Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mától osztalékszelvény nélkül forog az OTP

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. május 27.   09:10

Az amerikai kereslet továbbra is növekszik, de cirka egy éve folyamatosan csökkenő mértékben. Akkor még 3,5 százalék volt a bővülés, míg az idei első negyedévben már csak 2,6 százalék ez az érték. Így nem meglepő, hogy az amerikai GDP-t második olvasatban gyengére becsülik a piaci szereplők (0,9 százalék), de jobbra, mint az első olvasat volt (0,5 százalék). Mivel az...

Az amerikai kereslet továbbra is növekszik, de cirka egy éve folyamatosan csökkenő mértékben. Akkor még 3,5 százalék volt a bővülés, míg az idei első negyedévben már csak 2,6 százalék ez az érték. Így nem meglepő, hogy az amerikai GDP-t második olvasatban gyengére becsülik a piaci szereplők (0,9 százalék), de jobbra, mint az első olvasat volt (0,5 százalék). Mivel az FOMC folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy a potenciális kamatemelés erősen adatfüggő lesz, ezért a mai GDP adat is fontos lesz ilyen szempontból. Erősebb GDP növekedés növeli a kamatemelés valószínűségét, és így erősítheti a dollárt, míg az esetlegesen gyengébb adat pont fordított hatást hoz.

A DAX esetében csökkenésre számítunk a mai napon. A BUX oldalazó mozgást végezhet némi csökkenéssel.
Piaci áttekintés
- Ajánlat érkezett a Valeantra, de a menedzsment elutasította
- Oroszország megnyerné magának Görögországot
- Visszaesett az olaj ára a kanadai termelés felfutására, az arany továbbra is szenved
- Gyengült tegnap a dollár
- Eldőlt, nem lesz ÁFA emelés Japánban
- Mától osztalékszelvény nélkül forog az OTP
- Oldalazásra számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Kedvező makroadatok érkeztek tegnap a tengerentúlról, ennek ellenére nem volt túl izgalmas a kereskedés, oldalazással telt a nap, egyedül a Nasdaq indult el felfelé a nap második felében, így sikerült zárásra némi pluszt összehoznia (Dow Jones -0,13%, S&P500 -0,02%, Nasdaq 0,14%).
- Hétfőn Memorial Day miatt zárva lesznek a tengerentúli a tőzsdék, ezért már a mai kereskedési napon is átlag alatti forgalomra számítunk (tavaly is lényegesen kisebb volt az érdeklődés az ünnepet megelőző pénteken).
- A St. Louis-i Fed elnök James Bullard tegnapi nyilatkozatában kiemelte, hogy a júniusi kamatemelés még nincs eldöntve, az addig beérkező adatoknak is fontos szerepe lesz a döntésben.
- A tartós cikkek rendelésállománya 3,4%-kal bővült áprilisban az előző hónaphoz képest, ami lényegesen felülmúlja a piac 0,5%-os várakozását.
- A friss munkanélküli segélykérelmek száma 265 ezer főre csökkent, ez 7 ezer fővel kedvezőbb a konszenzusnál.
- A függőben lévő lakásértékesítések áprilisi számai kiemelkedően jól alakultak. Az 5,1%-os bővülés az előző hónaphoz képest jócskán felülmúlja a 0,7%-os várakozást. Az előző évhez képest pedig 2,9%- os volt a bővülés, miközben a piac 0,2%-ra számított.
- Makroadatok szempontjából nem lesz unalmas a mai kereskedés, mert az első negyedéves GDP második felülvizsgálata, illetve a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe érkezik.
- A botrányairól híres Valeant 6%-ot emelkedett tegnap a zárás utáni kereskedésben, miután kiderült, hogy a japán Takeda és a TPG közös felvásárlási ajánlatát elutasította. A problémát a nyomott árazás jelenthette, amin megpróbáltak hozzájutni a céghez. Az új menedzsment továbbra is vizsgálja a nem core eszközök értékesítését.
Európa
- Az európai piacok közül a FTSE 100 index nullában, a DAX és a CAC 40 index pedig 0,7%-os pluszban zárt.
- Vlagyimir Putyin ma vendégül látja Alexis Ciprasz görög minisztert, hogy számos kétoldalú kereskedelmi szerződést, valamint energetikai és szállítási projektekről szóló szerződést írjanak alá. A háttérben az állhat, hogy Oroszország így próbálja Görögországot megnyerni szövetségesének a közelgő szankciók feloldásáról szóló szavazás előtt.
- A brit GDP a várt 2,1% helyett 2,0%-os növekedést tudott felmutatni év/év alapon, és a beruházások is nagyobb mértékben estek, mint várták.
Olaj, arany
- A WTI árfolyama 49,2 dollárra süllyedt ma reggel, miután a kanadai olajtermelők viszonylag gyorsan újraindították a termelést az erdőtüzek megfékezése után. A hírek szerint a korábban leállított napi 1,2 millió hordónyi termelés többsége már újraindult. A tegnapi nap során a csökkenő USA készletszintnek köszönhetően 50 dollár felett is járt az árfolyam, de a több napos emelkedést követően tegnap korrigált az árfolyam. Az 50 dolláros árfolyam erős pszichológia szint.
- Az arany ára tovább süllyedt egészen 1.221 dollárig. A fő történet továbbra is az emelkedő USA kamatszint, a piac aggódik a júniusi kamatemelés miatt. A pénzügyi befektetők idén már 8,9 milliárd dollárt fektettek a legnagyobb arany ETF-be, az SPDR Gold eszközbe. Más befektetők, például Soros György vagy Stan Druckenmiller is vásárolta az aranybányák részvényeit, így azt lehet mondani, hogy továbbra is élénk az érdeklődés a nemesfém iránt, annak ellenére, hogy elmúlt hetekben gyengébbnek mutatkozott az árfolyam. Rövidtávon a kamatok alakulása és a dollár lesz a fő befolyásoló tényező.
Devizák
- Gyakorlatilag oldalazással telt a kereskedés tegnap az EUR/HUF devizapárban. Zárásra némi erősödést hozott össze a forint, és sikerült 314 alá kerülnie, de nem volt túl izgalmas a nap. Továbbra is lefelé araszolhat a devizapár, erősebb támasz a 200 napos mozgóátlagnál látható 312,5-forintnál.
- A dollár korrigált (gyengült) tegnap az euró ellenében. A kereskedést 1,119-nél fejezte be az EUR/USD devizapár, ellenállás pedig 1,123-nál látható. A szint elérése esetén ismét a fordulós jelzéseket érdemes keresni a grafikonon.
Távol-Kelet
- Vegyes mozgások Ázsiában. A Nikkei 0,3%-ot emelkedett, de a Hang Seng 0,4%-ot, a Shanghai index pedig 0,1%-ot csökkent.
- Több japán újságban is megjelent, hogy elmarad a tervezett ÁFA emelés a globális növekedés lassulása és a múlt havi japán földrengés negatív gazdasági hatásai miatt. A hírt hivatalosan még nem erősítették meg, a japán miniszterelnök mindössze arról beszélt, hogy hamarosan bejelenti döntését. Találgatások szerint szerdán érkezhet meg a hivatalos közlemény az ÁFA emelés elmaradásáról. A hírre pozitívan reagált a japán cégek árfolyama.
- Lényegében a várakozásoknak megfelelően alakult a japán infláció, áprilisban -0,3% volt, szemben a -0,4%-os várakozással. Az élelmiszer és energiaárakkal korrigált maginfláció a várakozásoknak megfelelően +0,7% lett.
- A Lenovo árfolyama 2011 óta a legalacsonyabb értéken jár, miután a társaság profit warning-ot tett közzé. Bejelentették, hogy az árbevétel és az eredmény is el fog maradni az elemzői várakozásoktól.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak inkább mínuszosak voltak. A DAX is mínuszban volt.
Vállalati hírek
- Mától osztalékszelvény nélkül forog az OTP. A bank részvényenként 167,28556766 forint osztalékot fizet június 6-tól kezdődően.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben