Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Tesla Model 3 akkumulátora lekörözte a versenytársakat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. április 1.   09:18

A Tesla megkezdte a Model 3 előértékesítését. Az ár 10 millió forint körül fog alakulni, miközben a hatótáv 350 km körül alakul. Mindeközben a Nissan is előlépett, hiszen hasonló árért 250 km-es hatótávot kínál a Leaf-ek esetében, míg a BMW i3-asa 160 km-t tud. Szóval még mindig a Tesla a nyerő. Ráadásul az USA egyes államaiban még cirka...

A Tesla megkezdte a Model 3 előértékesítését. Az ár 10 millió forint körül fog alakulni, miközben a hatótáv 350 km körül alakul. Mindeközben a Nissan is előlépett, hiszen hasonló árért 250 km-es hatótávot kínál a Leaf-ek esetében, míg a BMW i3-asa 160 km-t tud. Szóval még mindig a Tesla a nyerő. Ráadásul az USA egyes államaiban még cirka 2 millió forint kedvezményt is kapnak a vevők. Szóval mint annak idején az Apple esetében, a versenytársak próbálják befogni a „piacvezetőt”, de egyelőre még csak messziről nézik a hátát.

A piacok tekintetében pedig megint hangulatromlás látható. A japán Tankan jelentés azt mutatja, hogy a gazdaság tovább szenved. A beruházások a vártnál nagyobb mértékben csökkentek, miközben mind a nagy, mind a kisvállalatok körében a jelenlegi és a jövőre vonatkozó kilátások gyengébbek lettek a várakozásoknál. Ráadásul a jen is erősödött, így a Nikkei nem meglepő módon nagyot, több mint 3 százalékot zuhant. Ez rányomja a bélyegét a mai kereskedésre, így a nap elején a DAX jelentősebb eséssel kezdhet, de a nap végére megjelenhetnek a vevők a piacokon.

A BUX esetében is csökkenésre számítunk, annak ellenére is, hogy egy nagy ház 7.900 forintra emelte az OTP 12 hónapos célárfolyamát.
Piaci áttekintés
- Lekörözte a Tesla Model 3 akkumulátora a versenytársakat
- Továbbra is negatív tartományban az eurózóna inflációs adata
- Stagnál az olaj ára, az arany is változatlan
- Tegnap is gyengült a dollár
- Jegybanki jelentésre esett nagyot a Nikkei
- Csökkenésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Véget ért az első negyedév, a tengerentúli börzéknek nem lehet okuk panaszra. A tegnapi kereskedés azonban gyengén sikerült, mérsékelt mínuszban zártak az indexek (Dow Jones -0,18%, S&P500 -0,2%, Nasdaq 0,01%).
- William Dudley New York-i Fed elnök szerint, ha a gazdaság a jelenlegi pályán marad, akkor folytatódni fog a monetáris politika normalizálódása. A negatív kamatlábbal kapcsolatban azt válaszolta az elnök, hogy ez a kérdés jelenleg nincsen napirenden.
- A friss segélykérelmek száma 276 ezerre emelkedett a múlt héten, amely rosszabb a várt 265 ezernél.
- A chicagói beszerzési menedzser index az előző havi 43,6 pontról 53,6 pontra emelkedett márciusban, amely az 50,7 pontos várakozásokat is meghaladta.
- Ma érkeznek a márciusi munkaerőpiaci adatok, a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 205 ezer fővel bővülhetett az előző hónapban.
- Egészen pofásra sikeredett a Tesla Model 3-as. Az önvezető funkció alapfelszereltség lesz, elviekben a 0-60 mérföldes távot 6 másodperc alatt teszi meg, és 210 mérföldes, azaz 346 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik. Amennyiben az utóbbi adat valós, akkor jócskán megveri a versenytársakat, ugyanis a BMWi3 160 kilométert, a Nissan Leaf pedig 250 kilométert tud. A tegnapi napon leadott előrendelések egyes hírek szerint elérik a 140.000 darabot, ami a tavalyi éves termelésnél 30%-kal több.
- A SunEdison elismerte, hogy az Amerikai Tőzsdefelügyelet (SEC) vizsgálja a Vivint Solar-ral kapcsolatos 1,9 milliárd dolláros felvásárlás részleteit. A hírre közel 8%-ot esett a részvény.
Európa
- Az európai indexek közül a FTSE 100 index 0,5%-ot, a DAX index 0,8%-ot, a CAC40 index 1,3%-ot esett.
- Az eurózóna márciusi inflációs adata 0,1%-os mínuszt tartalmazott tegnap a várakozásoknak megfelelően, ami 0,1%-os emelkedést jelent az előző havi adathoz képest. A maginfláció pedig 0,8%- ról 1,0%-ra emelkedett. A következő hónapokban hasonló értékekkel találkozhatunk, és csak az év második felétől indulhat meg a mutató értéke.
- Benoit Coeure, az EKB tagja szerint nincs kizárva, hogy további kamatvágásra kerül sor, azonban nagyon negatív értékben nem gondolkodnak a kereskedelmi bankok jövedelmezősége miatt. Ugyanakkor nem felejtette el hozzátenni, hogy más instrumentumokat is bevethet a tanács, ha szükségét érzi.
Olaj, arany
- A WTI 38,1 dollár volt ma reggel, ami azt jelenti, hogy február eleje óta az első olyan héten vagyunk túl, amikor gyengült a kőolaj ára. Az OPEC kínálata napi 64 ezer hordóval napi 33,09 millió hordóra nőtt márciusban. Irak továbbra is növeli kínálatát, míg Irán is négyéves csúcson termel, ami napi 3,2 millió hordót jelent. A piac továbbra is spekulál egy a termelők közötti megállapodásról, illetve a keresleti oldal erősödését is várja.
- Az arany 1.233 dolláron stagnált ma reggel. A piac várja a magyar idő szerint14:30-kor megjelenő USA munkanélküliségi adatokat. Az aranyra kedvezőbb lenne egy lassuló vagy stagnáló Egyesült Államok, mivel ez halasztaná a Fed kamatemelését. A heti Yellen beszéd jelentősen gyengítette a dollárt, ami segített az aranynak magasabbra kerülni. A piac továbbra is optimista az arannyal kapcsolatban.
Devizák
- A dollár tegnap is látványosan erősödött az euróval szemben, így már négy napot emelkedett megállás nélkül a devizapár. Tegnap az 1,133-as ellenállást törte át és 1,138-nál zárta a napot, de napon belül 1,141-ig is emelkedett a kurzus. A következő ellenállás 1,143-nál található. Ma délután a munkaerőpiaci adatokra figyelhetnek a befektetők.
- A forint tegnap korrigált 313,7-ig az euróval szemben. A rövidtávú emelkedő trend azonban nem ért véget, az átmeneti megtorpanást követően van még tere a forint gyengülésének, a következő ellenállás 316,3-nál található.
Távol-Kelet
- Negatív hangulatban kezdődött az új negyedév Ázsiában. A Nikkei 3,4%-ot, a Hang Seng 1,2%-ot, a Shanghai index pedig 1,1%-ot zuhant.
- A japán részvénypiac eséséhez több tényező is hozzájárult. A jen folytatta az erősödést a dollárral szemben, ami ismételten az exportszektort érintette negatívan. Ezen túlmenően a jegybank által kiadott, összesen 10 ezer vállalat megkérdezésével készített úgynevezett Tankan jelentés is a vártnál nagyobb mértékű romlást mutatott, és a japán QE elindítása óta nem volt ennyire alacsony az index értéke.
- Váratlanul nagyot emelkedtek a kínai beszerzési menedzser index adatok. A piaci alapú Caixin PMI értéke 48,0 pontról 49,7 pontra emelkedett. A statisztikai hivatal által közzétett beszerzési menedzser index értékek is nagyot emelkedtek. Az iparban 49,0 pontról 50,2 pontra, vagyis ismét az expanziót jelző 50 pontos érték fölé emelkedett az index. A szolgáltató szektorban is bővülést mértek, 52,7 pontról 53,8 pontra emelkedett az index értéke.
- Az S&P Kína AA- hitelminősítésének kilátását stabilról negatívra rontotta.
- 6-os erejű földrengés rázta meg Japánt, azonban cunami riadót nem kellett elrendelni.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben