem vár változást az OPEC kínálatában és várhatóan ismét sikertelen lesz a megállapodás a termelés befagyasztásáról. A kereslet a május-júniusi időszakban a legerősebb, ami szintén hozzájárul az olajár emelkedéséhez.
- Az arany ára 1.212 dollárra tudott emelkedni. A piac 10 nap csökkenés után fordult meg, mivel a szereplők aggódnak a júniusi lehetséges Fed kamatemelés miatt, amire már 30%-os esélyt adnak. A héten a pénteki munkanélküliségi adatok mellett más konjunktúra adatok is napvilágot látnak, amelyek meghatározó szereppel bírhatnak a Fed döntésre. Az USA kamatok alakulása lehet idén a legfontosabb befolyásoló tényező.
Devizák
- A tengerentúli börzék zárva tartottak, ezért nem volt tegnap nagy mozgás a dollárban. Az EUR/USD árfolyama a támaszt jelentő 1,11-nél húzódó 200 napos mozgóátlagról pattant vissza, és 1,113-ig emelkedett. Ma reggel azonban ismét elindult lefelé az árfolyam, a 200 napos mozgóátlag törése esetén erősödhetne újra komolyabban a dollár.
- A forint a 313,4-nél található 30 napos mozgóátlagról kezdett korrigálni. A múlt héten látott intenzív forinterősödés után a ma reggeli kereskedésben 314 közelébe emelkedett a kurzus, de a forint gyengülése várhatóan nem lesz tartós.
Távol-Kelet
- Remek hangulatban zajlott az ázsiai kereskedés. A Shanghai index 2,8%-ot, a Hang Seng 1,4%-ot, a Nikkei pedig 0,8%-ot emelkedett.
- A kínai részvényindexet főleg az MSCI indexbe való bekerüléssel kapcsolatos spekulációk segítették. A Goldman Sachs a korábbi 50%-ról 70%-ra emelte annak az esélyét, hogy a kínai A sorozatú részvények bekerülnek az MSCI feltörekvő piaci indexcsaládba. Becslések szerint akár 16 milliárd dollár értékű befektetés is megindulhat a kínai részvénypiac irányába. Az országok új besorolását, Kína lehetséges újrakategorizálásával együtt június 14-én teszi közzé az MSCI.
- A vártnak megfelelően 3,2%-on stagnált áprilisban a japán munkanélküliségi ráta.
- A szintén áprilisi előzetes japán ipari termelés ugyanakkor pozitív meglepetést okozott. A várt 5,0%- os év/év csökkenéshez képest „csak” 3,5% volt a visszaesés mértéke. A csökkenő ipai termelés az erősebb japán jenre vezethető vissza.
Határidős piacok
- Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Vállalati hírek
- Mától osztalékszelvény nélkül forog a MOL. Az egy részvényre jutó 567 forintot június 8-tól fizetik.
- A horvát gazdasági miniszter, Tomislav Panenic szerint Horvátország szeretne visszatérni a 2003-as MOL megállapodáshoz az INA-val kapcsolatban. 2003-ban a MOL 25%-os INA csomagot vásárolt, és fenntartotta a jogot, hogy további INA részvényeket és befolyásoló részesedést szerezzen. A kijelentést mi nem tudjuk értelmezni, mivel a vita tárgya alapvetően az irányítási jog és az ehhez kapcsolódó részvénytulajdon.
- Ma zárásban kerül sor az MSCI indexek átsúlyozására, a magyar részvények vonatkozásában nem várható változás.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben