Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Görögország adósság elengedése a fókuszban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. április 4.   09:19

Erősek lettek a magyar pénzügyi adatok a tavalyi évben. A költségvetés hiánya messze a 2,4%-os célszint alatt teljesült. Mivel 1,9% lett az érték, ezért kérdéses, hogy a 2017-re korábban tervezett 1,7%-os hiánycél esetleg alacsonyabb lesz, hiszen három év alatt nullszaldós költségvetést szeretne a kormány elérni. A fentiek fényében talán nem meglepő, hogy az...

Erősek lettek a magyar pénzügyi adatok a tavalyi évben. A költségvetés hiánya messze a 2,4%-os célszint alatt teljesült. Mivel 1,9% lett az érték, ezért kérdéses, hogy a 2017-re korábban tervezett 1,7%-os hiánycél esetleg alacsonyabb lesz, hiszen három év alatt nullszaldós költségvetést szeretne a kormány elérni. A fentiek fényében talán nem meglepő, hogy az államadósság végül a GDP 75,3%-a alatt volt az év végén.

Közben az USA-ban a munkanélküliségi ráta emelkedett egy picit, de ez úgy valósult meg, hogy a foglalkoztatottság is bővült, vagyis számottevően emelkedett a munkát keresők száma. Így valójában a rossz hír jó hír. Persze a várható kamatemelés szempontjából nem annyira, hiszen növeli annak valószínűségét. Ennek ellenére, emelkedtek a piacok, hiszen nagyon megörültek a gazdaság expanzióját sugalló értékeknek.

A mai napon a BUX index esetében enyhe csökkenést várunk, míg a DAX index emelkedéssel próbálkozhat az elmúlt napok komolyabb eséseit követően.
Piaci áttekintés
- Háromévnyi bevételt kalapozott össze a Tesla Model 3
- Görögország adósság elengedése a fókuszban
- Esik az olaj és az arany is
- Erősödött a dollár a munkaerőpiaci adatokra
- Ismét tovább erősödött a japán jen
- A MOL márciusi finomítói árrései kismértékben javultak
- Csökkenésre számítunk ma a Budapesti Értéktőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Jó hangulatban telt a kereskedés a tengerentúli börzéken. Bár napközben volt egy átmeneti megingás, de így is sikerült emelkedniük az indexeknek (Dow Jones 0,61%, S&P500 0,63%, Nasdaq 0,92%).
- A mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 215 ezerrel bővült márciusban, meghaladva az elemzők 205 ezer fős várakozását. A munkanélküliségi ráta azonban negatív meglepetést okozott, a februári 4,9%-ról váratlanul 5%-ra emelkedett. Az aktivitási ráta közel két éves csúcsra, 63%-ra emelkedett. Az órabérek 0,3%-kal emelkedtek, ami szintén kedvezőbb a 0,2%-os piaci várakozásnál.
- Az ISM által publikált feldolgozóipari beszerzési menedzser index 49,5 pontról 51,8 pontra emelkedett, miközben a piac 50,8 pontot várt.
- A múlt hét csütörtöki termékbemutató óta 276 000 darab megrendelést adtak le a Tesla Model 3-ra Elon Musk vasárnap esti tájékoztatása szerint, ami 11,6 milliárd dolláros megrendelésnek számít, holott tavaly a cég globális bevétele 4 milliárd dollár volt. Összehasonlításképpen a BMW Amerikában 95 000 darab i3-ast adott el 2015-ben.
- A héten érkezhetnek meg az iPhone 6SE első két hetes értékesítési számai. A SimilarWeb szerint az internetes oldalak látogatottsága messze nem ugrott meg annyira, mint a 6, a 6S vagy a 6 Plus esetén. A Slice Intelligence cikke szerint az első héten csupán a 3%-át érte el a rendelés nagysága, annak, mint amit az iPhone 6 esetén láttunk. Szinte biztos, hogy nem ezekre a becslésekre számítottak az Apple befektetői.
Európa
- Eséssel zárták a hetet az európai tőzsdék. A FTSE 100 index 0,5%-ot, a CAC 40 index 1,4%-ot, a DAX pedig 1,7%-ot veszített az értékéből.
- Christine Lagarde, az IMF vezetője szerint nagyobb a valószínűsége annak, hogy kisebb költségvetési célt engedélyeznek Görögországnak, mint hogy további adósságot engedjenek el. Ezzel szemben egyes források szerint egyes IMF hivatalnokok elég komoly nyomást próbálnak Németországra gyakorolni, hogy menjen bele az adósságcsökkentésbe. Ciprasz közben szeretne megegyezni a június végi brit népszavazás előtt, ugyanis júliusban 6 milliárd eurónyi kötvénylejáratot kellene visszafizetnie az országnak.
- Újabb közvéleménykutatás látott napvilágot a Brexit-tel kapcsolatban. Az Opinium által elvégzett felmérés szerint a szavazók 43%-a támogatná a kilépést, 39%-uk a bent maradás mellett szavazna, míg 18% döntésképtelen.
Olaj, arany
- A WTI az áprilisi határidőre ma 36,4 dollárig süllyedt. A pénteki hírek szerint Szaúd-Arábia nem tartja betarthatónak a termelés befagyasztását, ha Irán nem csatlakozik a megegyezéshez. Márpedig Irán azt nyilatkozta, hogy nem tartja elképzelhetőnek, hogy befagyassza termelését, mivel ezzel csak a korábbi piaci részesedését szerezné vissza. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a dohai tárgyaláson, április közepén nem lesz megegyezés a kitermelők között.
- Az arany 1.215 dollárra esett. A pénteki USA munkanélküliségi adatai kedvezőek voltak, és a gazdasági aktivitás élénkülésére utalnak. Ez csökkentheti az arany, mint alternatív befektetési eszköz iránti keresletet. A piac spekulál, hogy ezeknek a híreknek a hatására a Fed korábban emelhet kamatot, mint amire a piac előzetesen számított. Az idei évre még legalább két kamatemelést áraz a piac.
Devizák
- A dollár gyengülésével kezdődött a pénteki kereskedés, az euró ellenében 1,143-ig is felszúrt az árfolyam. A munkaerőpiaci adatokra a dollár erősödéssel reagált, a jegyzés 1,133-ig süllyedt, de zárásra az árfolyam ismét visszakapaszkodott 1,14 környékére. A volatilis pénteki kereskedés után ma reggel enyhe dollárerősödés látható, de az irány továbbra is felfelé mutat az EUR/USD devizapárban.
- A pénteki kereskedés nem volt izgalmas az EUR/HUF devizapárban, az árfolyam 313,5 környékén stabilizálódott. A március közepe óta tartó forintgyengülés után jelenleg korrigál az árfolyam, de 312,5-nél egy erősebb támasz látható.
Távol-Kelet
- A hongkongi és a shanghai tőzsde is zárva tartott nemzeti ünnep miatt. A tovább erősödő japán jen hatására a Nikkei 0,5%-ot csökkent.
- Az erősödő jenen túl a vártnál gyengébb amerikai autóeladások sem tettek jót a japán autógyártóknak. A Toyota és a Nissan is több mint 2,5%-ot esett, a Mazda esetében pedig csaknem 6% a zuhanás mértéke.
- Az USDJPY árfolyama ismételten a 111-es értéket közelíti, mely környékén az árfolyammozgás alapján az elmúlt hónapokban a japán jegybank több alkalommal is intervenciót hajthatott végre.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL márciusban 5,2 dollár/hordó finomítói és 650 euró/tonna petrolkémiai árrést ért el. Az első negyedév átlaga 5,8 dollár/hordó, illetve 702 euró/tonna volt szemben a 2015 I. negyedévi 6,2 dollár/hordó és 511 euró/tonna értékkel. A finomítói marzs márciusban februárhoz képest egy kicsit javult (5,0 dollár/hordó volt februárban), míg a petrolkémia marzs gyengébb lett, mivel februárban ez még 692 euró/tonna szinten állt.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben