Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Alapvetően jó lett a Richter eredménye, délután kiderülnek az Egis számai is

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. augusztus 1.   09:26

Végül a Fed (pont ahogy vártuk) nem mondta meg, hogy mikor kezdi el csökkenteni a kötvényvásárlási program méretét. Ez azt sugallja, hogy szeptemberben még nem lesz változtatás, csak később, a következő Fed ülés után. Ennek lehet valamelyest örülni, akárcsak a korábban megjelent amerikai GDP nulladik becslésnek. Persze ezzel óvatosan kell bánni, hiszen egyrészt a...

Végül a Fed (pont ahogy vártuk) nem mondta meg, hogy mikor kezdi el csökkenteni a kötvényvásárlási program méretét. Ez azt sugallja, hogy szeptemberben még nem lesz változtatás, csak később, a következő Fed ülés után. Ennek lehet valamelyest örülni, akárcsak a korábban megjelent amerikai GDP nulladik becslésnek. Persze ezzel óvatosan kell bánni, hiszen egyrészt a becslés még nagyon bizonytalan, így még változhat, másrészt az első negyedéves adatot jelentősen csökkentették, vagyis nem is olyan fantasztikus a várakozásokat jelentősen meghaladó adat. A Kínában megjelent ellentmondónak látszó beszerzési menedzser index adatok a mérési bázis különbségéből adódik. Itthon jelentett a Richter, a cég szerintünk nagyszerű árbevétel növekedést ért el, s az üzemi eredmény is pozitív meglepetést hozott. A nettó eredmény a periódus végén gyengülő rubelnek köszönhető átértékelési veszteségek miatt lett rosszabb, azaz az eredmény hatására emelkednie kellene a Richter részvényeinek. Ráadásul a magyar piacon is emelkedést várunk. A DAX index árfolyama tegnap gyakorlatilag csókolózott a 20 napos mozgóátlaggal, azaz akár meg is indulhatna fölfelé.
Piaci áttekintés
- Zárásra elromlott a hangulat a tengerentúlon
- Emelkedett az olaj ára, gyenge az arany
- Nagyot mozgott napon belül a dollár
- Jelentős emelkedés az ázsiai piacokon
- Alapvetően jó lett a Richter eredménye
- Ma délután jelent az Egis
- Cáfolták, hogy az AstraZeneca venné meg a Celltrion pakettet
- Emelkedésre számítunk a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Hullámvasút volt tegnap a tengerentúli börzéken, de összességében nulla közelében zártak a piacok (Dow -0,13%, Nasdaq 0,26%, S&P500 0%).
- A kétnapos tengerentúli kamat-meghatározó ülést követő közleményből nem tudhattuk meg pontosan, hogy a jegybank mikor kezdi el csökkenteni az eszközvásárlási programot. Bernanke korábban azt nyilatkozta, hogy az év második felétől kezdik el kivezetni a programot, ami a jövő év közepén teljesen kifuthat. A Fed azonban tegnap nem beszélt az eszközvásárlásokról, így marad a bizonytalanság, annyi azonban biztos, hogy a Fed ezúttal pesszimistább, mint egy hónappal ezelőtt.
- Az előző havi módosított 198 ezer után 200 ezer fővel bővült a foglalkoztatottság júliusban az ADP szerint, holott az elemzők csak 180 ezer fős növekedést vártak.
- A Chicago-i beszerzési menedzser index értéke 51,6 pontról 52,3 pontra emelkedett júliusban miközben a konszenzus 51,5 pont volt.
- A tengerentúli GDP évesítve 1,7%-kal bővült a második negyedévben, ami jócskán meghaladja az 1%-os várakozást. Az első negyedéves adatot viszont lefelé korrigálták 1,1%-ra. A legnagyobb bővülést az üzleti és a szállítmányozás területén láthattunk.
- A MasterCard negyedéves eredménye 22%-kal 848 millió dollárra bővült, ami részvényenként 6,96 dollárt jelet, jócskán felültejesítve az elemzők által várt 6,3 dollárt. Az árbevétel 15%-kal 2,1 milliárd dollárra emelkedett.
- A tavaly tőzsdére lépett Facebook esetében tegnap fordult elő először, hogy a papír a 38 dolláros kibocsátási árfolyam fölé emelkedjen.
- Délután az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index júliusi értékét publikálják, az esti órákban pedig gépjármű-értékesítési adatok lesznek.
Európa
- A nap végi lekonyulás ellenére pluszban zártak a nyugat-európai piacok (FTSE100 0,76%, DAX 0,06%, CAC40 0,16%).
- Az európai munkanélküliségi ráta a várt 12,2% helyett 12,1%-ra süllyedt júniusban.
- Ma az EKB tart kamatdöntő ülést.
Olaj, arany
- A kínai termelési adatoknak köszönhetően 105,5 dolláron zárt a WTI olaj tegnap. A készletadatok is támogatták az emelkedést, mivel 1,9 millió hordóval csökkentek az amerikai nyersolaj készletek.
- Az arany ugyanakkor 1.319 dollárig süllyedt. A piacok kedvezően fogadták, hogy a Fed nem utalt az eszközvásárlási programjának azonnal leállítására, így ez valószínűleg folytatódik a közeljövőben is.
Devizák
- Az EUR/HUF tegnap napközben egy rövid időre felszúrt a 300-as árfolyam fölé is, azonban onnan visszakorrigált és ma reggel ismételten 299,1 környékén helyezkedik el, a 300-as szint egyelőre képes volt megállítani az árfolyam gyengülő trendjét.
- Az EUR/USD árfolyama nagyot mozgott a tegnapi kereskedés során. A vártnál kedvezőbb GDP adat hatására a dollár először erősödni kezdett, ami azonban csak átmenetinek bizonyult. A késő délutáni órákban már gyengülés volt tapasztalható, ami a Fed közleményét követően felerősödött, annak hatására, hogy abban nem volt utalás az eszközvásárlási program kivezetésével kapcsolatban, ami annak irányába mutat, hogy a korábban várttal szemben mégsem kezdődik el az eszközvásárlási program kivezetése szeptemberben.
Távol-Kelet
- Az összes főbb ázsiai tőzsde emelkedést tudott ma felmutatni. A Nikkei 1,7%-ot, a Shanghai index 1,2%-ot, a HangSeng index 0,55%-ot emelkedett.
- Kínában két, egymásnak ellentmondó PMI adatot is publikáltak ma reggel. A hivatalos kínai PMI adat 50,1 pontról 50,3 pontra emelkedett, miközben a HSBC által kalkulált PMI értéke 48,2 pontról 47,7 pontra csökkent a várakozásoknak megfelelően.
- Dél-Koreában az infláció mértéke az elemzői konszenzusnak megfelelően 1,4% lett, miközben az export és az import is váratlanul megugrott. Az export a várt 2,1% helyett 2,6% lett, miközben az import az előrejelzett 1,2%-os csökkenés helyett 2,7%-kal növekedett.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- A Richter ma hajnalban tette közzé II. negyedéves eredményét, ami alapvetően jó lett. Igaz, hogy a nettó profit kissé elmaradt a várttól, aminek elsődleges oka a devizaárfolyamok alakulása, de az árbevétel és főleg az üzemi eredmény jelentősen meghaladta előrejelzésünket, illetve a pesszimistább piaci várakozást. A mostani negyedév is előrevetíti, hogy a javuló hazai piaci környezetnek, az erős orosz/FÁK értékesítésnek, illetve a növekvő kínai exportnak köszönhetően jó évet zárhat a Richter. A javuló termékmix ellensúlyozza az értékesítési és marketing, valamint a K+F költségek növekedésének hatását. Az adózott eredményt ugyanakkor a devizaárfolyamok alakulása határozza meg elsősorban. Mivel az eredmény alapvetően jó fundamentumokról árulkodik, negatív piaci reakcióra nem számítunk. Továbbra is úgy gondoljuk, hogy hamarosan beérhet a Forest Laboratories-zal közös kutatások gyümölcse. Ajánlásunk továbbra is vétel.
- Ma zárás után teszi közzé III. negyedéves eredményét az Egis.
- Tegnap olyan hírek láttak napvilágot, hogy az AstraZeneca megvenné a Celltrion fő részvényesének pakettjét. Később a Celltrion cáfolta a hírt és azt mondta, hogy több potenciális vevővel is tárgyal még a főtulajdonos, illetve annak képviselője, a J.P. Morgan. A hír azért izgalmas számunkra, mert az Egis-nek szerződése van a Celltrionnal, hogy 8 bioszimiláris termékét forgalmazza a közép-kelet európai, FÁK régiókban és Oroszországban. Egy esetleges tulajdonos váltás nagy valószínűséggel nem érintené ezeket a szerződéseket, hiszen megfelelő védelemmel vannak ellátva. Mi egyelőre mi mintegy 2.000 forinttal számolunk a célárfolyamban, azaz ha netán ez a valamiért sérülne, még akkor is nagyon olcsó lenne az Egis részvénye.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben